Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małozębna

NIEZRĘCZNE PYTANIE ODNOŚNIE ...ZĘBÓW ...

Polecane posty

Gość małozębna
to mnie podłamałyście krótko mówiąc , bo wychodzi na to że jestem raczej niechlubnym wyjątkiem :(

Gość dlaczego tak nie dbacie o zeby
mam 37 lat. wszystkie swoje. dwa zatrute + 4 plomby.

kurdee ale niektore z was to chamy przecież bezzebna jest bez kasy!!!!!!!!! a kanałowa zwyczajnie ją szarpnie kasowo za jeden ząb który z czasem strzeli przy nagryzieniu jabłka np!!!!! a protezke zwykłą najlepiej zrobić a nie na wł. szkl. kogo na to stac to prosze bardzo, pisze o najtańszych sposobach refundowanychh ciemnioki!!!! tak gibis jest refundowany z akrylu!

dzoana, nie wiem co Ty robisz w tym gabinecie ale chyba zapomniałaś że żeby zrobić protezę trzeba mieć określone warunki protetyczne. Jesteś pewna że autorka je posiada? Jesteś pewna że jej błona śluzowa jest na tyle wytrzymała że przeżyje to bez bolesnych odleżyn? Głupoty gadasz i tyle. Zęba trzeba ratować zawsze, choćby jego fragment, właśnie, żeby przygotować pole protetyczne do odbudowy

Gość hazdrullla
pisało ze 15 % polskich 18 latków ma wyrwany ząb stały-coz faalny wynik

Gość hazdrullla
dentysci mówiąze kazdy własny uratowany ząb jest na wage złota-chyba ze ktos jest kasiasty i se wstawi implanty bo sztuczna szczeka to smutne jest

hazdrulla, ale też głupotą jest wyrywać zęba z założeniem wstawienia implantu.

Gość hapeczek85
mam 28 lat - jeden zdrowy ząb 'czwórka' usunięty na polecenie ortodonty, bo prostowałam zgryz jako nastolatka. Poza tym reszta ząbali :) jest. Na chwile obecną wiem, że mam drobne ubytki w 3 zębach. A czego 2 to ósemki. I nie wiem czy mam te ósemki leczyć czy czekać aż sie popsują tak by je odrazu usunąć... bo ponoć są mało przydatne i mają jedynie tendencje do psucia się... jak radzicie?!

ja bym Ci radziła iść do lekarza dentysty i zapytać o zdanie. Ale każdy specjalista (chirurg/protetyk/zachowawczy) powie Ci co innego bo ma inny punkt widzenia. Chirurg stwierdzi że trzeba wypieprzyć bo po co trzymać, protetyk uzna że koniecznie zatrzymać na wypadek straty siódemek żeby 8 była jako ząb filarowy, a zachowawczy powie że to zależy od stanu miazgi ;) Ja zawsze radze leczyć, przynajmniej zachowawczo, bo endodontycznie to już różnie bywa

Gość hapeczek85
a dentyści na hurra mogą twierdzić, ze trzeba ratować każdy kawałek zęba. z każdego kawałka mają przecież zysk. denerwują mnie specjaliści, do których chodzi się razy 5 by wyleczyć jednego zęba (z opowieści słyszałam). nie znam się na tym fachu ale jak do tej pory u mnie wychodziło, że podczas jednej wizyty leczą jeden ząb (lub 2).

wiesz, ja zawsze podchodze uczciwie do pacjenta. Bo dla mnie jest pacjentem, a nie klientem. Nie namawiam na 50 reendo, zeby wyciągnąć kasę. Ale jeśli się da- to trzeba! Zastanów się z czego mam większy zysk, bawiąc się pilnikami nieraz i 3 godziny, biorąc za to 300 zł, czy zakładając implant i zarabiając 4tys?

Ale fakt, jest wielu nieuczciwych. Zresztą rzygać mi się chce jak widzę te żałosne kryptoreklamy tych samych gabinetów na tym forum

Gość hazdrullla
generalnie powinno sie walczyc o uratowanie zeba

Gość JagodaLV
A ja nie mam 4 zębów:) nie mam wszystkich czwórek:) i na dole , i u góry:) Były zdrowiutkie, ale wyrwane do leczenia ortodontycznego;) miałam bardzo ściśnięte , krzywe zęby i aby się wyprostowały konieczne było wyrywanie;)

mam wrażenie że mi hgg chce dokuczyć, ale ja pracuję w takim gabinecie że ludzie nie mają kasy a wiem ile kanałówka kosztuje, fakt zęby wszystkie trzeba leczyć, ale jesli jest ruina i wymaga odbudowy......a niech to będzie choćby 6 górna która ma 3 kanały to pomyśl ile forsy idzie na jednego zęba, właścicielka tego postu nie wiele pisze o swoich warunkach, najlepiej będzie jeśli pójdzie do swojego dentysty i zrobi jej wycene ot....

Gość hazdrullla
pisało ze statystyczny polski 6 latek ma 5 zepsutych zebów-z czego tylko jeden jest leczony- wszystko rozzbija sie o kase--wybór zaplacic rachunki czy wydac na plombe, leczenie kanałowe?

Gość hazdrullla
up

Gość małozębna
cześc , nie kłocić mi się tutaj w moim wątku dziewczyny !:):) Niech mi któraś odpowie czy kanałówkę dwójki i trójki zrobie na fundusz ?

Gość małozębna
co do forsy to mam mało heh ,ale fakt wolę zęba ratować , chyba że jego leczenie wyniesie ponad 5 tyś ,to dzięki ,wolę implant ,tylko kredyt bym musiała wziąć:D

Gość malwinkaaaaaaq
na dole dwa razy 6, jedna 7 lewa. gora lewa 6 i 7.... czyli brak 5!!! 24lata, fundusze i niechec do dentystow

Gość zimowa mama
Mam 30 lat i wszystkie zęby oprócz ósemek,bo mi jeszcze nie urosły. Sześć zębów mam plombowanych.

Gość miki kia.
baaardzo dużo zależy od genów. Higiena oczywiście ważna ale znam osoby które nie myją zębów nawet razu dziennie a zęby piękne i bez ubytków. Ostatnio nawet byłam u dentysty z moim dwulatkiem bo niepokoił mnie kolor zębów mimo iż bardzo dbam o higiene i stomatolog powiedział że nawet gdybym nie wiem co robiła to i tak będzie miała żółte bo ma takie zęby i koniec.

mi brakuje tylko 3 osemek, lekarz kazal zdrowe wyrwac , bo cos tam..... poza tym kilka uzupelnien, a mam 37 lat..... co pol roku na kontrole, dobre pasty i nici , mialam troche problem z dziaslami....ale i na to jest lekarstwo....najwazniejsze to chodzic do dentysty na kontrole.....

Gość mam 51 lat
i brak mi 1 zęba, ósemek 3 nie liczę, musiałam wyrwac bo mi się w szczęce nie mieściły :D

Gość [po
starosc ma ten sam apetyt na zycie ,tylko nie te zeby:)

Gość Ja mam 25 lat i
wyrwaną jedną ósemkę - krzywo rosła. Planuje wyrwać też 3 pozostałe, bo też są krzywo, a tak to mam wszystkie.

Gość sfgdsfg
ja mam 27 lat i brak 2 górnych 7mek i ósemek, cała reszta jest poplombowana, dziur nigdy nie miałam może w 5 zębach... pierwszy raz u dentysty byłam jak miałam...15 lat i widoczna dziurę miedzy jedynkami, jak mówiłam mamie ze mnie ząb boli to dawała mi tabletke, więc apeluję do rodziców - dbajcie o zeby dzieci nie tylko wtedy gdy im próchnica na przodzie wychodzi!

Gość [po
moj prywatny dentysta powiedzial,ze paradontopadia ustaje wraz z wyrwaniem ostatniego zeba i ja mu wierze.Zrobilam pol roku temu przeswietlenie klow i powiedzial,ze nie jest dobrze.Dzisiaj tez to wiem-zeby wedruja,chwieja sie i zaczynaja bolec,ale jeszcze sa rownitkie i biale.Chwilo trwaj!