Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama na walizkach

Szwajcaria-jak sie tam zyje?

Polecane posty

Gość mama na walizkach

Witajcie ,jestesmy w trakcie podejmowania decyzji o wyjezdzie do Szwajcarii mamy tam rodzine (tez niedawno sie tam przeniesli) i opowiadaja jak jest pieknie ile sie zarabia i jak sie zyje ,chcialabym zapytac innych ludzi czy naprawde jest tak kolorowo? Mamy dzieci w wieku szkolnym i 2 latka do tego psa i koty boje sie przeprowadzki i chyba ogolnie wszystkiego ,moze jest tu mama ktora tam zyje i moze mi troche pomoc przelamac obawy.Pozdrawiam!

Gość kmnbvbnmbvbn
up up

Gość Vidaaaa
Ja jestem tu szesliwa żyje mi sie dobrze,nie mam dzieci ani zwierząt, mieszkam z narzeczonym. Może wejdź na forum.polacy.ch i poczytaj co rodacy pisz.

Gość zgadzam sie z ta co patrzy
zazdroszcze Ci, kocham Szwajcarie calym sercem i najchetniej tez bym tam wyemigrowala, z tego, co wiem, cudzoziemcy nie maja za kolorowo, jest wiele 'prawnych obwarowan', kilkustopniowe nabieranie pelni praw itd., ale rodowici Szwajcarzy zyja jak paczki w masle, a sam kraj jest przepiekny, bezpieczny i bardzo uporzadkowany, doslownie i w przenosni.

Gość gfhth
zgadzam się co do posta powyżej jednak ogólnie jest to zajebisty kraj, jak masz taką możliwośc wyjeżdżaj i nie zastanawiaj się!!! tam się rzeczywiście żyje :) wiem z autopsji jak również mam rodzinę która mieszka tam na stałe

Gość mama na walizkach
Dzięki wielkie za odzew mysle że podjęliśmy decyzję ,więcej za niz przeciw ale obawy sa...co do obwarowań zdaję sobie sprawe że nie wszystko tam możemy ale prawda jest taka że wszedzie w każdym kraju mamy inne prawa.Musimy zaryzykować mąż pojedzie sam na początek potem my dojedziemy juz kiedys tak zylismy więc mam nadzieje że i teraz przetrwamy:) tylko wtedy to byl inny kraj chociaz po sąsiedzku ze szwajcaria:)

Gość mi się zyje super
większości jest dobrze ale tobie niekoniecznie będzie tak super. Pracy się chwilę szuka, a i zarobki które w Polsce wydają się kosmiczne tu szału nie robią. Będziecie pracować oboje? Macie coś na oku/załatwionego? jakie znacie języki? jakie macie zawody? w jakiej części chcecie mieszkać? co z dziećmi, znają języki?

nie no, wiadomo, ze Szwajcaria jest droga, ale ludzie zyjacy w Szwajcarii, ktorych znam, moga sobie pozwolic na bardzo wiele, a nie sa wcale dyrektorami bankow :) np. jeden kolega jest kierownikiem zespolu w jednym ze znanych sieciowych sklepow, inny jest zwyklym pracownikiem amdinistracyjnym, kolezanka jest asystentka zespolu w jednej z duzych korporacji, a stac ich na samodzielne wynajmowanie calkiem niezlych mieszkan (wynajem jest mega popularny, chociaz dosc drogi, ale i tak wszyscy wynajmuja, malo kto kupuje wlasne mieszkanie), dobre samochody i egzotyczne wakacje kilka razy w roku. Z drugiej strony, raczej nie szastaja bezmyslnie pieniedzmi, wydaja i lokuja je z rozwaga.

a wlasnie, gdzie bedziecie mieszkac? Tzn. moglabys podac przynajmniej kanton, nie musi byc dokladny adres :)

Gość mama na walizkach
Dzieci znaja jezyk na poziomie szkolnym moj mąz niemieckim wlada biegle poki co tylko on bedzie pracowac bo mam male dziecko wiec narazie musze sie nim zajac. ja nie chce zyc super chce zyc spokojnie nic wiecej po prostu tu w pl nie da sie zyc...

Gość mama na walizkach
Chcemy mieszkac pod Zurichem.Nie w samym miescie tylko wlasnie na obrzezach.

Gość mama na walizkach
Nasza rodzina wyjechala i zyja spokojnie, poki co mieszkaja tam krotko z praca nie bylo problemu a i na mojego męża czeka tam praca.

Gość KKKKDDDDDJ
Szwajcaria to fajny kraj pod warunkiem ze dobrze zarabiasz i super znasz jezyk.mieszkanie dla twojej rodziny to koszt od 1200euro i to jest tanio.no chyba ze chcesz zyc gdzies daleko od cywilizacji.jedzenie drogie.wszelkie atrakcje dla doroslych i dzieci tez.i najwazniejsze wcale nie tak latwo zamieszkac w szwajcarii,no chyba ze masz obywatelstwo.

Gość KKKKDDDDDJ
Mieszkam tu juz 8lat mam obywatelstwo niemieckie.zarabiam calkiem dobrze.jesli mozesz napisz ile maz bedzie zarabial.moge napisac ci czy dacie rade za to zyc.

Gość gfhth
jak się chce to się wszystko da. na pewno początkowo nie licz na raj na ziemi jednak da się wszystko powoli zorganizowac Zakupy robic w tanich sklepach, atrakcje nie wiadomo jakie odpuscic i wszystko sie ulozy Obcokrajowców tam masa, oni mogli tam zamieszkac to i wy mozecie

Gość gfhth
z 5-6 tys fr to by musiał, nie?

Gość KKKKDDDDDJ
5 to minimum moim zdaniem.

Gość mama na walizkach
5,5 tys to kwota na początek.Co do zamieszkania nie wiem nasza rodzina zamieszkała bez problemów i bez obywatelstwa wiec tylko na tym moge sie opierac.

Gość KKKKDDDDDJ
i jeszcze jedno dosc wazne nie tak latwo jest wynajac tu mieszkanie.

Gość gfhth
to fakt

Gość KKKKDDDDDJ
Troche malo 5,5.dla was to moze byc mega duzo ale mieszkania sa tu naprawde mega drogie.jedzenie tez.no i nie wiem czy tak latwo wynajmiecie tu mieszkanie.no ale zycze szczescia.

Gość KKKKDDDDDJ
mieszkania musicie szukac z 6mc wczesniej,duza konkurencja na rynku.mqalo mieszkan a dzo wynajmujacych.

Gość mama na walizkach
Nie mam pojęcia ale mam nadzieje ze poza miastem bedzie latwiej warunki znamy z opowiadan i problemy tez ale sprobujemy:) dzieki wielkie!

Gość mama na walizkach
hmm nie wiem naprawde oni znalezli w ciagu miesiaca a tez potrzebowali mieszkana na 5 osobowa rodzine mieli na oku dwa jedno wybrali sa zadowoleni mam nadzieje ze maz cos znajdzie fajnego dla nas:)

Gość mi się zyje super
poza miastem jest latwiej i taniej, co nie znaczy łatwo i tanio. Ja w kantonie Zurych za 3.5 pokojowe mieszkanie z parkingiem i rachunkami płacę 2000 miesięcznie i to jest niewygórowana cena. Te 5.5 tys to już jest netto?

Gość gość
5 tys. z dziecmi to bidusio. my mamy wspolnie ok 12 000 netto w miesiacu. mieszkanie plus oplaty typu ubezpieczenia, garaz, rachunki sa wysokie. Nie mamy dziedzi a i tak nie zostaje nam duzo w miesiacu. fakt, ze wydajemy duzo na urlopy, ale mimo to, nie szalejemy w zyciu.

Gość gość
wieksze zakupy robimy w de, w szwajcarii od czasu do czasu. Mieso kupujemy w szwajcarii, bo tutaj mamy akurat 100% dobrej jakosci. Reszte tylko w koniecznosci, warzywa sa np. 2 albo trzy razy drozsze niz w DE.Mieszkanie male, 70 m, poza Centrum ok 10 km, 20 Min tramwajem. Paliwo akurat jest tanie, wiec tego nie licze. Mamy dwa auta, bo obydwoje potrzebujemy do pracy, bez auta potrzebowalabym 1 godzine na dojazd, autem tylko 20 Min. Nie wychodzimy juz tak czesto, jemy zadko juz w restauracjach. jedno wyjscie to ok 200 CHF bez szalenstw. Wczoraj np. Kino, jedzenie i pare piwek ok 150.

Gość gość
jakoś tak drętwo tam , to z doświadczenia :(