Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ela24Jehudija

byłam dziś w Auschwitz. To moja tożsamość. dziękuje wszystkim za pamięć

Polecane posty

patrzyłam na tych wszystkich młodych ludzi i płakałam razem z mama na ich widok. chciałam im podziękować za pamięć, za szacunek dla mojego narodu. W takich chwilach świadomość mojej tożsamości jeszcze bardziej się utwierdza. Niesamowite przeżycie.

Gość fakt i akt
rozumiem, że zwiedziłaś miasto Oświęcim i pięknie odnowiony zamek na wzgórzu przy rzece Soła ?

Ja byłam w Oświęcimiu w zeszłym roku, jakoś przed Euro, wtedy przyjechały te reprezentacje Hiszpami i Holandi, przez celebrytów nie zwiedziliśmy połowy obozu, w tym krematorium.

Gość mengele josef
w krematorium jest ciekawa wystawa wypieków,polecam serdecznie

fakt i akt. ale ona nie napisała, że była w mieście Auschwitz :) Auschwitz to muzeum, nie nazwa niemiecka miasta. przynajmniej teraz

Widziałam dziś w wiadomościach nowo wybudowane tam muzeum czy mauzoleum,taki duży budynek w kształcie jakiejś litery z (Tory?) -dobrze że o tym się pamięta i szanuje się pamięć ludzi którzy zginęli... Szkoda tylko że świat nie wyciągnął żadnej niemal lekcji z historii, i nadal przelewa się ludzką krew...

Gość mengele josef
szczerze polecam do zwiedzania korytarz przeszklonych gablot,gdzie zgromadzono fryzury i pantofle z minionej epoki

Gość mengele josef
bardzo ciekawa jest łaznia gazowa,na życzenie zwiedząjących mozna wziąść kapiel,podobno starcza na całe zycie

Gość my szacun wam a wy nam
A czy pojawisz się 8 maja w 70 rocznicę mordu w Nalibokach (co prawda na Białorusi, ale wielu Polaków tam pojedzie), gdzie Żydzi zamordowali 250 Polaków??!!

Gość mengele josef
a z wieżyczki strażnika mozna postrzelac do turystów z izraela

Ja bym chyba nie chciała tego nawet widzieć...chyba nie dalabym rady...:(Za straszne. Wystarczy tylko pomyśleć o tym, to aż się płakać chce a co dopiero zobaczyć... Lepiej żeby niż już nigdy się coś takiego nie powtórzyło.

Gość mengele josef
dla zaawansowanych są pistolety,dla amatorów karabiny maszynowe

Gość bgbhbv
no ale przecie z zycie jest piekne

wciąż wierze w słowa jednego z poetów: "przyjdzie czas kiedy w lustro popatrze bez wstydu i nie będę do siebie chrząkać, pomrugiwać i twarz swoją obejrze jak ją widzą inni i twarz innych zobaczę nareszcie prawdziwą"

Dziennik Izraela „Maariv ogłosił światu imiona sowieckich oficerów NKWD uczestniczących w mordzie katyńskim. Polski Żyd Abraham Vidro (Wydra), który mieszka teraz w Tel Awiwie, 21 lipca 1971 r. poprosił pismo o wywiad, bo chciałby, zanim umrze, wyjawić sekret o Katyniu. On opisał spotkanie z trzema Żydami, oficerami NKWD, w wojskowym obozie wypoczynkowym Rosji. Oni powiedzieli mu, jak uczestniczyli w mordzie Polaków w Katyniu. Byli to: sowiecki mjr Joshua Sorokin, por. Aleksander Susłow, por. Samyun Tichonow. Susłow zażądał od Vidro zapewnienia, że nie wyjawi tego sekretu do 30 lat po jego śmierci, ale Vidro obawiając się, że tak długo nie pożyje, zdecydował się wyjawić go wcześniej. Mjr Sorokin, ufając Vidro, powiedział: „świat nie uwierzy czego ja byłem świadkiem. Vidro mówił dziennikowi „Maariv: Żydowski mjr w sowieckiej tajnej służbie (NKWD) i dwóch innych oficerów bezpieczeństwa przyznali mi się, jak okrutnie mordowali tysiące polskich oficerów w lesie katyńskim. Susłow mówi do Vidro: „Chcę ci opowiedzieć o moim życiu. Tylko tobie, ponieważ jesteś Żydem, czy możemy mówić o wszystkim? To nie robi żadnej różnicy dla nas Mordowałem polaczków własnymi rękami! I do nich sam strzelałem. Bardzo ważną informację podał pan Aleksander Barkaszow w roku 1994, lider partii o nazwie Rosyjska Jedność Narodowa. W wypowiedzi dla Życia Warszawy z 4 października 1994 r. stwierdził: Wiem jaką tragedią jest dla was sprawa katyńska, ale oświadczam: polskich oficerów nie rozstrzelali Rosjanie. Sprawdzaliśmy przynależność przynależność etniczną enkawudzistów wykonawców wyroku. Wszyscy byli Żydami i wypełniali rozkazy sobie podobnych, stojących wyżej w ówczesnej hierarchii. Rosjanie są z natury przyjaźnie nastawieni do Polski. Rzeź 15.000 niewinnych ludzi jest makabrycznym zadaniem nawet dla najbardziej zatwardziałego oprawcy. Stalin (prawdziwe nazwisko w jęz. pol.: Józef Dawid Dżugaszwili) zwrócił się do głowy tajnej policji sowieckiej, Żyda Ławrentija Berii. Obaj przedyskutowali masowe morderstwo i zdecydowali, że powinno to być wyłącznie zadaniem Żydów, którzy zajmowali czołowe stanowiska w tajnym aparacie. Ich odwieczna nienawiść do katolickich Polaków była powszechnie znana.

Nie wiem ile w tym prawdy. Chciałbym się tylko dowiedzieć jaka jest popularność tej gazety w Izraelu???

Gość ja mieszkam w oswiecimiu
....zawsze gdy przechodze obok auschwitz zakreci sie lezka w oku... a chodze czy tez jezdze tamtedy codziennie do brzeszcz.

Gość ja mieszkam w oswiecimiu
19;51 jak bylas to musisz...- wiesz co zalosny ten twoj wpis, ty wogole nie rozumiesz ideologii, wyrazy wspolczucia dla Ciebie.zywie jednak nadzieje,ze kiedys zmadrzejesz.

ten marsz był wspaniałym aktem pamięci i szacunku który choć na chwilę przyćmił całą ta nienawiść i niechęć jaką inni odczuwają do Żydów. "przyjdzie czas kiedy ludzie tak niby garbaci, tak nisko przyduszeni grzbiety rozprostują. I zamiast garbu skrzydła na plecach poczują. I choć samotni nagle znajdą braci"

my szacun wam- zacznijmy rozliczać wszystkich także tych polaków którzy wydali i oszukali żydów. zapewne wszyscy wyjdziemy na zero. z twoim podejściem nadajesz się tylko do pracy z ludźmi w... krematorium.

Gość fakt i akt
nie rozumiem dlaczego wycieczkowiczom z Izraela przewodnicy nie pokazują rynku w Oświęcimiu , przecież w tym rynku wszystkie kamiennice były żydowskie i na tym rynku Żydzi handlowali cebują i czosnkiem , a dlaczego wycieczki do Oświęcimia nie widzą burdeli , w których 'pracowały' bardzo ładne żydóweczki, wreszcie, dlaczego wycieczkowicze nie widzą zakładów chemicznych w których pracowało kilkuset Żydów , jest sporo ciekawych miejsc do zwiedzania dla Żydów w Oświęcimiu , czy tylko gwoździem wycieczki jest kilka budynków z czerwonej cegły i naspis nad bramą ARBEIT MACH FRAIT ?

Gość fakt i akt
moim zdaniem, jeżeli przewodnicy nie chcą pokazać przyjezdnym z Izraela innych miejsc w Oświęcimiu, gdzie pracowali Żydzi w latach 1943-1945 to znaczy, że przewodnicy oszukują turystów albo coś ukrywają przed Żydami pokazując kilka budynków z czerwonej cegły a gdzie reszta ? przewodnicy, dlaczego nie chcecie pokazać wszystkiego przyjezdnym z Izraela ?

nie wiem dlaczego wycieczki wyglądają tak a nie inaczej. My naszym krewnym pokazaliśmy wszystko o czym wiedzieliśmy. Moja babcią nie jest w stanie wchodzić na teren dawnego obozu zginęli tam jej rodzice a na widok tych gablot wpada w histerię.

najlepszymi przewodnikami są prości ludzie którzy żyli w tamtym miejscu w tamtych czasach lub ich dzieci którym wszystko przekazali. taka historia inaczej brzmi

Gość fakt i akt
a przejść się śladami tych , którzy z obozu uciekli w stronę Wisły i Soły to nie łaska ? gdzie są przewodnicy ? czy wiedza przewodników polega na tym aby przejść się po korytarzach czerwonych budynków i żegnajcie wycieczko ? i to ma być oglądanie Oświęcimia ? to jest kpina z turystów !

Gość aniołbłądzi
elżbieta.musisz być świetną osobą.super że nie wstydzisz się swojego pochodzenia.ja już pisałąm z tobą kiedyś tylko pod innym nickiem.mam żydowskie korzenie.może i dalesze ale fakt to fakt.gdyby nie ten naród mnie by tutaj nie było. bardzo fajnie że tu z nami jesteś.

Gość dfsdtgty
ja lubię i Polaków i żydów i Ukrainców a co tam nawet Niemców Chincoli,Murzynów,Indian nie lubie natomiast tych "białch inaczej" czyli hindusów cyganów i latynosów.masakra

Gość Pamiętaj o tym....
W Auschwitz mordowano również Polaków.