Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ojciec z doskoku

prezentacja maturalna z polskiego do kiedy i jak ?

Polecane posty

Gość ojciec z doskoku

witam , pracuje zagranicą i sam wychowuję syna , młody od pełnoletności mieszka sam w pl , nie sprawia problemów , ma dziewczyne , ogólnie jest ok , tylko teraz ma mature i nie ruszył w ogóle prezentacji , ja mam raptem zawodowe więc nie orientuje się co i jak ,na moje pytania odnośnie matury słysze " zluzuj ojciec ,damy rade" trochę się martwie bo chciałbym aby poszedł na studia. Maturzyści doradzcuie ,odpowiedzcie co i jak , młody jest czwórkowym uczniem ,czyta ksiązki , ale jak zawali tą mature to ja nie wiem co będzie !

Gość ojciec z doskoku
no odpowie ktoś ?

Gość ojciec z doskoku
chodzi mi głównie o to do kiedy powinien mieć to napisane , kiedy jest termin składania ,czy sam wybiera temat ,czy nauczyciel narzuca ,ile trwa pisanie tego ( uczeń przeciętny) i jakie są kryteria ocen

Gość d8
w moim liceum trzeba bylo przyniesc te prezentacje do poniedzialku czyli do 08.04, ale nie wiem czy bylo/jest tak w kazdej szkole... powinien pan zadzwonic do syna szkoly i sie dowiedziec - tak bedzie najlepiej. nie orientuje sie za bardzo, bo mature mam za rok :)

Gość d8
temat dostaje sie na j.polskim

Gość resres
termin skladania bibiografii jest zalezny od szkoly. i oddac trzeba tylko bibliografie, prezentacje mozna napisac nawet dzien przed matura, byleby sie jej nauczyc i rpzeczytac ksiazki, ktore wybralismy :)

Gość d8
jezeli sie chce, mozna to napisac w jeden dzien, ale trzeba najpierw zajarzyc w jakich lekturach, ksiazkach mozemy przeczytac na ten temat

Gość resres
tzn jestem w liceu prywatnym i tak jest u mnie, nei wiem jak w szkolach publicznych. u nas nauczyciel dostosowuje sie do ucznia, ktory mu placi

Gość d8
wlasnie tak, chodzi o bibliografie :) a prezentacje mozna napisac dzien przed matura tak jak ktos powyzej mowi :P takze powinien sie pan dowiedziec czy syn juz oddal bibliografie, a na prezentacje ma czas do matury :P

Gość ojciec z doskoku
czemu widze że jest 8 odpowiedzi i w praktyce ich nie ma ?

Gość ojciec z doskoku
czyli nauczyciel narzuca temat prezentacji tak ? na pewno tak jest ? Młody mówi że cyt "nie wybrał tematu" a skoro nie wybrał to jak niby sporządził bibliografie ? Nie chcę łazić po szkole bo nie mam czasu no i mamy układ typu ufam ci ,ale jak zawiedziesz leżysz , dlatego dysklretnie podpytuje.

Gość ojciec z doskoku
i potem na maturze jest jakaś prezentacja ustna też ? jak to wygląda , przepraszam że tak nudzę ale naprawdę nie orientuje się a tutaj dużo młodych ludzi

Gość ojciec z doskoku
wiem że angielski i matme zda bez problemu ,martwie się strasznie tym polskim

Gość resres
uczen sam wybiera temat, z listy tematow jakie dal nauczyciel, wiec spokojnie, mogl jeszcze nie wybrac.

Gość resres
no wlasnie robi sie prezentacje na temat, ktory wybralismy. prezentacja ustna ma trwac 15 minut, nastepnie komisja zadaje pytania odnosnie prezentacji i lektur jakie wykorzystalismy. jesli nie podejmiemy rozmowy z komisja, ejst duza szansa ze oblejemy mature ustna.

Gość ojciec z doskoku
dziękuję , proszę o więcej info i rad , nie chce by syn mnie czymś zaskoczył w rozmowie na temat matury , jego dziewczyna ma już napisaną pracę i filmy oglądnięte i książki na ów temat kilkakrotnie czytane ! ( ona z kolei z matematyki tyłkiem trzęsie)

Gość ojciec z doskoku
a każdy nauczyciel ma swoją liste tematów czy ustala to jakaś komisja ,kuratorium ? Co mylicie o ludziach którzy piszą prace maturalne za kasę ? warto ? oczywiście do tego niech taki człek siądzie z synem i przygotuje do części ustnej ,no i rzecz jasna niech młody zapozna się z materiałami użytymi do pracy ( książki ,wiersze ,sztuki teatralne i co tam jeszcze nie wiem)

Gość ojciec z doskoku
i ile takiemu człowiekowi zapłacić i jak poznac ze da rade i nie jest nastawiony na zysk po trupach ( czyt: zawalonych maturach) hehe

Gość pasza dla troli
prace maturalne tzw suche w krakowie są po 100 zł ,ale bez korepetycji

Gość ojciec z doskoku
puk

Gość Alciaaa20
Ja właśnie jestem tegoroczna maturzystką i temat trzeba było wybrać do 30.09 bo do wtedy był termin składnia deklaracji później deklaracje można było zmienić do 10.02.2013 jak dobrze pamiętam no i wtedy można było zmienić temat. Bibliografię trzeba było oddać do 8.04 ale jeśli syn nie wybrał tematu i nie oddał deklaracji to nawet nie ma po co pisać prezentacji bo przecież go do matury nie dopuszcza jak deklaracji nie złożył

Gość kalendama
Ja miałam mature parę lat temu i z tego co pamiętam w kwietniu najwyżej dawało się gotowy plan ramowy do sprawdzenia nauczycielowi.Deklaracje składałam chyba w styczniu.

Gość czekoladka53
Witam. Czy mógłby ktoś mi pomóc napisać bibliografię do tematu " Udowodnij, że Boska komedia Dantego jest utworem z pogranicza epok literackich " ? Nie mam pomysłu jak się za to zabrać. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość gość
deklaracje maturalna jesli jest sie uczniem trzeba zlozyc do 30 wrzesnia,jesli nie to do 10 stycznia..a bibliografie napisana do 7 kwietnia...ogolnie to 4 tyg przed rozpoczetymi maturami. a pracy nie trzeba oddawac,mozna jedynie dac nauczycielowi od j poskiego do sprawdzenia.ja tak zrobilam i wszystko bylo ok

Gość gość
jak sie sklada poczatkowa deklaracje we wrzesniu temat trzeba wybrac..potem przy skladaniu deklaracji do 10stycznia mozna zmienic temat na jaki sie zdecydowalo.potem juz nie ma odwrotu...jak mowilam wczesniej bibliografie i plan ramowy trzeba oddac do 7 kwietnia. moja kolezanka spoznila sie 1 dzien i juz nie mogla przystapic do matury,w sierpniu tez nie mogla zdawac poprawki...na drugi rok dopiero mogla. trzeba pilnowac terminow zeby nic nie przepadlo

Gość gość
mature ustna zalicza sie od 75 %..i nie radze zeby ktos jej nam pisal..bo potem komisja spyta nam sie skad sa wziete cytaty czy ogolnie temat pracy to moga podejrzewac ze skoro sie zastanawiamy nad tym to sami jej nie napisalismy...i nie da sie napisac pracy, zdac matury bez przeczytania ksiazek zawartych w temacie pracy... 15 min trwa nasza prezentacja tematu a potem przez 10 min odpowiadamy na pytania komisji.wiec trzeba wiedziec o czym byla ksiazka

Gość gość
i nigdy nie mamy pewnosci czy osoba ktora nam pisze prace nie zerznela czegos z internetu.

Gość gadu39444860
prezentacje maturalne - SOLIDNIE!!!

Gość gość
Absolwentka filologii polskiej pisze prace maturalne na każdy temat! Doświadczenie - 5 lat. Solidnie, szybko i rzetelnie! Bez kopiowania z Internetu! Do każdego tematu podchodzę indywidualnie:) Więcej informacji na maila. Masz pytania? Pisz śmiało! To nic nie kosztuje. Zapewniam stały kontakt w razie pytań odnośnie pracy jak i samej matury:-) KONTAKT; matura24H@wp.pl GG; 39631281