Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małozębna

NIEZRĘCZNE PYTANIE ODNOŚNIE ...ZĘBÓW ...

Polecane posty

Gość małozębna

słuchajcie ,ile macie wyrwanych zębów ? ,albo inaczej ilu zębów wam brakuje ( liczcie też implanty i mosty jako brak) Bo cholera dziś zdałam sobie sprawę jak spieprzyłam sobie zęby , brakuje mi aż SZEŚCIU zębów , w tym dwie piątki !! po prawej u dołu nie mam 6,7,8 ( ciężko gryzc?) Do tego 6 ubytków - byłam w czwartek u dentysty , załamana jestem ,a mam dopiero 30 lat !! , niby ubytki niewielkie , mam równe i dość białe naturalnie i ogólnie w delikatnym uśmiechu wyglądają na zadbane a naprawde to ...ech. A jak jest u was ? czy może ja jestem wyjątkiem ? na swoje usprawiedliwienie dodam dentystyczną traumę a następnie długi okres bezrobocia ( = brak forsy)

Gość a ile placa
brak 3 zebow-dwie 7mki i szostaka,w tym jeden implant czyli ubytki 2

Gość studentka stoomy
faktycznie jak na twój wiek to kiepsko.. mówisz że masz białe zęby, to też ma niekorzystny wpływ, strach przed dentystą .. a jak z higieną ?

Gość r55trytyu
ja mam 28/29 i mam wyrwane osemki, bo mi krzywo rosly, a tak to mam wszystkie, z tym ze wiekszosc poplombowanych :( tez mam slabe zęby, ale nie dalabym sobie wyrwac zadnego.

Gość olpolhjghjgh
brak 12, mam 28 lat i protezę. Kiedyś ułamał mi się ząb bo kichnęłam :o

Gość Perfettioni
Brak 5 na górze i 5 na dole, ale reszta tak się świetnie rozrosła, że na szczęście nie widać tego w ogóle.

Gość olpolhjghjgh
poza tym reszta jest zaleczona jak na tą chwilę :) ale wiem , ze za parę m-cy znow mi będa plomby wypadac, lamac się... :o

Gość małozębna
nie no implant licze jako brak , z higieną u mnie ok , myję 2 x dziennie ,jak nie pracowałam to po każdym posiłku , wiem ze kiepsko , będę powoli robiła mosty na włóknach szklanych ,ale musze mieć 1 implant , dolną 8 i z tym to dramat bo nie zarabiam kokosów

Gość r55trytyu
ja niby mam wszystkie oprocz tych osemek ale co z tego jak wiekszosc z plombą, sporo zatrutych :(

Gość małozębna
zęby to luksusowa imprezka , ba bankiet rzekłabym :(

Gość heh no dokładnie
implant na 8?? po co ? :O

Gość olpolhjghjgh
...

Gość olpolhjghjgh
racja małozębna :o

Gość małozębna
ratuj te 8 , bo inne ci się przez to poprzesuwają i osłabią bo ciężar w trakcie gryzienia nie rozłoży się rownomiernie. ps: pisząc "ubytek" miałam na myśli ząb do leczenia ( z dziurą|)

Gość małozębna
implant na 8 po to by zrobic most na 6 i 7 inaczej nie ma na czym zaczepic ,a wierzcie mi brak 6,7,8 to straszny dyskomfort

powinnaś wyleczyć zęby koniecznie póki je masz, na fundusz da się zrobić wiele...1-3 przysługuje ci chemoutwardzalny materiał, 4-8 amalgamat który wcale nie jest aż taki zły, z czasem możesz go wymienić na światło przy dobrych wiatrach, jeśli trafi ci się kanałówka to niestety jest kosztowna i bezsensowna, lepiej usunąć i wstawić protezke, znieczulenia są w ramach fundacji, jest to lignocainum i jest skuteczne, na protezy sie zapisz juz byś mogła uzupełnić braki, szukaj małych gabinetów są tańsze niż duże centra dentystyczne, ja pracuję w stomatologii już dobrych kilka lat i wiem co pisze, pozdrawiam

Gość małozębna
i MAMY dbajcie o zęby u dzieci !! moi rodzice zlali sprawe totalnie , jak byłam nastką i bolał mnie ząb to kazali wyrwać ,kolejny -wyrwać ,bo ważniejsza była impreza i wóda niż latanie ze mną po dentystach ,no i mam j.w

no niestety ale nie ma czegos gorszego niz zaniedbane zeby czy ich brak.. inwestycja jednorazowa a na cale zycie

Gość małozębna
dzoana protezki są refundowane jak mam u góry brak przynajmniej 5 zębów ,musiałabym sobie trzy wybić :D A na dół jak jest z protezami ? da się w ogóle ?

Gość magalaga
kanałowka kosztowna i bezsensowna? Co przez to rozumiesz? Koszt leczenia kanałowego to powiedzmy 400 zł, sugerujesz ze lepiej wyrwac zęba ktory kwalifikuje sie do leczenia kanałowego i wstawic implant za 5 tys zł? czy most dla ktorego trzeba zniszczyc sąsiednie zęby? a mosty na włoknie szklanym na które nie trzeba opiłowywac zębow są rozwiązaniem tylko na kilka lat i mozna je załozyc tylko w niektórych przypadkach bo są względnie mało wytrzymałe na obciązenia Twoja praca w branzy stomatologicznej polega chyba na sprzątaniu gabinetów

Gość bezzębna !
a ja nie miałam 6 zębów , właśnie u góry , u dołu brakowało mi 4 , mam proteze .

Gość małozębna
mallaga ja jednak skłaniam się ku tym włóknom szklanym , masz moze wiedzę na ten temat ? jakieś rady ?

dzoana, co Ty pieprzysz za przeproszeniem? jak to endodontyczne leczenie jest bez sensu i lepiej usunąć? przez takie myślenie ludzie decydują się na ekstrakcję zębów do uratowania. ZAWSZE trzeba ratować, ZAWSZE!

Gość ONA z małopolski
a ja mam, wszystkie :) swoje zdrowe , tzn część ma plomby ,ale to normalne raczej , cieszę się że moi rodzice podeszli do sprawy odpowiedzialnie i dziś nie mam takiego zmartwienia jak autorka

Gość stylish29
ja mam wyrwana jedna ósemkę i chyba 5 lub 6 plomb i 2 male ubytki czyli lacznie 8 lub 9 zebow "po dentyscie".

Gość wszystkie
ja mam wszystkie jak sir zeby myje to sie nie ma ubytków nitkuj płusz i sziruj pastą a jak sie jest tak leniwym i sie np wieczorem nie umyje to ja sienie dziwie

Gość magalaga
Nie jestem stomatologiem wiec nie mam fachowej wiedzy ale z tego co wiem mosty na włoknie szklanym są mniej wytrzymałe. Mimo wszystko ja tez bym sie zdecydowała na takie rozwiązanie jesli byłoby to mozliwe pod względem technicznym bo w zyciu nie pozwolilabym opiłowac sobie zdrowego zęba. Oczywiscie mówie o przypadku kiedy faktycznie nie ma juz zębow a nie dlatego bo leczenie ich jest "bezsensowne"