Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Defokadooo

Wyjaśnijcie mi to :((

Polecane posty

Gość Defokadooo

Witam, proszę o rzetelne odpowiedzi. Mam syna który wczoraj zaczął 9 miesięcy. od 5 tego miesiąca ma straszna wysypkę na twarzy, takie strupy aż się robią, Bebilon Pepti nie pomaga, kąpie go w Emolium, smaruje specjalymi maściami. Nieważne, bo idziemy do alergologa. Nawet jak daje samo mleko to i tak ją ma. Nie wiadomo skąd. Karmiłam piersią DO 8 miesiąca i powoli od 5 wprowadzałam zupki i łądnie je jadł. Od 2 tygodni nie chce jeść ani zupek gotowanych, ani słoiczków, ani deserków, nic co wiąże się z łyżeczką, tak nagle. Smaki zmieniałam co dziennie, dałąm jeść samemu nie i KONIEC. Zrobiłam badania i wyszła lekka niedokrwistość dlatego, że nie je nic innego niż zupki. Djae sok z buraków itp, ale wiem, że to za mało. Jeżeli chodzi o reszte badan wszystko jest ok, lekarz oglądał gardełko i mówi, że jest tak jak powinno być, ale ja widzę że on ma dwie gulki na potylicy tak jakby powiększone węzły chłonne ale pediatrzy to zbagatelizowali. Z butelki je dużo wiec gardło na bank go nie boli. I meritum jest takie, że zaczął dużo spać. Dziś spał w nocy 10 godzin (norma) po 2 godzinach aktywności spa 3 godziny i po 1,5 kolejnego raczkowania już śpi drugą godzinę. Zawsze był śpiochem, ale czas czuwania powinien się zmniejszyć, a się zwiększa. Nie ma kataru, nie kaszle, nie gorączkuje. Co to może być? Martwię się...

Gość reddresstonight
dzieczyno zmień lekarza, i to szybko

Gość Defokadooo
ja pierdiele. help

Gość gffdsfsd
a nie przyszło ci do głowy żeby mu inne mleko podac jak po pepti ma wysypkę?

Gość gffdsfsd
a z wezlami chłonnymi to jest temat rzeka...mój syn ma powiększone 2 węzły - na szyi i na potylicy; zauważyłam jak mial 1 miesiąc; na usilne prosby przeszliśmy rozszerzona diagnistykę i niby wszystko ok, tylko nie wiadomo dlaczego tak jest, lekarz mówi 'taki jego urok'; węzły powiekszaja się jeszcze dodatkowo jak ząbkuje; może twój synek też ząbkuje i dlatego nie chce jeść?

Gość zielonykoszyczek
sprobuj może z nutramigen może dziecko ma alergię wziewną, nie na pokarmy może zrób mu testy z krwi może wlącz Zyrtec, zobaczysz czy mu pomoże

Gość zielonykoszyczek
a jakie IgE ma dziecko, robilas?

Gość Defokadooo
IgE jest w trakcie, też zrobiłam, Nutramigen nie pomaga, Pepti też nie, zwykłe nie. Może reczywiscie ta wziewna. Ale czemu tyle śpi? Co do ząbkowania to ma już 8 zębów i znosił to dobrze, a teraz w tym wieku wychodziły by mu trójki już i akurat teraz by spał ?

Gość zielonykoszyczek
jesteś? sluchaj powaznie, jesli to nie alergia to może jakis problem ze skórą, idz do dermatologa, no tak nie może być. teraz zaczna pylić różne drzewa, trawy itp. może dlatego zrobił się senny

Gość zielonykoszyczek
moze mieć jeszcze uczulenie na laktozę a wtedy tylko mleko sojowe.

Gość gffdsfsd
a długo podawałaś sam nuutramigen? bo nawet 2 tygodnie trzeba dawać, żeby poprawa była; a z tym spaniem to nie wiem; ja bym innego lekarza poszukała

Gość gffdsfsd
jezu, gdzie teraz pylą drzewa? bo u mnie za oknem sroga zima......

Gość gffdsfsd
a z tym spaniem to długo tak trwa? moze ma taki dzień po porostu? mozemy tu gdybać, ale nic ci nie powiemy; powinnaś znaleźć innego lekarza; mnie kilka spraw niepokoiło, poszłam prywatnie do lekarza i lekarz nas wziął na oddział do szpitala i porobił niezbędne badania w ciagu jednego dnia;

Gość zielonykoszyczek
ja mam syna alergika co prawda nie miał wysypki ale nie przybieral na wadze, chorował itp. do tego w 2 miejscach miała takie suche plamy na skorze u nas postępowanie było takie: testy z krwi, nutramigen, zyrtec. W testach wyszło że ma uczulenie na pylki traw i drzew. Absolutnie nie podawaj nic z selerem

Gość zielonykoszyczek
Jak się okazuje, to nie wiosną, ale zimą rozpoczyna się sezon pylenia roślin. W okresie zimowym pylą głównie drzewa i krzewy. Już w styczniu mogą występować pyłki leszczyny i olchy, jednak największe ich stężenie przypada na okres od lutego do połowy marca. W lutym rozpoczyna się okres pylenia wierzby, szczyt pylenia przypada na druga połowę marca i kwiecień.

Gość zielonykoszyczek
słuchaj jeeszczce jedna rzecz PLEŚNIE nie masz ich w domu?

te gulki z tyłu to są chrząstki potyliczne za jakiś czas będą niezauważalne tez się martwiłam ale lekarka mi powiedziała że to normalne dawaj mu urozmaicone jedzenie jak najwięcej warzyw i soków w miarę możliwości prawdziwych ;) i idź do dermatologa

Gość ????
Serio Mamy, szczepicie swoje dzieci? To przyglądajcie się szczególnie uważnie dzieciakom, przez następne tygodnie a nie godziny po szczepieniu. Dla mnie to jak w mordę strzelił objaw poszczepienny. Zgłoś to niezwłocznie.

Gość gffdsfsd
ale co jest objawem poszczepiennym konkretnie?

Gość gtjmhug
nie chódz z dzieckiem do przychodni tylko prywatnie do dobrego pediatry...na pewno pomoże...

Gość ????
Konkretnie to nie wiem czy możemy to na forum ustalić, bo to co dla mnie jest oczywiste (jak np. przewlekła wysypka, powiększone węzły czy nadmierna senność) dla Ciebie niekoniecznie. Odczynów poszczepiennych może być bardzo wiele, czasami tak niepozornych, że się nie zwraca na nie uwagi i się je bagatelizuje (szczególnie praktykowane u lekarzy), na szczęście jest taka specjalizacja (ignorowana i niedoceniana) zwana potocznie matczyną intuicją, która nie daje się tak łatwo spławić. Dlatego napisałam że dziecko należy szczególnie uważnie obserwować, by móc na czas zareagować i powiązać to z konkretnym zdarzeniem. Nie wiadomo jak było w tym przypadku, tylko autorka zna wszystkie szczegóły, nie ma nawet potwierdzenia czy dziecko jest regularnie szczepione. W każdym bądź razie łatwiej jest wszelkiego rodzaju zmiany skórne nazwać alergią czy uczuleniem, niż powiązać je z objawem poszczepiennym (a jest to jeden z częściej spotykanych). Także trzeba być czujnym, by dziecka z tak niepokojącymi objawami nie szczepić, bo dopiero wtedy może dojść do tragedii, najlepiej odroczyć aż wszystko nie wróci do równowagi.

nie powiem co ze spaniem, bo to aktycznie może być wszystko i nic, ale tak żeby troszkę pocieszyć, to córka ma często brzydką buzię,podobnie jak opisujesz, wszyscy mi mówili, że pewnie alergia, poszłam do dobrego dermatologa, od razu w drzwiach usłyszałam-nadwrażliwość na ślinę, u nas to szczególnie policzki, ale może az do okolicy oka dojść, zależy ile rączką przeniesie:) poza tym oboje mają łojotokowe zapalenie skóry, i nasilenie też jest w tym okresie o którym piszesz, bo mróz, wiatr, grzejniki... u nas mała też ma węzly powiększone,z tyłu głowki, pojawiły się po którymś szczepieniu, ale pediatra bagatelizuje

Jeśli to tylko na policzkach, to może być objaw: - alergii na proszek do prania (pościel i ubranka najlepiej prać wtedy w Jelpie, żadnych płynów do płukania i włączać dodatkowe płukanie) - skazy białkowej (lub alergii na laktozę, nie wgłębiałam się w temat i nie wiem czy to to samo czy nie) - zaczyna się od czerwonej grudkowej wysypki na policzkach, wyglądają jak "polakierowane", tylko że przy tej alergii musiałyby też być problemy "żołądkowe" - bóle brzuszka, biegunki itp. - albo też pasożytów - niektóre pasożyty mogą być przyczyną pojawiania się reakcji alergicznych u dziecka np. na różne pokarmy.