Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

vesteros

czy dajecie łapówki Panią w przedszkolu?

Polecane posty

Gość mamm smutnna i bez pracy.
za co?

Gość Tylko lekarzowi
i kiedyś kobuchowi w autobusie ale nie chciał.

odniosłam wrazenie, ze przynajmniej w przedszkolu mojego dziecka Panie są wiecznie obrazone na cały swiat, uwazają że maja najgorsza i najgorzej płatna prace pod słońcem, poza tym widac wyraźną preferencje kilkorga dzieci

Gość a nie paniom???
???

Gość znowu choroba?
kto to jest paniĄ???

co dla ciebie jest łapówką ? Czy wreczenie koperty z kasą czy może bombonierka na dzień nauczyciela lub jakiś drobiazg na zakończenie roku ? Ja na dzień nauczyciela, boże narodzenie i koniec roku daję drobne upominki. Nie uważam tego za łapówkę, tylko za dobry zwyczaj. Zauwazyłam że w przedszkolu jest pół na pół - są rodzice którzy tak jak ja uważają że na dzień nauczyciela bombonierka jest w dobrym guście, ale są rodzice którzy patrzyli sie na mnie spode łba - przynajmniej jakbym właśnie wypchaną kopertę wręczała.

Gość Łapówka to pieniądze a nie
bombonierka

Gość sndbjsdnbsdb
Są przedszkola w których regulamin wyraźnie mówi że nie wolno obdarowywać personelu prezentami w postaci kwiatów, czekoladek, pieniędzy itp. na terenie przedszkola. Moja znajoma chciała własnie takim gestem obdarzyć dyrektorkę przedszkola za to że przyjęła dziecko na swoją listę i spotkała się z dezaprobatą ze strony dyrektorki która wytłumaczyła że nie wolno im przyjmować prezentów i że wystarczy zwykłe dziękuję. Może są przedszkola gdzie "napiwki" są dozwolone ale z tego co obserwuję już coraz rzadziej.

Gość kleopatra;
Ja nie lubie takich lizodupcow jak wyzej. Dziecku czekoladek nie kupi z okazji zakonczenia roju ale nauczycielce owszem. Dziecia prezent np na dzien kobiet za 5zl a nauczycielce za 30. Jak dla mnie to chore.

Gość cikdocfi2d
kuzwa jak czytam takie cos to mi sie slabo robi jestem po pedagogice uwielbiam dzieci-wszystkie praktyki w przedszkolu to byl najlepszy czas jaki mialam od wielu lat i nie przyjma mnie bo nie mam znajomosci:/ a bylabym swietna

Gość DZIECIOM;PANIOM;PSOM
KOBIETOM;SAMOCHODOM;BUDYNKOM;DRZEWOM KURWA czy wy ludzie podstawowki nie skonczyliscie?????!!!!!

Gość Lapowki pania
Czyli ze placimy zamiast pieniedzmi to pania. Ale komu te lapowki dajemy?

kleoptra, widze że jesteś nie wychowana i do tego sknera. Uwazam że czekoladki czy kwiatek to taki miły gest w stronę nauczycielek. A takich matek twojego pokroju nie trawię - uważają, że jak przedszkole państwowe to powinny tam pracować roboty bo przecież przedszkole utrzymujesz ze swoich podatków wiec po kwiatek na dzień nauczyciela. Pewnie na radę rodziców też nie płacisz, bo państwowe - więc wszystko bezpłatne powinno być ... Jestem w radzie rodziców i trochę się nasłuchałam o pierdolniętych mamuśkach które się o wszystko awanturują a nauczycielki traktują co najmniej na poziomie służby .

Gość bgbgbgfb
oczywiście że miły gest, jakby nie było to nauczycielka czuwała nad twoim dzieckiem i niejako je wychowywała, jak ktoś ma odrobine kultury to kupi i zaniesie jakies czekoladki. kulture sie ma albo sie jej nie ma.

Gość scsdc
Ożesz... Jutro idę płacić rachunek w banku. Muszę pamiętać o batoniku dla Pani kasjerki. A, i potem napiwek przy zakupach w aptece. A tak serio: ludzie mają nasrane.

Gość aha123456
pracuje w banku i jakos mi dają napiwkow za udzielenie kredytow... co to ma byc????

Gość scsdc
Ach, i nie powołujcie się przy tych chorych wywodach na rzekomą kulturę. Wciskanie upominków bez powodu, gdy nikt ich nie oczekuje a wręcz nie powinien, które wprowadzają w zakłopotanie i wyglądają jakby miały was wyróżnić nieuczciwie na tle innych ludzi, to nie kultura a prostactwo świadczące o zakompleksieniu i chęci cwaniakowania. Mamy tu zresztą nie tylko brak kultury, ale i wprowadzanie szkodliwych społecznie procederów. Chcecie kultury? Nauczę was: mówi się "proszę" i "dziękuję" oraz "dzień dobry" i "do widzenia", nie robi bałaganu i szumu wokół siebie, nie przeszkadza, nie szuka problemów na siłę, dzieci uczy szacunku i dokłada do słusznych zbiórek np na upominek dla pań na zakończenie przedszkola. Przychodzenie z czekoladkami czy kopertą to prymitywny, tani chwyt obrażający nauczycielkę (bo sugeruje że ona na to czeka i za czekoladki zajmuje lepiej wybranym dzieckiem) oraz innych (na zasadzie: patrzcie jaka jestem wspaniała, bo wciskam upominki). Skoro więc taką macie potrzebę kultury, to teraz uważnie przeczytajcie i przemyślcie (zamiast robienia szumu jak na targowisku, panie od bombonierek).

Gość kasik1lewa
popieram przedmówczynię Obdarowywanie się bombonierkami i kwiatkami świadczy własnie o takim cwaniakowaniu. Robi się w ten sposób krzywdę innym dzieciom których rodzice nie praktykują takich zachowań. Pamiętam z podstawówki jak nasza nauczycielka prosta kobieta niestety łasiła się na takie upominki i jak bardzo faworyzowała właśnie takie dające dzieci. Uważam ze jeśli dyrektorka czy Pani przedszkolanka nie przyjmuje takich giftów to świadczy o jej kulturze i chęci bycia uczciwym. Ja od razu do takiej osoby nabrałabym zaufania. Jakby mi ktoś w pracy przyniósł czekoladki za to ze coś mu załatwiłam a należałoby to po prostu do moich obowiązków czułabym się co najmniej urażona.

Gość kasik1lewa
Jeszcze jedno Razi mnie, że dyrektorki przedszkoli w jawny sposób biorą łapówki i nikt z tym nie robi porządku. Ta cała internetowa rekrutacja to pic na wodę. U nas dyrektorka przy przyjęciu dziecka pyta czy rodzic dałby "darowiznę" na przedszkole. Rodzice nie mają często wyjścia i dają ale to jeszcze nic bo zasada jest prosta jak się przyjmuję kasę w każdej jednej firmie to się wystawia KP lub wysyła się pieniądze na konto. A tu przedszkole kieruje się własnymi regułami. Po prostu przyjmuje kasę do szuflady i mówi, że kupi za to np kafelki. Tylko ciekawe jak ona się z tego rozlicza. Jest jeszcze inna forma u naszej Pani dyrektor zdobywania funduszy. Jak widzi wysokie stanowiska na zaświadczeniach o pracę to od razu wie że taki np dyrektor czy prezes jest w stanie sporo wyciągnąć od firmy i przekazać do placówki. np gadżety reklamowe, komputery, zasponsorować festyny. Czyli co? Biednemu wiatr jak zwykle w oczy dmucha. Taką mamy rzeczywistość.

Gość kiiiiilimandżaro
ja też regularnie daję, (tzn moje dziecko) przedszkolance, kawę czy bombonierkę na dzień nauczyciela czy zakończenie roku. A nawet nie tylko przedszkolance tylko panią do pomocy , które stale zajmuja się grupa mojego dziecka również. W tym roku mam zamiar kupić też kwiaty dla dyrektorki bo jest naprawdę świetna babka :) przedszkole państwowe i nie widze w tym nic złego, wrecz przeciwnie, to nie jest łapówka tylko podziękowanie. A wy sknery żal wam przedszkolance bombonierki za 10 zł kupić. odkąd pamiętam to na zakończenie roku kupowało się kwiaty nauczycielom i było OK.. a wy nagle robicie z tego problem.

Gość dokasik1lewa
"Obdarowywanie się bombonierkami i kwiatkami świadczy własnie o takim cwaniakowaniu. Robi się w ten sposób krzywdę innym dzieciom których rodzice nie praktykują takich zachowań." nie! to TY robisz krzywde swojemu dziecku bo ci zal kupic kwiatka za parę zł. co jest złego w podziękowaniu za koniec roku jeśli naprawde jesteśmy z przedszkola i pani zadowoleni???

Gość dokasik1lewa
takie zdobywanie funduszy o którym piszesz ma miejsce wszędzie, w gabinecie lekarskim, aptece, szkole, banku. Ja nie widze nic złego w tym że dyrektorka kombinuje jak kupic kafelki do przedszkola, gdyby państwo własciwie finansowało te placówki nie byłoby takich problemów. Przeciez ona tych pieniedzy nie bierze do kieszeni! u nas jest szkoła nazaretanek (katolicka) i żeby tam się dostać trzeba dać darowiznę na szkołe i dzieki temu szkoła ma świetne warunki, odnowione sale, boiska, wyposażenie na najlepszym poziomie.

Gość ja co prawda nie mieszkam w PL
ale tutaj przedszkolankom nie wolno przyjmowac zadnych prezentow od rodzicow. Maja pensje, niezle i kazdy prezent od rodzicow traktowany by byl jako lapowka. Na koniec roku dzieci moga narysowac laurke dla swojej pani i to wszystko. Zaczyna sie od kwiatka, konczy na kopercie. Za prace otrzymuje sie wynagrodznie w postaci pensji, bonusow placonych przez pracodawce - za wszelkie pochwaly np: od rodzicow na dana nauczycielke chociazby.

Gość jkhgfdrtyui
Wasz wybor .Prosze bardzo dziekujcie wszystkim za wszystko .Pani sprzedawczyni bo podala wam ładny kawałek mięsa bombonierke .Pani w banku bo doradzila dobry kredyt ,koniaczek .Lekarzowi bo zlozyl zlamana reke ,koperte .A pozniej gadajcie jakia to skorumpowana jest Polska . I jestem nauczycielka przedszkolna .Nie przyjmuje bombonierek ,czekoladek.Stac mnie na to zeby samej sobie kupic :).A dziecmi zajmuje sie jednakowo.Przynajmniej staram sie :)Są dzieci ,ktorych lubiec sie da ,nawet jesli mamusia przyniosla by miliony czekoladek .Zreszta to nawet nie wina tych dzieci tylko ich porabanych rodzicow .

Gość Markowe ciuszki
dla przedszkolaków. Znajdź nas na allegro.pl pod nazwą: sklep-wojtus !!!!

Gość jestem mała mi
AZ do ukończenia studiów przez dziecko będziecie nosuc te bombonierki i kawę?

Gość koszt utrzymania 3tys
no sorry, każdy ma wynagrodzenie za swoja pracę, mi nikt dodatrkowo nic nie daje, oprócz pochwaly ze dobra robota wiec sory:D

Gość ja daje bobmbonierke
przed Switami ze slowami, z eto dla wsyztkich pan.

Gość hanka___mostowiak
ja też daję i nie widzę nic złego w bombonierce na koniec roku.