Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mama_M

Podwyższone D-dimery

Polecane posty

Cześć, Na czwartek 18.04 mam planowany zabieg cięcia cesarskiego . W związku ze zleconymi badaniami dziś wyszło że mam podwyższone d-dimery 2500 (norma do 500). nie wiem co mam teraz zrobić? czy będzie to miało jakiś wpływ na zabieg? czy mam pędzić do mojego lekarza prowadzącego? czy przeczekać te 3 dni i dowiedzieć sie przed zabiegiem co i jak? czy któraś z was miała taką sytuację?

Gość Hmm czytam czytam
To znaczy, że masz gdzieś skrzepy krwi, które mogą powodować zator. Zabiegi chirurgiczne dodatkowo zwiększają ryzyko powstawania takich skrzepów i tym samym zatorów. Mój brat miał taki zator po zabiegu chirurgicznym i musiał brać zastrzyki na rozrzedzenie krwi.

Oj, a ja myślałam, że to ja mam dużo podwyższony d-dimer i fibrynogen, współczuję. Pewnie dostaniesz zastrzyki z heparyny i będzie wszystko dobrze. Pozdrawiam :)

Pewnie tak, tylko zastanawiam się czy będzie miało to jakiś wpływ na zabieg, czy ma to wpływ na dzidzie? czy te zastrzyki to przed CC czy może dopiero po? w sumie to zostały 3 dni i nie wiem czy panikować czy może spokojnie do tego podejść i czekać na rozwiązanie ? w sumie to mam już cukrzyce ciążową i biorę insluline właśnie w brzuch, może to z tego powodu mam te wyniki, przyznam że jakiś czas temu miałam przez te zastrzyki siniaki na brzuch ale olałam bo stwierdzilam że to przez moją nieumiejetność robienia zastrzyków :)

Gość Hmm czytam czytam
Być może i przez zastrzyki, trudno powiedzieć. Dziecku na pewno nic nie grozi, ale tobie tak, jeśli przypuśćmy zakrzep dostałby się przypadkowo do mięśnia sercowego. Wtedy może być nieciekawie. Na pewno powinnaś poinformować o tym lekarza oraz chirurga, bo po zabiegu trzeba będzie te d-diamery szczególnie monitorować. U mojego brata zator był tak duży, że wyszedł mu duży guz na ręku i Właście musiał robić zastrzyki z heparyny w brzuch. Po cesarce pewnie będą ci kazali robić je w uda lub pośladki.

Gość ja miałam podwyzszone
ale po porodzie sn, miałam 7500! Robili mi usg żył bo podejrzewali zakrzepice ale wyszło ok.inny lekarz powiedział ze po porodzie mogą być podwyższone,ale nie wiem co w przypadku podwyzszonych przed cc

Gość jkfsdfkja
ciąża sama z siebie podnosi poziom d-dimera, ale trudno mi powiedzieć czy taki wzrost jest uznawany za znaczący. Jeśli masz dużo tych siniaków o to one mogą powodować ich wzrost. Najlepiej by było jak byś zadzwoniła do swojego gina i się go spytała czy ok czy nie ok

dzięki za odpowiedzi jutro ide do mojej pani gin, żeby się dowiedzieć co i jak.

Hej, Pisze bo może się to komuś przydać, byłam szpitalu w którym mam mieć przeprowadzony zabieg, po konsultacji z panią anastezjolog okazało się że ten wynik w przypadku ciąży nie jest aż tak straszny i że nie ma to wpływu na cc. Jak sie okazało to wszystkie kobiety po cc dostają leki przeciw zakrzepowe.