Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem kobieta 26 lat,

Czy przysluguja mi jakies badania profilakt.w ramach ubezpieczenia w Niemczech

Polecane posty

Gość jestem kobieta 26 lat,

Mam ubezpieczenie w TK , place 79 euro miesiecznie, jestem studentka, mieszkam w DE od pol roku. Nie robilam cytologii i usg drog rodnych i piersi i morfologii od okolo 2 lat, ostatni raz robilam w PL. Chce zrobic raz jeszcze, sprawdzic czy wszystko OK, czy to mi sie nalezy? moge isc do lekarza poprosic chociaz nic mi sie nie dzieeje/nie boli itd? czy raczej beda na mnie dziwnie patrzec i nic nie zrobia. Ktos cos doradzi, jak to wyglada? Mieszkam w Magdeburgu i po niemiecku nie umiem perfkcyjnie ale sie dogadam (studiuje po ang a niem sie ucze)

Gość ..//..
oczywiscie, wszystko mozesz, jedynie chyba usg piersi jest darmowe od50+ reszta za darmo

Gość powinnaś je robić.
Możesz sie dowiedzieć bezpośrednio w kasie, oni bardzo chętnie te badania finansują. Niektóre kasy (moja BKK) wręcz przysyłają oferty, jakim badaniom chcą cię poddać. Możesz porozmawiać też o tym z lekarzem rodzinnym. Profilaktyka jest tańsza, niż np. leczenie raka, a więc czasem są duże problemy, jeśli ktoś nagle wyskoczy z ciężkim stanem chorobowym, którego można byłoby uniknąć w wyniku profilaktyki. Kasy działają zupełnie inaczej, niż polski NFZ. Dowiedz się w kasie, bo niektóre dość dużo refundują, np. z zakresu opieki stomatologicznej. To zależy od rodzaju ubezpieczenia, no i od kasy przede wszystkim. AOK na pewno refunduje dużo mniej, niż kasy branżowe - BKK, czy TK.