Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

GumaBalonowa

pomysł na jakieś mięsne danie...???

Polecane posty

ma ktoś może przepis na jakieś fajne,dość szybkie danie z mięsa...byle nie kurczak. Chce zrobić coś na pierwsze urodziny dziecka,wymyśliłam szaszłyki,roladę i klopsiki nadziewane...tyle,że wszystkie to potrawy są z piersi z kurczaka-beznadzieja! Chciałabym zrobić jakieś mięsko...ale nie mam pomysłu. może zna ktos jakiś ciekawy przepis.

Gość misssssuniversum
na mięsa nie ale moge podpowiedziec na niemięsne przekąski co u mnie zrobiło furore.

Ale klopsiki nie muszą być przecież z mięsa kurczaka... a poza tym możesz zrobić bitki lub zrazy albo gulasz.

Gość do iaww
może fajne kotlety np. bierzesz mięso wieprzowe, rozbijas zi przyprawiasz jak na schabowe, obtaczacz w mące. Z jednej i drugiej strony robisz po 2 nacięca ok 2 cm. Przez te naciecia przekladasz plasterki boczku. Smazysz n jakims tłuszczu. Na to kładziesz plaster przysmazonego ananasa. Pysznhe mięso. Możesz tez z mięsa wieprzowego zrobic takie malutkie roladki. Rozbijasz mięso, do środka wkładasz ugotowane warzywa ( możesz kupic mieszankę warzywną mrożona, taka mieszanka jest idealna ), zawijasz, obtaczasz w mące i smażysz.

Kup polędwiczki wieprzowe, pokrój na plastry i lekko rozbij ręką. Na każdy plaster nałóż suszoną, albo wędzoną śliwkę, posól, popieprz, zawiń i wszystko razem owiń plasterkiem boczku. Zepnij wykałaczką. Rozgrzej w rondlu troszkę oleju i obsmaż te mini roladki na dość silnym ogniu, żeby boczek się zrumienił, zmniejsz ogień, wlej troszkę bulionu i wrzuć garść śliwek. Duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Wyjmij roladki i zmiksuj sos. Podawaj polędwiczki z sosem śliwkowym.

Gość u mnie królują
kulebiaki z mięsem mielonym rolada schabowa z mięsem mielonym i pieczarkami-PYCHA! Gulasz wołowy łódki z cukini z mięsem mielonym, czerwoną papryką i żółtym serem

Zmielone mięso np z karkówki, łopatki itp podsmażyć na patelni z cebulą, czosnkiem. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto francuskie pokroić na kwadraciki, nałożyć na środek farsz, zamknąć jak woreczki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec. Nie pamiętam szczegółów teraz, mogę później napisać jak chcesz bo nie mam przepisu pod ręką

Albo saltimbocca: kupujesz cielęcinę, szynkę parmeńską (może być też szynka serrano, albo schwarzwaldzka z biedrony) i doniczkę z szałwią. Cielęcinę kroisz na cienkie plastry, na kazdy kładziesz pół plastra szynki i listek szałwii i spinasz wykałaczką. Potem trzeba to obtoczyć w mące z solą i pieprzem i smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron po około 2 minuty. Jak się zrumienią to zdejmujesz, wlewasz na patelnię kieliszek białego wytrawnego wina, zeskrobujesz to, co przywarło do dna patelni i redukujesz wino, az zrobi sie gęsty sosik. Dodajesz mięso na patelnię i posypujesz natka pietruszki :)

Gość vtsctst
takasuka, brzmi pysznie :P

Gość gość
brzmi smakowicie!

Gość gość
Ja ostatnio na imprezę urodzinową zamówiłam pełen zestaw przeróżnych, mięsnych potraw z oferty Wołex. Świeże, aromatyczne i smaczne - tak można je opisać! Szynka wędzona wraz ze schabem zapiekanym zrobiły nie lada furorę - wszyscy goście byli zachwyceni. :)