Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ambulans duchowy

Sakrament pojednania z Bogiem bardzo mi pomaga w życiu a Wam?

Polecane posty

"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie. x x no to jak się owo stwierdzenie ma do księży, są pośrednikami czy nie???

A w Apokalipsie możemy przeczytać o pośrednictwie świętych i aniołów, zanoszących nasze modlitwy przed tron Pana x dość swobodna interpretacja owego tekstu. Hmmmm.....

Cześć Ifka:) Jak minął dzien?Robiłaś porządki? :) Kaplani sprawują Eucharystię.Są potrzebni,to na pewno. Mają szczególne nazwijmy to "uprawnienia",coś jak kierowca busa ;) Nie jestem specem, może ktoś inny wytłumaczy lepiej, ale w jakimś sensie chyba można ich też uznać za pośredników, ale chyba raczej za szafarzy.Popytam znajomych którzy lepiej się znaja na tym temacie. A tej drugiej osóbce wyżej to co o biega? Homoseksualizm jest grzechem, jeśli się jest aktywnym homoseksualistą to jest ciężki grzech.A obrażać nikogo nie należy, to też jest grzech.Takie podjudzanki ,szyderstwa i pomawianie jak robisz tu -zresztą też ...Bo mam wrażenie osóbko że to Ty opluwasz... Ale to już sama rozważ w sobie.

Robiłam. Zrobiłam. Ale weny twórczej nie miałam :P

Właśnie kwestia interpretacji.W protestantyzmie (lub bezwyznaniowości) jest ona dość swobodna, każdy moze po swojemu i wynika z tego wiele sprzeczności,rozbieżności.Po czym poznać która interpretacja jest właściwa? Czy pana x czy pani y czy pani n albo panstwa s? Każdy zobaczy i odczyta co innego.Czy te wszystkie wersje będą poprawne? Oto jest pytanie...

Interpretacja katolicka to też radosna twórczość Konstantyna i kolejnych Ojców Kościoła.

Jutro to tylko odkurze i umyję podłogi. I to uważam za dużo. Wg mnie Wielki Piatek to powinien być dzień skupienia.

Gość pozdrawiam Was hellouuułł
"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus" tam bylo wiecej : „(1) Zalecam więc przede wszystkim, by prośby, modlitwy, wspólne błagania, dziękczynienia odprawiane były za wszystkich ludzi: (2) za królów i za wszystkich sprawujących władze, abyśmy mogli prowadzić życie ciche i spokojne z całą pobożnością i godnością. (3) Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela naszego, Boga, (4) który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy. (5) Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, (6) który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie. (7) Ze względu na nie, ja zostałem ustanowiony głosicielem i apostołem - mówię prawdę, nie kłamię - nauczycielem pogan we wierze i prawdzie. (8) Chcę więc, by mężczyźni modlili się na każdym miejscu, podnosząc ręce czyste, bez gniewu i sporu.„/ 1 Tm 2,1-8/ czyli to co pisałem - bramą zbawienia jest Jezus , a nie jakiś Fallus , Jowisz , czy Światowid . Należy wiedzieć o czym pisał Paweł - apostoł pogan . Pisał także listy do Korynitan i do 'cór Koryntu ' , którzy i które nieco byli tacy....hmm pod wpływem tej , czy tamtej chuci ...to pisał Paweł , a nie Jezus , aj akby wziąć tak samo na poważnie punkt 8 ) to wyglada na to , że kobiety mają siedzieć w domu ...i np. kur doglądać , a nie ręce czyste w np. modłach wznosić ;)

Gość nie zawsze pisza wszystko
dyskryminowania gejów ? czy może odwrotnie, biskup daje wam odpust za oplutego geja ? katolik walczy z grzechem nie ludzmi nie warzne z jakim czy z pijanstwem czy homoseksualizmem

jeszcze was tu nie było ? niedługo obudzę się we wlasnym łóżku , a tu okaże się , że nie jestem sam :O

Też tak myślę że powinien to byc dzien skupienia.Będziesz sie jutro modlić?Albo rozważać mękę Jezusa? Robisz takie rzeczy czy coś innego? Pytam z ciekawości, bo jestem ciekawa jak przeżywasz ten dzien, (czy może te dni-bo to i dziś i sobota jako Triduum), czy może masz na myśli jedynie piątek w takim sensie jak każdy zwykły piątek? bo rozumiem że masz odmienne spojrzenie na wiele spraw niż katolicy,więc na Ceremonię pewnie nie idziesz? czy idziesz? Mam nadzieję ze nie uraziłam Cię tymi pytaniami :)

Hellouł hah fajnie wykombinowałaś z tymi kurami ;) ale chyba nie o to chodzilo Pawłowi :).Te ręce czyste to pewnie chodziło o czyste serce.A wiesz w tamtym czasie był zakaz nauczania dla kobiet, nakrycia głowy etc, miało to jakieś tam uzasadnienia pewnie kulturowo obyczajowo jakieś tam.Fikus wie jakie, nie znam się na starożytnych żydach, moze Ifka wie? Albo Alium?O właśnie, gdzie jest alium-się pytam :P Dać ją tutaj, niechaj zeznaje, o co szło Pawłowi ;) A z kim się obudzisz rano to ja nie wiem, ale chyba z tym z kim się położysz wieczorem, -tak na logikę nie?:P

no właśnie - wtedy było zupełnie inaczej i np. traktowanie akurat takich słów aposoła czyli że nie ma innego pośrednika niż Jezus , może być traktowane teraz jako , tak jak to mówi Ifka , czyli dogmat a w takim razie - pozostałe jego słowa także powinny być dogmatami - czyli baby mają doglądać kur, a nie ręce wznosić a tu chodzilo o cos innego chrześciastwo się rozwija i rozwijało , czasami wchodząc w zupelnie pokrętne ścieżki

Gość nie zawsze pisza wszystko
to ten film co wypowiadał sie rolnik ze odaje genetyczny zepak do kruszwicy http://gloria.tv/?media=178583 Prof. dr hab. Tadeusz Żarski o GMO http://gloria.tv/?media=178700 Żywność GMO zmienia funkcje narządów - Mike Adams http://gloria.tv/?media=382435 Zagrożenia dla rolnictwa związane z GMO http://gloria.tv/?media=183453 Świński patent Monsanto czylli genetyczne swinie http://gloria.tv/?media=294843

A no tak, masz rację, teraz już rozumiem co masz na myśli. To prawda.Z interpretacją zawsze był kłopot. Dlatego istnieje właśnie mamy tzw Urząd Nauczycielski KK. Ludzi wykształconych w tym kierunku którzy nad tymi księgami spędzili dużo więcej czasu niż my i mają o wiele większą wiedzę historyczną ,religijną, ale też są bardzo blisko Boga (i to jest chyba najważniejsze dla prowadzenia Ducha sw) bo można mieć szeroką wiedzę ale nie mieć wiary, i to na nic się wtedy nie przyda.:( Mamy więc dogmat o nieomylności papieża w kwestaich wiary gdy wypowiada się ex cathedra. Ale tak jak mówisz chrzescijanstwo się wciaż rozwija, pomimo że pewne rzeczy (bazy)są i muszą pozostawać niezmienne ,natomiast ślepe zaułki i potknięcia jakie po drodze zaliczało są niestety rzeczą nieunikniona bo kościół to tylko ludzie:) Dobranoc.

Wini normalnie zamierzam spędzić. A jutro wieczorem pójdę do kościoła.

pewne cytaty z np. dziejów apostolskich , traktowane w jakiś tam swoisty sposób są często podstawami różnych nowych odłamów chrześcijaństwa wg. wiki istnieje 26 tys. rożnych grup wyznaniowych związanych z wiarą w Jezusa powstałych właśnie w ten sposob .

Ja dawno nie byłam na drodze krzyżowej...Tak się marnie złożyło, że się nie dało .W tym roku ani razu.Tylko w domu ale samej w domu, to mi to jakoś słabo idzie.Macie też takie coś? Z ludzmi w kościele całkiem inna sprawa...wtedy umiem się skupić, i to przeżywać te poszczególne stacje.A solo, nie wiem.. rozpraszam sie:( Dziwne to jest nie? A teraz już koniec z drogami krzyżowymi. Moja znajoma rozważa co piątek- w swoim domu, sama, i jej to jakoś idzie.Jak ona to robi-nie mam pojęcia.Dar wiary :) Ifka zaskoczyłaś mnie.Myślałam że nie chodzisz, bo pisałaś że z tymi pośrednikami to coś nie tak,więc myślałam że nie korzystasz z ich posługi i ze tylko sama się modlisz jakoś.Ale spoko. Teraz już naprawdę dobranoc :)

jak to mówią - diobeł nie śpi i działa i jako przeciwieństwo Boga wydaje mi się, że nie raz interweniował zaróweno w kk, jak i w innych kościołach sterując i manipulując jednoczesnie słabymi w wierze biskupami róznych wyznań , a także niektórymi papieżami

Gość gość
a tak na marginesie to gdzie jest napisane bym w to wierzył ze mam chodzic do spowiedzi?

Gość gość
oprocz jarania fajek nie grzesze a nikt mi nie wierzy