Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdghjkl;kjhgfdsdfghj

mojego barta 3 corka nie mowi

Polecane posty

Gość fdghjkl;kjhgfdsdfghj

ile lat mialy Wasze dzieci jak zaczely mowic ??

Gość bo wszędzie
mój bratanek zaczął mówić jak miał 4 latka a tak to pojedyncze słowa i to po swojemu

Gość szatyyyyyynka27
moja jak miala pol roku powiedzial tata a o co chodzi o slowa czy konkretna mowe

Moja corcia jak miała 1,5 roku mówiła całkiem nieźle.Teraz kiedy ma 2 latka i 2 mies mówi absolutnie wszystko.Pełnymi zdaniami ,wyraźnie.Bardzo szybko zaczęła

mój nie mówi bo ma pół roczku ale synek szwagierki ma 2 latka i bardzo ładnie mówi. Całe zdania

Gość ffffffffffffffsssss
mojej koleżanki maly ma prawi 3 lata i nic nie mówi od 2 miesięcy buja się po lekarzach - od neurologa przez logopede do psychiatry i wszyscy opieprzają ja, że wczesniej nie przyszła teraz wychodzi, że jest chyba troche opóźniony w rozwoju, ale dalej nikt nie umie znaleźć przyczyny

Gość nman
niech go dadzą do przedszkola to szybko zacznie mówic, koleżanki córka tak miała

Gość nman
miało być ją

Gość Pedagożka123
Dziecko ma prawo nie mówić do 3 roku życia. Każde rozwija się indywidualnie. Oczywiście trzeba obserwować i jeśli we wczesnych miesiącach życia nie głuży, to należy zbadać słuch, sprawdzić, co się dzieje.

Gość kslslkdslksl
Moich znajomych córka ma ponad 3 lata 2m i nic nie mówi, tzn. mówi mama, tata, czesc i może ze dwa inne słowa. Rodzice nie widzą w tym problemu :(

Gość u nas bylo tak samo
syn mowil bardzo malo, chodzil do zlobka ( dzieci od 0 do 3) odkad skonczyl 1,5 roku ale ciagle nic nie mowil. Skonczyl 3 i poszedl do "starszakow", teraz ( chodzi od sierpnia) i nadaje jak katarynka, non stop, ladnie buduje zdania, zna bardzo duzo slow. Dodam, ze syn jest dwujezyczny, z polskim gorzej mu idzie ale w tym drugim jezyku gada jak stary :D

Gość saggaga
pedagożka ogarnij się bo piszesz głupoty.

Gość Pedagożka123
Takie są realia. Do 3 roku jest granica. Oczywiście, jeśli ktoś chce, to może dla spokoju skontaktować się z logopedą.

Gość oczywiscie, że dziecko ma czas
do 3-go roku życia by zacząć mówić

Gość Pedagożka123
Na rozwój mowy i ogólny rozwój dziecka wpływ ma wiele czynników, np. płeć, ilość dzieci w rodzinie. Etapy rozwoju mowy są następujące: 1-2 rok życia to okres wyrazu (dziecko mówi np. mama, tata, papa, często zniekształcając wyraz i wypowiadaąc pojedyńcze wyrazy, około 14 miesiąca mówi się o wykwicie tych pojedyńczycj wyrazów, są one wymawiane prawidłowo), 2-3 rok życia to okres zdania (tu mamy rozkwit mowy dziecka (proste zdania od 2 wyrazów, co później przechodzi w zdania 4-5 wyrazowe, np. mama daj). Trzeba pamiętać, że jeśli dziecko mało mówi, to jednak rozumie,co do niego mówimy, tą zdolność nabywa już w okresie niemowlęcym. Tu na rozwoju mowy się zatrzymam, bo pytanie było o trzyletnie dziecko. Trzeba reagować, kiedy dziecko mówiąc wkłada język między zęby, tutaj konieczna jest szybka wizyta u logopedy.

Gość nojaico
moja jak miała rok potrafiła całego pana tadeusza wyrecytowac:)