Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nha

*************Rozszerzanie diety***************

Polecane posty

Witam, za niecały tydzień moja córeczka kończy 5 miesięcy.. Pediatra kazała mi od tego czasu zacząć wprowadzać coś nowego do menu małej. Do tej pory była wyłącznie na piersi. Lekarka kazała zacząć podawać warzywka, owoce i kaszki... I tu pytanie do doświadczonych mam.. jak było u Was?? od czego zaczynałyście? jeśli chodzi o słoiczki to jakie firmy preferujecie i polecacie? i tak samo z kaszką? Jaka najlepsza na początek? I jak ją podawać? w butelce czy karmić łyżeczką?? Piszcie mamusie ;)

hej kochana :) ja zaczełam od marchewki,potem zupka jarzynowa,potem jabłko. Jeden rodzaj na 2-3 dni. Sok złyżeczki podaję. Teraz jestem na etapie glutenu. Dawałam kaszke manną do mleka mm.

Ja zaczęłam od prostej zupki jarzynowej. Tj marchewka plus ziemniak. Sama gotowałam. I jabłuszko ze słoika gerber. kaszki podawałam mleczne (z mm w składzie) nestle łyżeczką. Na początek jedno karmienie wymieniłam na obiadek.

dzięki dziewczyny;) może ktos jeszcze się wypowie? a zupke jarzynowa jak robiłyście? jakieś warzywko+masełko czy jak?

dzięki dziewczyny;) może ktos jeszcze się wypowie? a zupke jarzynowa jak robiłyście? jakieś warzywko+masełko czy jak?

Masełko później. Na początek taka jałowa same jarzynki.

Gość kajshdi
Ja zaczełam od 1składnikowych słoiczków, najlepiej podchodził nam Gerbera i Hipp'a. Marchewka, Jabłuszko, potem dwa 2 składniki, a potem już normanie gotowalam sama i miksowałam. No i kaszki też. Co do glutenu to podawałam moze z 3 dni wg instrukcji zalecanych, potem o tym zapomniałam i podawałam normalnie. To samo z zóltkiem - od razu podałam. Miał rok to jadł wszystko.

U mnie wygladalo to tak: Podawalam po jednym warzywie na raz: 1. Marchew - alergia (wysypka, wymioty) 2. Dynia - alergia (wysypka, wymioty) 3. jablko - ok 4. Ziemniak - ok 5. Szpinak - ok 6. Banan - ok 7. Morela - alergia 8. Cukinia - ok 9. Por i pietruszka - ok 10. Baklazan - ok 11. Buraki - ok 12. Mieso - krolik - ok. 13. Brokuly - alergia 14. Kalafior - ok Pozniej - po 6 tygodniach (bo tyle wprowadzalam warzywa iowoce) wprowadzilam kaszki - jaglana, gryczana, ryzowa i z maki chleba swietojanskiego, bo zalezalo mi aby byly bez cukru. Podawalam je z owocami. Obecnie wyglada to u nas tak: - 6.00 - piers - 8.00 - piers - 10.oo - 120 ml kaszy z owocami - 14.00 - obiad - mieso, warzywa (ze 2-3 z tych ktore juz zna) plus kasza (inna niz na sniadanie) lub ziemniak, oliwa z oliwek, troche wody - 18.00 - kleik ryzowy - 21.00 - piers - 3.00 - piers