Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Azura

Czy dobrze karmię kotkę?

Polecane posty

Daję jej dziennie miseczkę suchego i mokrego pokarmu. Mokre z reguły zjada w ciągu kilku godzin a suchego trochę zostaje do drugiego dnia. Wcześniej kotka tyle nie zjadała. Mokrego prawie w ogóle nie jadła a suche starczało jej na jakieś 2 dni. Kotka jest jakiś tydzień po sterylizacji i nabrała apetytu. Dziś pokłóciłam się ze swoim facetem, który stwierdził, że ją przekarmiam. Ma racje?

Gość Niewidzialna_korsarka
Nie ma. Po sterylizacji kotka powinna jesć więcej.

Gość jaką karmę dajesz
suche i mokre nic nam nie mówi

Gość hjkli
Ciężko powiedzieć, bo nie wiadomo, jak duża jest ta miseczka. Generalnie jeśli mokrego jest tyle, co w saszetce, to raczej wszystko gra.

Gość Aurelia sensatka
Mój kocur też sam wie ile potrzebuje. W lecie mało je a jak ma zrobić się chłodno to wcina trzy razy dziennie po dwie łyżki stołowe Whiskas i pomiędzy tym chrupek garść tak ze dwa razy dziennie. Jest piękny, zdrowy i błyszczący.

Myślę, że miski są standardowej wielkości. W jednej mieści się trochę więcej niż połowa szklanki wody

To wszystko zależy, czy kocica wychodzi, jest aktywna, czy tylko śpi cały dzień na kanapie. Np. moja całe dnie śpi i ogolnie zajmuje sie robieniem niczego, je najmniej ze wszystkich kotów, prawie nic. Wygląda w porządku, sierść blyszcząca, waga ok. One chyba same wiedzą ile kcal potrzebują i kiedy są głodne więc zaufaj jej, niech wcina. Jak zauważysz jakieś niepokojące nastepstwa tego (kot zacznie tyć ponad normę) to niestety, będzie jasny sygnał, że kot przesadza i trzeba go zacząć dietować :D Ogólnie ważne, żeby nie podawać kotu byle czego (kitekaty, whiskasy i cała ta przereklamowana reszta) Tylko coś naprawde wartościowego.

Kotka wcześniej była wulkanem energii. Po sterylizacji stała się bardzo ospała. Zastanawiam się czy zostanie jej już tak na stałe, czy może po zdjęciu kubraczka ochronnego stanie się bardziej żywiołowa. Uważam, że wcale jej nie przekarmiam. Mój facet mnie tylko wkurzył twierdząc, że powinnam jej ograniczyć jedzenie. Daję jej tyle samo jedzenia co wcześniej tylko, że wtedy ona tego nie zjadała. Poza tym kotka jest szczupła. Moja koleżanka wczoraj będąc u mnie stwierdziła, że jest wręcz chuda. Myślę, że jak delikatnie przytyje to nic się jej nie stanie

Gość moja moja
Moja ma suche cały dzień w misce(karma na wagę po sterylizacji) , mokre na zawołanie ( 2,3 razy dziennie) też jest po sterylizacji , prawie w ogóle nie przytyła , dużo biega :)

moja moja, a kiedy twoja kotka miała zabieg? Zachowuje się inaczej niż wcześniej?

Gość moja kotka tez po sterylizacji
Je dwie saszetki mokrego a suchego ma zawsze pelna miske i srednio 3-4 dnischodzi zanim znow trza xapelnic :) jest 3 lata posterylizacji

Gość moja moja
4 lata temu :) Tak, po zabiegu się uspokoiła trochę, zrobiła sie grzeczniejsza, przestała skakaćpo meblach etc . Mniej szaleje niż kiedyś , ale to i pewnie z wiekiem przyszło. Swoje wylatać i tak musi ;)