Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maciek B.

witam na forum kuchnia

Polecane posty

Obiecuje poprawe zdjec, ale moim minusem jest to, ze niestety nie posiadam talentu artystycznego;) Odbija sie to takze na innych zdjeciach z dnia codziennego:) Nie, moje wyksztalcenie w ogole nie jest zwiazane z gotowaniem (zajmuje sie podatkami, audytem, ksiegowoscia). Jestem jak najbardziej samoukiem, a wynika to z tego, ze lubie jesc dobre rzeczy, a od 19 roku zycia mieszkam poza domem rodzinnym, a zadna z moich partnerek wlasciwie nie potrafila gotowac:) Wiec wszystkie rece na poklad i sam sie za to zabralem;) Poza tym zawsze irytowalo mnie, ze ojciec i dziadek nigdy nic sami nie potrafili zrobic w tym zakresie, a dziadek kiedys stwierdzil, ze gotowanie nalezy do kobiety i nie powinienem sie tym zajmowac;) To przewazylo szale, bo jestem osoba przekorna;) A pozniej to juz samo poszlo.

Gość Gabriellaa
Uważam dokładnie tak jak Ty, każdy powinien coś ugotować, chociaż są takie osoby, które nawet wodę na kawę potrafią przypalić :P. Stereotypy należy łamać, miejsce kobiet nie jest tylko w kuchni a dla mężczyzny nie powinno być ujmą zrobienie obiadu lub kolacji :) Ja np postanowiłam kształcić się teraz w kierunku inspektora BHP zobaczymy jak to pójdzie w końcu to typowy męski zawód, ale co tam ;)

No ja znam wiele osob, ktore potrafia przypalic wode na herbate i uwazam za ujme;) Jak najbardziej stereotypy nalezy lamac i to sie w sumie zreszta dzieje. Super, ze zdobywasz nowe kwalifikacje:) I rzeczywiscie, wiekszosc inspektorow BHP to chyba faceci;) Ciekawe dlaczego. Chociaz nie jestem pewien, znow posluze sie tym Unileverem;), ale chyba kolezanka tamtej znajomej co mowilem jest wlasnie inspektorem BHP w tej firmie. A tamta jest chyba technikiem zywienia, bo wlasnie zajmuje sie tym o czym pisalas, czyli kontrola jakosci itp. Musze sie jej zapytac;)

Gość Gabriellaa
Trzeba spełniać swoje marzenia póki jest się młodym i ma się chęci;) Jutro napiszę tu kilka fajnych przepisów, może skorzystasz i podzielisz się z nami nowymi zdjęciami :) Pozdrawiam

Gość Gabriellaa
Witam. ;) Chciałabym podać przepisy na francuską zupę Parmentier, kolety Pożarskie wywodzące się z kuchni rosyjskiej oraz pyszny francuskie deser gruszki pięknej Heleny. Mam nadzieję, że się przydadzą :) ZUPA PARMENTIER Składniki: 4 ziemniaki, 3 duże pory, 1 l wywaru warzywnego, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 1 żółtko, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Grzanki: kilka kromek bułki pszennej, 2 łyżki oliwy. Przygotowanie: 1.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, Pory obrać, zielone części usunąć, białe dokładnie umyć, pokroić w plasterki. Warzywa dusić w rondlu na maśle ok.5 minut, zalać gorącym wywarem, gotować pod przykryciem ok.45minut na małym ogniu 2.Zupę zmiksować, przetrzeć przez sito, dodać żółtko, zmiksować ze śmietanką. Krem doprawić solą i pieprzem. 3.Bułkę pokroić w kostkę, zrumienić na oliwie. Posypać zupę przed podaniem. Kolety Pożarskie : Składniki : 60dag mięsa z piersi lub udek kurczaka, 1 jajo, 1/2 czerstwej bułki, 3/4 szklanki mleka, 2łyżki masła, 2łyżki oleju, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz biały. Przygotowanie: 1. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso umyć, osuszyć i zemleć. Dodać odciśniętą bułkę oraz 1 łyżkę masła utartą z zółtkiem. Doprawić solą i pieprzem, starannie wyrobić. Mięsną masę wymieszać ze sztywno ubitym białkiem. 2. Formować płaskie, podłużne kotlety i obtaczać je w bułce tartej, Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety na rumiano po kilka minut z obu stron. 3.Zmniejszyć ogień i pozostawić kotlety na patelni na kilka minut. Podawać z ziemniaczanym puree i groszkiem :) Gruszki pięknej Heleny Składniki: 4 duże gruszki, 4 kulki lodów waniliowych, 5gad migdałów bez skórki, 1 opakowanie cukru z wanilią, 3 łyżki cukru, 4 łyżeczki konfitury morelowej, 1łyżka soku z cytryny, 1 łyżka skórki startej z cytryny, cynamon. Sos: 1 tabliczka czekolady deserowej, 3 łyżki wody mineralnej, 1 łyżka miodu, 1 łyżka masła. Przygotowanie :1. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem z wanilią, cukrem, szczyptą cynamonu, skórką i sokiem z cytryny. Do syropu włożyć obrane, pozbawione gniazd nasiennych i przepołowione gruszki, gotować 10-13 minut. Owoce zestawić z ognia, wystudzić z syropie 2. Czekoladę pokruszyć, razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej lub na parze. Dodać miód i wodę mineralną, mieszkać aż składniki się połączą. 3. Owoce wyjąć, osączyć. Na talerzach ułożyć po 1 kulce lodów i 2 połówki gruszek. W miejscach po gniazdach nasiennych nałożyć po 1 łyżce konfitur. Gruszki polać ciepłym sosem i posypać migdałami.Podawać od razu po przyrządzeniu SMACZNEGO :))

Hej:) O kurcze, jakie przepisy:) Jestem pod wrazeniem;) Dzieki:)🖐️ Zaraz sobie przepisze do mojego zeszytu🖐️ Zupy parmentier nigdy nie jadlem, kotlety pozarskie kiedys bardzo dawno temu, a deser jest fajny, bo bardzo lubie gruszki🖐️ Bardzo ciekawe i oryginalne. Postaram sie zrobic ktorys z nich w maju. Mysle, ze zacznej od tej zupy:)

Gość Gabriellaa
Ciesze się, że przepisy się podobają ;) po obiedzie dorzucę jeszcze kilka :)

Gość Gabriellaa
Odnośnie strony o jogurtach, którą podałeś chciałabym podzielić się swoją wiedzą na temat tych pysznych fermentowanych produktach mlecznych. A więc, mało osób wie kierując się przy wyborze jogurtu ze sklepowej półki co on tak na prawdę zawiera. Proszę wystrzegać się jogurtów, które zawierają w swoim składzie KOSZELINĘ ! To barwnik do jogurtów truskawkowych , o smaku owoców leśnych, malinowych, poziomkowych ogólnie zabarwionych na kolor czerwony. KOSZELINA to barwnik uzyskiwany z czerwonych robaków specjalnie do tego celu hodowanych, te robaczki wysuszone, ucierane i dodane są do jogurtów jest to straszne ponieważ nazwa pod którą kryją się sproszkowane robaki dużo nam nie mówi.

Gość no i co z tego,
Przecież koszelina jest z robaków, a robaki to produkt naturalny, nietoksyczny.

Gość Gabriellaa
Dzisiaj na obiad : pieczone elementy z kurczaka ( w folii bez dodatku tłuszczu więc jak najbardziej zdrowo i soczyście :) ) do tego ziemniaki puree i sałatka z buraczków podkreślam, że jest to sałatka a nie surówka ponieważ buraki zostały poddane procesowi technologicznemu jakim jest gotowanie ;)

Gość Gabriellaa
Ja na przykład nie zamierzam jeść jogurtów które zostały zabarwione robakami, hmm koncerny które produkują jogurty stosując koszelinę oszczędzają na barwnikach, nie lepiej użyć soku z buraka lub zastosować antocyjany? ( barwnik występujący np. w kapuście czerwonej) Decyzja co jemy zależy tylko od nas samych ja tylko chciałabym uświadomić czym jest KOSZELINA :)

Dzieki za ciekawostke;) A ja kurcze wlasnie najbardziej lubie jogurty z owocow lesnych, jagodowe itp.

Tak, juz jakis czas temu dowiedzialem sie na czym polega roznica miedzy surowka a salatka;) U mnie dzis drugi dzien flaki;) Z ta roznica, ze tak jak wczoraj byly wolowe, tak dzis sa wieprzowe. W ten weekend nic samodzielnie niestety nie robilem. Flaki kupne ze sloika;)

W tych tanszych jogurtach jest tez zelatyna zwierzeca. Mam kolezanke, ktora jest wegetarianka, a zajadala sie takimi jogurtami;) Dopiero jak ja uswiadomilem, to odstawila;)

Trosze wiem na temat flaków tzn jak są przyrządzane do dalszej obróbki w zakładach mięsnych ale skoro masz je na obiad to nie będę psuła Ci apetytu :)

Spoko, jak bylem kiedys w UK we wakacje troche popracowac za czasow studenckich, to pracowalem 3 tygodnie w fabryce kurczakow;) Z znasz jakis przepis na flaki? I gdzie w ogole mozna kupic takie surowe? Normalnie w miesnym?

tak hoduje. naturalny, slodze miodem, i w zaleznosci od zachcianki dodaje owoce. nalezy byc swiadomym, ze jogurt nie moze byc i 0% tluszczu i miec gesta konsystencje.

Niestety nie znam ponieważ nie przepadam za podrobami i takimi specjałami. Flaki można kupić w mięsnych mrożone lub pakowane próżniowo przynajmniej w moim mieście :)

najlepiej kupic strzep bakterii lub zaczac od prawdziwego, naturalnego jogurtu ze sklepu bio. pasteryzowane mleko (tz wyjalowione) podgrzewasz do tem 37/40st. dodajesz strzep. i odstawiasz na 24godz

wazne by te 24godz mleko mialo ciagle 37st. np w termosie, na polce nad grzejnikiem... im dluzej stoi tym gesciejszy. by zatrzymac proces- wsadzamy do lodowki.