Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ambulans duchowy

Sakrament pojednania z Bogiem bardzo mi pomaga w życiu a Wam?

Polecane posty

A po co modlicie się za pośrednictwem Maryi czy do świetych jak można od razu do Jezusa albo do Boga? Mi kiedyś pewien katolik powiedział, że on się modli do Maryi bo nie wierzy, że Bóg go wysłucha... :) Naprawdę tak jest? Jelonku... protestanci to bardzo szerokie pojęcie. To nie tak że uznajemy Maryi, bardzo ją cenimy i szanujemy jako Matkę Boga, ale to wszystko. Co do objawień to na zdrowy rozsądek jeśli objawia się Maryja i mówi, że mamy jakąś tam do niej koronkę odmawiać to będzie pokój na świecie czy coś w tym stylu, to jak ma się to do tego co napisane jest w Piśmie, że "Jeden jest pośrednik między Bogiem a człowiekiem - Jezus Chrystus"? To jest całkowite zaprzeczenie Bożych Słów. I takie objawienia sprzeczne z Pismem Św. odrzucamy. I wg mnie bardzo możliwe, że szatan chce zwieść przez to ludzi.

Gość pan Biolo
chyba że samiczki sa bi-płciowe jak u slimaków ... i znów jest problem z Grodzką.

A co do nawracania to jesteśmy wszyscy chrześcijanami więc nie bardzo wiem na co mamy się nawracać. :)

Gość gąska Balbynka
"Maryja nie mogła dziewiczo urodzić faceta. W partenogenezie samica rodzi tylko i wyłącznie samiczki. " ale katolicy wierzą w cuda. Im bardziej absurdalne TYM BARDZIEJ WIERZĄ.

Gość o. Borowik
"A co do nawracania to jesteśmy wszyscy chrześcijanami więc nie bardzo wiem na co mamy się nawracać." na katolicyzm oczywiście, czyli na jedynie prawdziwe chrześcijaństwo.

Gość jelonekk...
ja nie chcę nawracać , ponieważ w chwili obecnej nie ma sensu nawracanie pomiędzy chrześcijanami po prostu się pytam , stawiam pytania , aby także nie byli aż tak fanatycznie pewni swego , jak niektórzy katolicy lubię pogadać , ale rzeczywiście obserwuje fakt , ze są bardziej zamknięci niż katolicy nie jesteśmy wrogami , ale mamy wrogów , którzy niszczą i będą niszczyć chrześcijaństwo ...oczywiście na początek bardziej katolików , co widać

Prawdziwym chrześcijaninem jest ten, kto wierzy w Chrystusa i Jego zbawczą śmierć, a nie w instytucję, jakakolwiek by ona nie była :)

Gość Tak jelonek
No tak powyższe posty gąska balibka etc (grupa Shatyna & Morhiba,plus wszystkie niki z wiadomego wątku :O) wskazują że katolicy są najbardziej znienawidzoną grupą.To zaś, wskazywałoby iż mogą oni mieć depozyt Prawdy.Gdyż na ogół Prawda (czytaj Bóg) jest najbardziej atakowany przez zło.Protestanci idą dopiero na drugi rzut,może z powodu mniejszej liczebności, a może jeszcze z innych przyczyn.

Gość gałązka bzu
A o jakiej mówisz instytucji ewangeliczko?

"Mi kiedyś pewien katolik powiedział, że on się modli do Maryi bo nie wierzy, że Bóg go wysłucha... " przynajmniej szczery, tak naprawdę większość w głębi słabo wierzy, ze ich modlitwy zostaną wysłuchane. Niby od dziecka o tym słyszą, ze trzeba, ale w większości przypadków to coś jak paciorek dziecka, wystarczy dobrze sie rozejrzeć na mszy w kościele, żeby dojść do takich wniosków. np. taka moja refleksja - po co tłoczyć się 5 minut przy wyjściu zamiast skorzystać jeszcze i ten raz w tygodniu przez chwilę w ciszy się pomodlić po mszy

Gość jelonekk...
protestanci mają pewne ....dotyczące kk, jako instytucji , a siebie jako 'prawdziwych chrześcijan ' zbytni dogmatyzm , sztywność i nieświadomość zagrożenia dla wszystkich wierzących w Jezusa

Gość Sychem
22:12 [zgłoś do usunięcia] ifka* Obie strony się usilnie nawracają Nie wydaje mi się.Nie zauważyłam aby ktoś z katolików starał się kogoś "nawrócić".Rozmawiali między sobą, całkiem normalnie.

Gość schematicon
22:38 [zgłoś do usunięcia] Lucy Windsor "Mi kiedyś pewien katolik powiedział, że on się modli do Maryi bo nie wierzy, że Bóg go wysłucha... " przynajmniej szczery, tak naprawdę większość w głębi słabo wierzy, ze ich modlitwy zostaną wysłuchane. Niby od dziecka o tym słyszą, ze trzeba, ale w większości przypadków to coś jak paciorek dziecka, wystarczy dobrze sie rozejrzeć na mszy w kościele, żeby dojść do takich wniosków. np. taka moja refleksja - po co tłoczyć się 5 minut przy wyjściu zamiast skorzystać jeszcze i ten raz w tygodniu przez chwilę w ciszy się pomodlić po mszy No i to jest właśnie takie ocenianie kogoś czegoś czego kogo się nie wcale nie zna :O Po pozorach, płytko,bez wglądu, ot tak,wg własnego widzimisię.Przykre bardzo że lniby wykształceni ludzie w tak stereotypowy sposób postrzegają innych.

Rozmawiali między sobą, całkiem normalnie. x kto???

Gość jelonekk...
pierwsze poważne objawienie Maryjne nastąpiło w 1531 w Guadalupe , akurat po schizmie , co zaskutkowało bezkrwawym przyjęciem wiary przez Indian południwo - amerykańskich w każdym razie - ta szata i to co teraz zobaczono w oczach tej Marii (parę dokładnych postaci ) niesamowite

W Polsce to może i katolików najbardziej nienawidzą, bo kontrreformacja była bardzo silna i protestantów jest mało. Jednak jeżeli już bierzemy pod uwagę inne państwa jak Szwecja czy Niemcy, gdzie jest przewaga protestantów sprawy przybierają inny obrót. Jednak wątpię żeby np. takim fanatykom islamskim robiło to różnicę - dla nich każdy chrześcijanin to zło. Nie miałam na myśli konkretnej instytucji, można wstawić dowolnie np Kościół Rzymskokatolicki, Kościół Mariawicki, Kościół Ewangelicko Augsburski, Kościół Starokatolicki, Kościół Zielonoświątkowy... etc ;)

" Po pozorach, płytko,bez wglądu" głęboko oceniasz, ze większość przychodzących do kościoła i deklarujących wiarę w Boga to przepełnione wiarą, szczerze rozmodlone jednostki? jakie sa Twoje kryteria tej oceny? bo ja np. porównuję charakter mszy w innym kraju, w którym byłam niejednokrotnie na mszy katolickiej z tym, co widze w polskich kosciołach

Gość gałązka bzu
Maryja jest pośredniczką.Jezus sam dał Ją ludziom za matkę.W Kanie G.również Ona prosiła Jezusa o pomoc w spr wina.To nie jest tak że ktoś nie wierzy w to że Bóg go wysłucha.Mimo to uważamy (i mamy do tego prawo, tak jak protestanci mają prawo tego nie robić) że Maryja ma wielką godność jako Matka samego Boga i dlatego to własnie Ją prosimy o wstawiennictwo.Protestanci też mają przecież modlitwy wstawiennicze.Można modlić się do Boga bezpośrednio, a może i za pośrednictwem Jego Matki.Jedno drugiemu nie przeszkadza.A Ty Lucy chyba jestes jeszcze bardzo młoda że w taki żenujący sposób oceniasz wiarę innych osób.To są krzywdzące osądy,skad możesz wiedzieć jaką kto ma wiarę, nie siedzisz w niczyjej głowie.Twoje wnioski z patrzenia na kogoś, mogą być calkiem błędne.

Gość jelonekk...
ifko-śliwko - puść parę SMSków do księdza i idż dobra kobieto, tam gdzie zawsze - do shatyna , do zs nie rób kolejnego offa ..pliiizzzz

:D :D :D w zalezności od topika Lusi jest dzieckiem, bardzo młodą kobieta lub starą baba.

Gość schematicon
03.2013] 22:48 [zgłoś do usunięcia] Lucy Windsor głęboko oceniasz, ze większość przychodzących do kościoła i deklarujących wiarę w Boga to przepełnione wiarą, szczerze rozmodlone jednostki? jakie sa Twoje kryteria tej oceny? Oceny? Ja się staram NIE zajmować oceną innych ludzi i ich wiary. To nie do mnie należy.Do Ciebie zresztą też nie. Staram skupić na własnej wierze, a nie zajmować ocenianiać kogoś! I rozliczać.Od tego nie jestem ja, tylko Bóg."Nie sądzcie abyście nie byli sądzeni...I "wyjmij wpierw belkę ze swego oka, zanim zaczniesz wyłuskiwać drzazgę z oka blizniego" :O

"Twoje wnioski z patrzenia na kogoś" to było tylko jedno kryterium, kiedyś zapytałam pewną z pozoru bardzo religijną osobę, o czym było kazanie, myślisz, ze wiedziała? :) a te liczne rozmowy, latanie za dziećmi, spacery wokół kościoła w lecie, stanie przy płocie obok ruchliwej ulicy, jakieś 50 metrów od wejścia do kościoła (plac wolny). Może i osądzanie po pozorach, ale jak spojrzysz na twarze tych ludzi, to trudno się oprzeć wrażeniu ze odbywają tradycyjny niedzielny kościółek, a nie łącza się pełni wiary z Bogiem - nie wszyscy rzecz jasna

Gość jelonekk...
islam jest mniejszym zagrożeniem , niż postępujaca masowo ateizacja i laicyzacja

Gość Wiek jest w głowie
Jeśli ktoś jest niedojrzały emocjonalnie i wykazuje dziecinny sposób rozumowania, nie ma to związku z wiekiem metrykalnym. Są ludzie młodzi a mądrzy i dojrzali, a sa ludzie po 40 tce a nadal niedojrzali infantylni jak dzieci...

Ewangeliczka mnie uprzedziła ale o to samo chciałam poprosic Gałazke.

jasne schematicon, racja ze osądzam, ale jak inaczej wyjaśnisz to, że gros modlitw nie zostaje wysłuchanych, skoro jak głosi słowo Boże wszystko o co prosicie stanie się wam, tylko wierzcie ze otrzymacie? dla mnie jasne, że wiara, a co za tym moc modlitwy jest po prostu za mała wiem, wiem, może taki Boży plan, dla dobra człowieka nie wysłuchuje, ale co wtedy z obietnicą Jezusa? :)