Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bolalca szostka

prosze o pomoc wizyta u dentysty

Polecane posty

Gość bojesiebojesie
a mozna 'naprawiac' zeba po kanalowym?

Gość ula której ukradli nick
bardzo dobrze że nie dobrał się do kanału ,wsadził lekarstwo i czeka co będzie ,jak ostry ból , duża wrażliwość na zimne/gorące to kanałówka ,podejdzie ropą to kanałówka ,jak nie to plomba . To mówię ja ,siedząca z lekarstwem w piątce i marnująca noc na kafe , nie boli , uff , pojutrze plomba. A że nic nie wytłumaczył to gbur jakiś i tyle .

plombe sie zakłada normalnie ,most można podwiesić ,ale czy wybielić to nie wiem ,raczej tak ,piaskować na pewno (polecam zamiast wybielania)

Gość bojesiebojesie
v

Gość czemu nie?
skąd wiesz, że do wyrwania?

zależy od dentysty , mój by nie przyjął bo jak mówi "tu każdy gada że z bólem " mimo że chodzę prywatnie , przyjmuje za kolejką ,mimo że jest godzina ustalona są poślizgi do 1,5 h. Przyjmuje zapłakane dzieciaki bez kolejki i ciężarne pytając o zgodę pacjentów.

gupia jesteś , każdy ząb to jak 0,25 kg złota , wywalisz szóstkę i osłabisz tym samym inne zęby bo nacisk przy gryzieniu nie rozłoży się równomiernie , najgorsze co może być to wyrwać zębą ,pożycz się i ratuj, poza tym kiedy miałaś to lekarstwo zakładane ? powiedz o tym na najbliższej wizycie że boli to się zajmie szóstką a nie innym zębem.

Gość bojesiebojesie
no właśnie napieprza mnie, jestem na Febrofenie a już dzis mnie brzuch bolał wiec boje dalej sie nim faszerować :o a to jest juz łatany ząb, ukruszyl mi sie jakis czas temu i polowy jednej ścianki nie ma, że tak napisze. na bank bedzie do wyrwania, nawet jesli kanalowka, teraz jest płatna :o wiec na pewno nie skorzystam. swoją drogą pojebani, kiedyś była na kase chorych. no ale wiem, jak dbam tak mam , sama sobie ejstem winna. i najgorszy jest wlasnie ten wstyd, a tez nie chce sie pchac bez kolejki, ale nie wiem ile wytrzymam. ale siara

Gość czemu nie?
nawet jeżeli to jest pół zęba to warto go ratować i czasem sie to udaje. Co do rozkładu ciężaru na zębach to wydaje mi się Ula, że to nie jest takie ważne jak to, że zęby się "kładą" i zaczynają "wędrować" jeżeli nagle pojawi się im wolna przestrzeń, ale może właśnie mówimy o tym samym? Ja mam bardzo ładne i zdrowe zęby, ale w tym roku sie przekonałam, że to jest prawa, że antybiotyki bardzo niszczą zęby. Rok temu byłam u dentysty i było wszystko cacy, przez ten rok dużo chorowałam i brałam kilkukrotnie antybiotyki, seria po serii, i w piątek dentysta znalazł 2 małe ubytki w ósemkach. Są to moje pierwsze ubytki od ok 10 lat...

Gość bojesiebojesie
a ile kosztuje kanalowe? mialam kiedy kanalowe i zdaje sie, ze tego zeba tez bede musiala poprawiać. jest mi wstyd, że tyle z tym zwlekałam a nie poszłam od razu jak mi się ukruszył.

Gość bolalca szostka
czemu nie- zapytam sie go o zdjecie panoramiczne, ale u niego zdjec sie nie robi i nie wiem czy gdzies u mnie w miescie robia. Ja bym sobie prywatnie zrobila bo on nawet nie zaproponuje. Wczesniej pisalas, ze lekarstwo na 2 tyg gdzies powinno siedziec, a Twoj maz ma az na 6 msc? A co sie stanie gdy wyjedzie i wtedy tez moze sie paskudzic. Lekarz zamknal mu zabka fleczerem czy czyms innym? Mnie rano zab boli mniej jak wczoraj, ale nadal go czuc.

Gość bolalca szostka
ula ktorej ukradli nick- dlugo juz masz lekarstwo w zebie?

Gość bolalca szostka
up

Gość dorinnna
fleczer -to mi sie kojarzy z kanałem-miałam leczenie 3 wizyty i dentysta rozwiercił zeba i załozyl fleczer ale to było 5 lat temu-moze cos sie zmieniło w sposobie elczenia

Gość dorinnna
trza walczyć o kazdego zeba-czytałam ze własny zdrowy ząb jest na wage złota ze zaden sztuczny materiał nie moze go w pełni dorównac , z e uttrata wałsnego zeba to jak czesciowa amutacja -zyc mozna ale organizm jest lekko uposledzony, trza walczyc do konca o uratowanie zeba -ale coz wszystko rozbija sie o kase-mam wyrwanego jednego zeba ilata temu i tęsknie za nim , zlauje ze go nie ocalono

Gość bolalca szostka
ale moj jeszcze kanalowego nie robi bo na razie chce tlenkiem cynku zaleczyc.

Gość bolalca szostka
a ktorego ci zeba wyrwali?

Gość czemu nie?
Szósteczko, mąż miał mieć wsadzone inne lekarstwo i pani dentystka powiedziała, że ma mąż przyjść za 2 tyg. ale ja tam byłam i od razu powiedziałam, że mąż wyjeżdża i kiedy najpóźniej musi przyjść, bo za 2 tyg. na pewno nie da rady. Dentystka powiedział, że super, bo w takim razie da inne lekarstwo takie co można dłużej nosić i tam powolutku będzie zęba leczyło. Ząb jest tymczasowo fleczerem zatkany, nie wolno chorego zęba szczelnie zamykać, bo te bakterie co są w środku wytwarzają gazy, które muszą wydostawać się na zewnątrz, no i jeszcze z kilku innych powodów.

Gość bolalca szostka
czemu nie- ja czytalam ze ten fleczer nie moze byc za dlugo w zebie, bo moze sie ukruszyc i wyleciec. Fleczer tylko na krotko sie wklada, wiec jakim cudem 6 msc wytrzyma? i jak Ty bez meza tyle czasu wytrzymasz ;) a po tych 2 tyg mial normalnie miec lekarstwo wkladane?

Gość czemu nie?
Fleczer może nawet kilka lat wytrzymać :) dzieciakom w mleczaki często się je wkłada zamiast stałego wypełnienia. Do męża lecę za jakieś 2 tyg. on tam ma prywatną opiekę dentystyczną opłacaną przez firmę, ale nigdy jeszcze z niej nie korzystaliśmy, więc nie chcieliśmy przy tak poważnej sprawie eksperymentować, ale jak coś się będzie działo to mamy tam jakiś ratunek bez narażania się na bankructwo ;) W tej pierwszej opcji miał nosić w zębie lekarstwo przez 2 tyg. a potem miał mieć zrobione stałe wypełnienie.

Gość bolalca szostka
czemu nie- to dobrze ze ma jakies wyjascie awaryjne. zab meza nadal reaguje na zimno czy cieplo? a Ty osemki leczysz czy wyrywasz?

Gość ifffilka
jak sa w necie artykuły z epolacy maja jedne z najgorszych zebów w europie-to jest multum wpisów-np wizyta o dentysty kosztuje 200 zł ja za to mam zakupy na 10 dni zarabiam 1650 zła na leczenie kanałowe wydałąm 500 zł, dentysta kosztował prawie połowe mej pensji-to kurwa ja sie pytam -czemu jest kasa na boiska , potrzebne tylko sportowcom a nie ma kasy na sluzbe zdrowia , zlikwidowano szkolne gabinety dentystyczne-?

Gość czemu nie?
Leczę :) to są powierzchowne ubytki. Zdjęcia rentgenowskiego bez skierowania nie zrobisz, też się zdziwiłam, bo kiedyś robiłam, ale dentystka mi powiedziała, że trzeba skierowanie mieć...

Gość bolalca szostka
ja zdjecie robilam prywatnie powiedzialam ktory zab chce i ta babka mi cos wlozyla jakas plytke zrobila zdjecie i bylo.

Gość czemu nie?
Trzeba chodzić regularnie do dentysty na kontrole, większość dentystów ma za darmo przegląd. Ja chodziłam kiedyś co pół roku, ale zawsze było dobrze, więc zaczęłam chodzić co rok. Jak się wyłapie małe ubytki to kosztuje to 100zł z czasem rośnie i dziura i koszty jej łatania :( Ja dziękuję mojej mamie, że troszczyła się o moje zęby nie kupowała sobie nowych butów przez 5 lat i swoje zęby olewała, ale moje i mojego 3 rodzeństwa zęby leczyła prywatnie a naprawdę kasy w domu nie było. Dwa tyg. temu ja jej dałam kasę na dentystę, cieszę się że udało się uratować jej dwójkę.

Gość czemu nie?
Szóstko, no właśnie ja też tak kiedyś zrobiłam z tym zdjęciem. Może to ma znaczenie kiedy robisz jeden ząb a kiedy robisz zdjęcie panoramiczne?

Gość bolalca szostka
ja rozumiem, sama gdzies do 20 roku zycia chodzilam prywatnie, ale ze prywatnie czasem nie znaczy lepiej niz na fundusz o ile kto trafi na dobrego dentyste. ja chodze na kontrole co okolo pol roku, wczesniej mi powiedzial (ten na fundusz ze nic nie ma a jak boli z epaste zmienic) a teraz jak powiedzialam ze chce zajsc w ciaze to nagle znalazl 4. niektorzy dbaja o zeby i sie mimo to psuja a inni raz na wiele lat maja spokoj i zdrowe zabki. no wlasnie panoramiczne moze musi miec jakies skierowanie ale do tego zwyklego nie trzeba skierowania tylko kase.

Gość ifffilka
czytałam z e ok 80 % przypadow próchnicy i chorób żębowych w dorosłym zyciu bierze sie z niewłasciwego jedzenia i braku pielegnacji w dzieicnstwie , juz w niewowlectwie i w wieku nastoletnim

Gość czemu nie?
hehehe ja też poszłam do dentysty bo chcę zajść teraz w ciążę :D

Gość bolalca szostka
w Afryce malo kto zeby myje a maja bardzo zdrowe