Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akla83

urlop macierzyński/rodzicielski/wychowawczy nowe zasady!

Polecane posty

Gość akla83

Witam, mam do was dziewczyny pytanie zwiazane z nowymi zasadami dla przyszłych mam. Nie wiem za bardzo jak mam to ugryźć, wiec mam nadzieję, że mi pomożecie? Otóż aktualnie jestem w 17tyg.ciąży i przebywam na urlopie wychowawczym na pierwsze dziecko. 15kwietnia zdeklarowalam powrót do pracy, ale już teraz wiem, że wręcze L4, ponieważ mój pojawiły się komplikacje z ciążą. Termin porodu mam na 7 wrzesień. i teraz tak: Chcę od razu wziąść urlop rodzicielski tj. Tzw. urlop rodzicielski wynosiłby do 26 tygodni, niezależnie od liczby dzieci urodzonych przy jednym porodzie. PRZYKŁAD: kobieta, która urodzi jedno dziecko będzie mogła skorzystać maksymalnie z: 20 tygodni podstawowego urlopu macierzyńskiego + 6 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego + 26 tygodni tzw. urlopu rodzicielskiego = 52 tygodni urlopu. Ale moje pytanie: żeby móc wziaść urlop rodzicielski trzeba wystosować odpowiedni wniosek do pracodawcy nie później niż na 14dni przed planowanym terminem porodu. Żadna z kobiet nie wie czy donosi ciążę czy np.dziecko urodzi się wcześniej. Czy moglabym taki wniosek złozyc u pracodawcy już teraz? Sprawda druga to to, ze ustawa będzie obowiązywać od 1 września 2013, więc czy złozenie takiego wniosku będzie w ogole honorowane przez pracodawcę, skoro ustawa jeszcze nie weszła w życie? No i sprawa trzecia tj.urlop wypoczynkowy. Przy pierwszym dziecku zanim z macierzyńskiego przeszłam na wychowawczy wzięlam 20dni urlopu wypoczynkowego. czy teraz również będzie mi on przysługiwał, skoro nie przepracowalam ani jednego dnia? (od razu L4)? Jak to ugryźć?

Gość doooorota
nie możesz takiego wniosku złożyć już teraz bo na chwilę obecną jest 22 tyg urlopu macierzyńskiego. Urlop rodzicielski to wciąż tylko ustawa.

Gość akla83
To kiedy będę mogła? Wychodzi na razie na to że mimo tego, ze dziecko urodzi się ok.7września to i tak nie spełniam warunków, żeby rodzicielski otrzymać, bo musi zachowane być 14dni

Gość tikal
telewizja robi z ludzi idiotów, z każdym z kim rozmawiam jest przekonany, że urlop rodzicielski już wszedł w życie, bo przecież tyle o tym trąbili 17 marca - wszyscy wykształceni ludzie. Dlatego ja nie mam telewizora.

Gość akla83
Przecież wiem, że nie wszedł w życie-czytałaś w ogole co napisalam? Pytam czy w takiej sytuacji w ogole się na niego zalapię? Wiem, że po macieżyńskim platnym 100% będzie mozna wziasć ten urlop rodzicielski i wtedy dostane 60% wynagrodzenia. A gdy wezmę całosć od razu platne będzie 80% przez cały okres

Gość akla83
A jak to bedzie z urlopem wychowawczym? Czy nadal będzie przysługiwał po skonczonym urlopie macierzynskim/rodzicielskim? jeśli tak to czy nadal tak jak było tj.3lata ale nie dłuzej niz do ukończenia przez dziecko 4 lat?

Gość 090-0
wychowawczy ma być ponoś skrócony.

Gość akla83
ale o ile?

Gość kassiiiiiaaaa
z tego co ja czytałam to jak od razu się decydujesz na rok to masz cały rok płatne 80%, a jak najpierw na pól roku to masz płatne 100% i jeśłi potem dobierzesz to kolejne pól roku masz 60%. Nie ma takiej opcji pól roku 100 % a kolejne 80%

Gość z gooogleee
Od 1 września urlop macierzyński będzie wynosić pół roku 20 tygodni podstawowych oraz 6 tygodni dodatkowych (obecnie jest 20 tygodni podstawowych i 4 dodatkowe) niezależnie od liczby urodzonych dzieci przy jednym porodzie. Kobieta będzie miała możliwość przedłużenia go o kolejne pół roku (tj. o 26 tygodni , co uznawane jest za urlop rodzicielski). Matce, która skorzysta z rocznego urlopu będzie przysługiwał zasiłek w wysokości 80%. Jeżeli zdecyduje się na urlop w wymiarze półrocznym otrzyma 100%. O tym, czy matka chce korzystać z półrocznego czy rocznego urlopu, będzie musiała zadecydować na 14 dni przed planowanym terminem porodu. Wówczas decydując się na cały rok, będzie to urlop płatny w wysokości 80%. Kobieta, która najpierw zdecyduje się na pół roku otrzyma 100%, a jeżeli wyrazi chęć przedłużenia go o kolejne pół roku przez te kolejne pół roku otrzyma świadczenie w wysokości 60%.

Gość g-0
jeżeli nie wróciłaś do pracy po pierwszym dziecku nie masz prawa do urlopu wypoczynkowego . Miałam identyczną sytuację.

Gość akla83
Do: z gooogleee Ja to wszystko wiem, tylko chodzi o zachowanie tego 14dniowego terminu skaldania wniosku przed data porodu. Nie mogę tego zrobić bo mam termin na 7września a odjac te 14 dni to jeszcze będzie sierpień i ustawa ni wejdzie w życie! rozumiecie???? Czyli nie mam mozliwości wziecia od razu urlopu na rok, tylko musze isć starym torem czyli najpierw macierzyński, potem te 6 tygodni a potem dopiero rodzicielski i platne będe mieć najpierw 100% a potem 60% a tek nie chcialam... Ch***owo to zrobili! Bardzo!

Gość akla83
Co do tego wypoczynkowego urlopu po macierzyńskim: to musiałabym chociaż jeden dzień przepracować żeby mi sie to należalo?

to tylko wniosek do pracodawcy,jeśli on ci nic nie powie i to zaakceptuje to sie chyba nic nie stanie..może zadzwoń do zus i zapytaj się czy oni się bedą czepiać tego..zresztą teraz jest na stronach głównych zus-u możliwość wysłania zapytania do konsultanta i ja tak pare dni temu zrobiłam,dostałam odpowiedż na drugi dzień,też odnośnie macierzyńskiego się pytałam..będziesz miała napisane czarno na białym co masz zrobić.

Skoro już o tym nowym urlopie mowa, to może ktoś mi odpowie na takie pytanie: Mój mąż pracuje normalnie, umowa, świadczenia, wsio. Ja nie pracuję, nie mam zasiłku dla bezrobotnych, wychowawczego, nic. Jestem w drugiej ciąży i czy jak urodzę w czerwcu i sobie znajdę pracę, to mogę się tak po prostu zamienić na ten urlop z mężem? Tzn ze ja 2-3 miesiące po urodzeniu małego znajduję pracę i zaczynam w zupełnie nowym miejscu pracować, a on sobie przechodzi na urlop i siedzi w domu? Jest to w ogóle możliwe??? Czy taka zamiana z drugim rodzicem to tylko w wypadku gdy mama wraca po porodzie do tej samej pracy, a nie zaczyna nowej?

Gość akla83
Wiesz co? Znalazłam odpowiedzi na swoje pytania na stronie ZUS :) Można tam wyslać zapytanie do eksperta z ZUSu i otrzymasz odpowiedź na maila