Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bolalca szostka

prosze o pomoc wizyta u dentysty

Polecane posty

Gość bolalca szostka
tzn ja sciemnialam z ta ciaza bo wiedzialam ze jak to powiem to sie przylozy do zebow

Gość bolalca szostka
ten zab jest nadal wrazliwy na zimno mysle ze jednak sie na kanalowym skonczy ;(

Gość czemu nie?
Afrykanów zęby wydają się bielsze, bo jest kontrast ze skórą ;) Jedzą mniej słodyczy i wcześniej umierają a ich dieta to kozie mleko.

Gość zembinkka
słodycze to samo zło-chyba ze od razu po ich spozyciu umuje sie zeby ale jest to realn e tylko w domu-bo jak sie je cos slodkiego w pracy, szkole na ulicy aw autobusie-to nijak zebów umyc nie można

Gość czemu nie?
Zembinka...nigdy nie myj zębów po jedzeniu, bo zetrzesz sobie szkliwo! To jest bardzo często popełniany błąd. Powinno się żuć gumę, albo płukać płynem. Zęby można myć dopiero po ok pół godzinie. Kwasy podczas jedzenia rozmiękają szkliwo i ono staje się podatne na ścieranie. Trzeba dać czas ślinie, aby zneutralizowała kwasy szczególnie po kwaśnych owocach bądż słodyczach. Najlepiej myć zęby przed jedzeniem a następnie je opłukać.

Gość zembinkka
ja nie jem zadnych owoców i nie pije zadnych soków i napojów-robilam to w szkole i niestety me zęby to zniszczyło mocno-teraz pije tylko wode i herbate bez niczego

Gość zembinkka
wiem ze po rzeczach kwasnych trza poczekac conajmniej godzine z umyciem zebów ,lub pól godziny w innej wersji-oczywiscie trza wypłukac zeby-ale po zjedzeniu chocby jednego cukierka czy chocby kostki czekolady trza od razu umyc zeby-szkoda ze taka ądra to ja w skole nie byłam

Gość zembinkka
kolorowe napoje to maskara dla zebów a ja piłam je prze cała szkole -coz teraz uzywam płynów nitek pije wode -ale coz tych zniszczen nic nie naprawi chyba z ema sie duzo kasy

Gość zembinkka
najgorsze sa slodycze ktore długo przylegaja do zebów i oblepiaja szkliwo zebów-czyli czekolada, lizaki cukierki landrynki krówki toffi batoniki-produkty z bialej mąki tez działaja próchnicotworczo np drózdzówki aja to żarłam przez lata i gumy do rzucia -te z cukrem -rujnują zeby- przez cała podstawówke żułam duzo tych gum-zgroza-raz w gazecie -była metamorfoza jakiejs czytelniczki-pokazano jej zeby -naprawdekoszmarne i opis- ania ma bardzo zniszczone zeby od żucia gumy i picia napojów gazowanych-gumy z cukrem to zabójstwo dla zebów -szkoda ze rodzice debile daja to swoim dzieciom lub kase na to

Gość czemu nie?
Tego typu jedzenia nie powinni sprzedawać w szkołach. Zlikwidowali szkolnych dentystów a wprowadzili gówniane żarcie... Ja dowiedziałam się dopiero niedawno, że szorować można tylko powierzchnię tą którą się gryzie, a boki zębów należy tylko" wymiatać", bo włókna szczoteczki "podcinają dziąsła"...normalnie doznałam szoku, że całe życie żle myłam zęby...oczywiście odsłoniło mi to szyjki zębowe i jest to jest nieodwracalne, dentystka powiedziała, że jeszcze kilka latek i korzenie by sie odsłoniły jak przy paradontozie.

Gość bolalca szostka
slodycze slodyczami ale geny sie licza. mi sie szybko zeby psuja a moj chlopak bym z 7 lat temu u dentysty, nie narzeka na zeby

Gość zembinkka
geny robia swoje -ale jak ktos ma genetycznie slabe lub brzydkie zeby to powinien chuchac i dmuchac ale to rodzice i dziadkowie debile kupuja lub robia słodkie zarcie i picie -zamist przyzwyczajac do gorzkiej herbaty słodza ją i tak dziecku niszcza zeby

Gość bolalca szostka
a tak wgl przy borowaniu bierzecie znieczumenie czy dajecie rade wytrzymac bol?

Gość zembinkka
nie tylko slodycze niszczą zeby ale takze owoce- maja mnóstwo cukru powoduja próchnice i nadwrażliwosc, rozpusczaja szkliwo zebów- -i soki tak smao- prze lata jadłam mnóstwo owoców piłam duzo soków-i nie plukalam po nich zebów- jest debilna owocowa propaganda-ze to samo zdrowie -z e owoce odchudzjaa-hahahha-owoce zwłąszcza cytrusy niszczą zeby,czyli sok z cytryny dodany do herbaty zniszczy zeby-herbaty owocowe maja odczyn kwaśny który sprzyja próchnicy -ocet dodawany do sałetek

Gość zembinkka
pamietam lizaki kodżaki i mleczko w tubce-sam cukier a ja to kochałam

Gość zembinkka
rodzice i dziadkowie idioci to psuja zeby dzieciom z ze hoho-slodzą i sola co sie da, na chleb miód , krem czekoladowy, dzem -czysty cukier- kupuja mnóstwo slodyczy - matki i babcie robia ciasta ciastka dzemy soki kompoty desery -sam cukier, keczup zawiera 30 % cukru a żra go juz małe dzieci-zamiast poic dziecko wodą -przegotowana lub mineralna (od 3 roku zycia tak piszą)-opiekunowie kretyni daja soki, kompoty nafaszerowane cukrem, wode z sokiem czy syropem owocowym- no i sa jeszcze wody smakowe i herbaty mrozone-sam cukier i chemia, jesli daja oowce sezonowe -jagody maliny truskawki poziomki porzeczki-to zwykle nie same tylko polane smietanaa i posypan e cukrem-ich debilizm nie zna granic

Gość czemu nie?
Ja też jadłam dużo owoców, chipsów, mleczko z tubki, ale nienawidziłam czuć jedzenia na zębach ani nie chciałam, aby go ktoś czuł więc zawsze orbit brałam. Ja od ponad 20 lat nigdy nie poszłam spać bez umytych zębów :) nawet jak wracałam pijana to autopilot sie włączał i szłam szorować, bo ja nie zasnę z brudnymi :D

Gość zembinkka
teraz zuje tylko gumy bez cukrowe ale w podstawwoce chyba wiekszosc osob zuje te rozne kolorowe gumy z cukrem-rodzice i dziadkowie pasa i poja slodkosciami ze szok-jest przeciez termin próchnica butelkowa-juz niemowle moze miec próchnice i klopot z zebami na dorosłe zycie

Gość zembinkka
ja od zawsze myłam zeby rano i wieczorem ale sęk w tym ze jesli żeby od rana do wieczora zeby non stop są bombardowane słodkim i kwasnym żarciem i piciem-to szkliwo sie rozpuszcza, zeby sa bezradne

Gość ula której ukradli nick
ktoś pytał jak długo mam lekarstwo w piątce :) dziś 7 dzień , jutro idę do dentysty , nic nie boli ,nie reaguje na zimno/gorąco więc liczę że zaplombuje i obejdzie się bez kanałówki. Pozdrawiam.

Gość bolalca szostka
ula to ja pytalam, super ze zabek sie udalo uratowac. Mi on nadal pulsuje i na zimno wrazliwy wiec nie wiem czy cos z niego bedzie. na ktory dzien od wlozenia lekarstwa przestalas czuc zimne? ja tez nie omijam szorowania zabkow, ale mam je bardzo ciasno w buzi i nitka potrzebna.

Gość zembinkka
szkoda ze implanty nie sa refundowane -czytalam o anorektyczce która straciła wszystkie zeby i musiala wziąc kredyt na 75 tys na implanty -bo tego sie nie refunduje

ja nie mam wrażliwych zębów więc nigdy nie czułam bólu przy gorącym /zimnym , teraz również , czy się udało uratować to cholera wie ,jutro się okaże , może znów założy lekarstwo.

Gość bolalca szostka
mi sie wydaje ze jak cie nie boli i nie jest wrazliwy na cieplo czy zimno powinno byc ok

Gość bolalca szostka
moja szostka juznie boli bardziej czuc w niej nacisk, jest juz mniej wrazliwa na zimno czy jest jakas szansa ze kanalowe nie bedzie konieczne? dzis mam 2gi dzien z lekiem.

Gość bolalca szostka
up

Gość erfuriaa
czemu ładne zeby sa tylko dla zamoznych?

szóstaka jak tam kieł ?:) Ja się zabieram za 6 w następny pt