Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ToksyczaKobita

Wasze dzieci są obureczne czy jedno?

Polecane posty

Gość ToksyczaKobita

Moje nastoletnie blizniaki sa oburęczne (corka z predyspozycjami do praworecznosci,syn do leworeczn.), mlodsze juz tylko praworeczne ,w przeciwienstwie do starszych nie byly uczone dwoma rekoma pisac,jesc i sie bawic, tylko zgodnie z ich dominacją połkuli A u was jak jest?oberwując kazde po kolei od lat widze,ze to bez znaczenia, i tak każde z nich wykorzystuje przewage jednej ręki bez wzgledu czy obureczne czy jedno Macie jakies wlasne doswiadczenia?

Gość synowie to jedno
synowie praworeczni.Co ci przyszlo do glowy aby dzieci mordowac na dwie rece?

Gość dwada
Mąż jest leworęczny a ja praworęczna. Nasze dzieci piszą lewymi nogami.

Oburecznosc to NIE moja szkola,ja osobiscie do tego nawet sie nie tykałam,jestem tego przeciwnikiem,i nie widze sensu takich katuszy,bo na dluzszą mete i tak z tego pozytku nie ma , dlatego pozostale dzieci juz sa jednoreczne bez mordegi

Gość u mnie różnie
starsza córka praworęczna, jej młodsze dziecko leworęczne młodsza córka leworęczna, jej synowie praworęczni ale kto by się takimi drobiazgami przejmował....

u mnie różnie - przejmowac to za wiele powiedziane, ale są osoby do tej pory,ktore nie akceptują np leworecznosci ,sama spotkalam sie z takimi rodzicami,kiedy usilnie dziecko przesatwiają na druga reke

Gość u mnie różnie
a tak na marginesie. Wśród starszego pokolenia nie ma i nie było żadnego mańkuta:D

Mój Młody ma zapędy do leworecznosci. Jak daje 'czesc' to lewą ręką, jak maze kredka to obiema na zmianę, po schodach lewą nogą, w piłkę też lewą. I nerw mnie szarpie jak tesciowa wyrywa mu długopis czy kredke, bo 'nie tą rączką'. Nie kminie tego uprzedzenia ;/

Gość oboje z mezem praworeczni
a corka lewo reczna ale myszke uzywa prawa reka:)

Gość oboje z mezem praworeczni
lapia u mnie nigdy nikt nie przekladal malej nic do prawej raczki dzis corka ma 8lat bardzo ladnie pisze dzieci leworeczne przewaznie bardzo ladnie pisza wybij to tesciowej zglowy zeby nie przekladala malemu nic

oburęczni mają lepiej;) sama jestem oburęczna z dominacją prawej ręki, ale są rzeczy, które wolę robić lewą, syn widzę, że ma podobnie, córka zdecydowanie praworęczna

nie pamiętam, przypuszczam, że mogli mnie uczyć pisac i jeść prawą ręką - bo takie wtedy panowały zwyczaje, czego nie dopilnowano to robię jedną i drugą - np. lewą rzucałam piłeczką palantową, do kosza obydwiema

Gość mój Andreas już śpi
pozwólcie dzieciom posługiwać się ręką którą jest im wygodniej. Przez prawie 4 miesiące miałam unieruchomioną prawą rękę - wypadek, złamanie z przemieszczeniem, potem kilka miesięcy rehabilitacji, aby ręka był mi posłuszna. Z konieczności nauczyłam się wszelkie czynności wykonywać lewą ręką.Nauczyłam się, ale jak tylko odzyskiwałam sprawność w prawej ręce nią posługiwałam się.

Gość do wyzej--
niezbyt rozumiem ta oburecznosc... jest sie lewo lub praworecznym,a ta druga reka jest bardziej lub mniej sprawna,zaleznie od osoby...?

ja np widze znaczną roznice kiedy dziecko juz genetycznie ma predyspozycje do jednej jak i drugiej reki, i tylko kwestia wyboru w jakim bedzie uczone, a kiedy ewedentnie widac ,ze jest jednoreczne a na sile robic z niego obu

obureczne ,czyli od malenkiego kiedy dziecko zaczyna chwytac cos w raczke wtedy naprzeiennie jest "szkolone" aby jedną jak i druga reką poolowicznie wykonywac czynnosci, tak by manualnie byl na podobnym rozwinietym poziomie lewo jak i praworecznosci Dzecko bez wiekszych problemow je raz prawą reką, raz lewą, tak samo z pisaniem,moze naprzemiennie reke stosowac

Gość moj jest leworeczny
syn ma 6 lat i leworeczny

ok.-tylko do czego sluzy to "szkolenie"oburecznosci?Z doswiadczenia to wiem,ze grajac na fortepianie wzmacnia sie lewa reke,jako ta slabsza, cwiczeniami...

Gość olk
Moje sa jednoręczne starszy leworęczny,mlodszy przejawia objawy praworecznosci do 4 roku zycia moze dziecko byc obureczne ,oburecznosc nie jest dobra bo potem dziecko moze miec w problemy w szkole ,w nauce w skupieniu sie.

Gość olk
Mozecie sobie poczytac w necie o oburęcznosci.

Gość gołdi
Ja jestem oburęczna. Z czynności, do których mnie zmuszano to pisanie prawą ręką.Reszta była do wyboru dla mnie, ale takie czasy były. Efekt to potrafię pisać dwoma :D, choć lewa mniej wprawiona. Są rzeczy, które robię tylko prawą i takie, które tylko lewą. Największe zdziwienie jest wtedy, jak trzeba i pisać i rysować np. w notatkach bo robię to na 2 ręce ;) Nie zauważam dominacji którejś z rąk, jak prawą mam za daleko to robię coś lewą i na odwrót.

Gość gołdi
A moje dzieci są wybitnie praworęczne od niemowlęctwa :D

corka ma prawie 4 lata wiec do konca stwierdzic nie mozna ale wszystko wskazuje na to ze bedzie leworeczna . Ja od dziecka tez bylam raczej na lewa strone nastawiona ale ze tak powiem wybili mi to z glowy ( tzn bratu wybili, ja widzac co sie dzieje az tak sie nie 'stawialam'). Takie czasy. Efekt tego jest taki ze jestem dzisiaj praktycznie obureczna (jak zlamalam prawa reke to nie mialam jakiegos problemu z pisaniem lewa-owszem na poczatku bazgralam jak 7 latka ale po pewnym czasie bylo tylko lepiej). Mam stwierdzona lewostronnosc, lewoocznosc (czy jak to sie zwie) i faktem jest ze to ze mnie przerobili na prawa reke, nie wyszlo mi na dobre (masakra z pisaniem, cale zycie leb przechylony w lewo, tym samym wieksza wada wzroku na lewym oku). Dlatego ogolnie polecam zostawic dzieci w s pokoju i nie eksperymentowac w tej kwestii.

Gość prawo,prawo,lewo
prawo reczna ja i dziecko, mąż lewo.Po lapach linijką w szkole dostawal za lewą reke ale i tak w ukryciu wszystko lewą robil

Gość ToksyczaKobita
a moje dzieci daja na dwie rece, pisza najszybciej w klasie, sama je nauczyłam, żeby były lepsze od innych umieja tez pisać od końca:) jak się chce to się nauczy tak jak porządku 2 ltenie dziecko!!!!

Gość ...,,,,,.,.,.,.,./,//,
,/,/,