Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mikii moussa\

Roczek dziecka. Słodki poczęstunek czy obiad?

Polecane posty

Gość mikii moussa\

Chcielibyśmy wyprawić córce pierwsze urodziny. Nie przywiązujemy do tego aż takiej wagi, bo dla nas najważniejsze jest, żeby być w tym dniu razem z córką, dać jej prezent, jaki myślimy, że jej się spodoba i zabrać ją na jakąś wycieczkę. Nie wyprawiamy urodzin w lokalu tak jak inni, bo nie jest to nam do niczego potrzebne. Najbliższe nam i naszemu dziecku osoby zapraszamy do domu, ale z rodzeństwem męża i tak już będzie około 25 osób. Byłam na różnych roczkach, jedne były bardzo wystawne w lokalu, z obiadem, deserem i kolacją, inne skromniejsze z obiadem i ciastem w domu, a jeszcze inne, to był tylko słodki poczęstunek. Co myślicie o podaniu tortu, kilku rodzajów, ciast, babeczek, lodów, a o nierobieniu obiadu? Obiad musi być? Bardziej wypada? Jak już wspomniałam byłam na bardzo różnych urodzinach i nigdy nie poczułam się urażona dostając samo ciasto bez obiadu, ale chciałabym wiedzieć jak inni na to reagują?

Gość tyutytyttttttttttttttttttt
my robilismy dla tesciow, rodzicow i rodzenstwa, razem 10 osob, byla kolacja, troche przystawek ,cisto i tort, impreza w domu. Oczywiscie można zrobic urodziny tylko z samymi słodkosciami (lub wędlina z jamimiś drobnymi przystawkami) tylko ja bym uprzedziła gości mowiąc że zapraszamy na słodki poczęstunek, czy coś tym stylu. Niektorzy mogą się spodziewac jakiegos jedzenia i przez to przyjść głodni:)

Gość Wkurza mnie moj brzuch
Ja zrobilam tort, tesciowa sernik upiekla, dokupilam tylko jakies ciasteczka i podalam kawe.

Gość zonaKraka
Każdy roczek robi po swojemu, u nas to była dłuższa posiadówka, więc na ciepło nie tyle obiad (popołudnie i wieczór), co przekąska na ciepło no i klasyka- sałatka, sery, wędliny, owoce, ze słodkości tylko tort który wszystkim wystarczył, chociaż może ciasteczka też były. Wino, kawa, herbata, soki. Ciepłe jedzenie zrobiła mi mama, sery i wędliny kupiłam więc tyle co pokroić i wyłożyć, sałatka najprostsza- grecka, tak że najwięcej zachodu było z tortem. Jak się decydujesz na krótki posiłek, czy tam malutki poczęstunek, to raczej dałabym tort z kawą plus coś do przegryzienia, chociażby drożdżówki francuskie ale pikantne, koreczki czy cokolwiek drobnego. Babeczki też można na ostro zrobić. Bo przeważnie po torcie goście mają dość, przynajmniej u mnie. Albo jeszcze prościej, sam tort i kawa.

Gość fffffffffffff
ffffffffffffffffffffffffff

My urządzaliśmy roczek w domu, było 10 osób dorosłych + 2 dzieci. Obiad musiał być w sumie głównie ze względu właśnie na dzieci (zupa + drugie danie). A tak to kilka ciast, tort, babeczki i inne drobne ciastka, sałatka owocowa, kolorowe galaretki i jakieś słodycze typu cukierki. A i jeszcze były koktajle owocowe (2 rodzaje). I tak wszystkiego się nie przejadło, więc goście dostali ciasta na wynos :D

Gość tymooszka
Ja nie wiem,jak.mozna krecic nosem na jedzenie na imprezie. dostalo sie cos do zarxia,to sie je albo nie i juz. Zapros ludzi na 'ciasto i kawe', to beda wiedzieli,zeby w chacie zjesc obiad. Ja bylam i na takim kinderparty z ciastami samymi,i na taki przyjeciu urodzinowym,gdzie tortu nie bylo i byli sami starzy oraz zarcie z grila i wszystko bylo ok

Gość jakby tak każdy myślał
nie musi koniecznie byc obiad ale cos ciepłego na początek może być np. kurczak grillowany, jakies klopsiki czy roladki, krokiety z mięsem lub pieczarkami. do tego jakies sałatki np. jarzynowa i grecka albo ryżowa z tuńczykiem. możesz tez zrobic jakies 2 większe patery z zimnymi przystawkami. Później ciasto, tort, kawa, jakies soki i wystarczy.

Gość zimowa mama
Same slodkosci moga byc, ale uprzedz o tym gosci mowiac np. zapraszamy na slodki poczestunek, czy zapraszamy na torcik.

Gość jakby tak każdy myślał
zimowa mama - masz racje, bo zazwyczaj jak ktos słyszy "roczek" to mysli o czyms ciepłym do jedzenia i o czyms słodkim. Zreszta zalezy jak długo goście będą siedzieć bo jeżlei dłużej niz 2 godziny to moga być głodni.

Gość jogurt malinowy
To jeszcze zależy, czy podasz alkohol. Jeśli tak, to musisz zaserwować jakieś przystawki. Nawet jeśli nie będzie alkoholu, to chyba gościom moze się zrobić za słodko od tych ciast, ciasteczek itp. Jak nie chcesz się babrać z obiadem, to podaj same wędliny, pieczywo, jakąś sałatkę, a możesz nawet upiec pałki kurczaka i podać na ciepło z pieczywem.

Gość agusuu
moj synek obchodzi swoje perwsze urodziny jutro, ale wyprawiamy w sobote. ma byc 12 osob i szczerze mowiac mam plan zrobic tylko na slodko. ale czytajac wasze wpisy to juz sama nie wiem. moze obiad zrobic??nie mam zastawy na tyle osob, bo wszystko po 6, dodatkowy problem. ma to trwac 1,5h wiec warto obiad?co myslicie?

Gość agusuu
moj synek obchodzi swoje perwsze urodziny jutro, ale wyprawiamy w sobote. ma byc 12 osob i szczerze mowiac mam plan zrobic tylko na slodko. ale czytajac wasze wpisy to juz sama nie wiem. moze obiad zrobic??nie mam zastawy na tyle osob, bo wszystko po 6, dodatkowy problem. ma to trwac 1,5h wiec warto obiad?co myslicie?

Gość quertyyyyyy29
Ja pamietam ze zrobilam slodki poczestunek.Tort ciasto. a zapraszalam na 16.