Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ygiyghjiuyghjiu

czy to dobry pomysł na kolacje dla faceta ? :/

Polecane posty

widzisz a ja nawet mizerii nie potrafie zrobic :D ale za to potrafie zrobic pyszna modra kapuche ;) czerwona kapuste kroisz na cienkie paski, szatkujesz poprostu, gotujesz w niewielkiej ilosci osolonej wody + lisc laurowy i 3 ziela angielskie, kroisz boczek i cebule - szklisz na patelni, odcedzasz kapuste z wody, dodajesz przysmazony boczek z cebula i doprawiasz do smaku octem, cukrem, pieprzem, sola - pychotka!

surówkę z kiszonej kapusty mu zrób:D Albo buraczki z papryką, ja uwielbiam lodową sałatę w śmietanie z cytryną. Albo Coleslaw... surówki są proste, nie wymagają umiejętności kulinarnych więc na pewno dasz radę. A jeszcze tak mi przyszło do głowy, może zrób mu szaszłyki? Też nie wymagają dużo pracy, mozna ładnie podać i chyba każdy facet lubi ;)

Gość ygiyghjiuyghjiu
Przyszłam_ponarzekać, no niezła jesteś :) chylę czoła :) ale bułek na pewno nie zrobię sama :) Sweet Dreams II, no własnie z surówkami jest najgorzej, nigdy nie wiem jak zrobić dobrą i mało kiedy dobra mi wychodzi, poza mizerią ;) Będe próbowac z tą kiszoną kapustką :)

co do tej kiszonej kapusty, zawsze mozesz dodac jeszcze slodka przetarta przez tarke marchewke ;)

przyszłam ponarzekać> WOW, przez duże W... jak to nie masz magi? jak nie dodajesz kostek rosołowych? zlituj się nad niewtajemniczoną i powiedz :D dla mnie to abstrakcja, czy na kilogramie warzyw i mięsa, do zupy dodaję ze 3 kostki rosołowe :O żenada, jak tak czyta, co napisałaś :O jak ty te przetwory robisz? (pomijając ogórki, paprykę), chodzi mi o ketchup, koncentrat pomidorowy i inne kwestie, cokolwiek co możesz zdradzić :P

Gość ygiyghjiuyghjiu
Przyszłam_ponarzekać, szaszłyki mnie kiedyś nerwowo wykończyły :) nakupowałam wszystkiego co mozna nadziac :) zajęło mi to wszystko z 4 godziny a wyszło może z pięc szaszłyków w dodatku w ogóle nie najadłam się nimi a tym bardziej mój facet... nie wiem co zrobiłam źle ale coś na pewno :) Coleslaw ? No normalnie kocham cię :) pół zycia szukałam jak nazywa się to cus co często jadam w knajpkach przy obiedzie i nigdy nie wiedziałam a teraz sprawdziwłam w google i eureka Coleslaw :D Dzięki :):*

albo wiesz co jeszcze mozezz zrobic prostego? grilowane mieso z pyszna marynata ktora robi sie tak : 2 lyzki musztardy, 1dna lyzka miodu, 2 lyzki oliwy z oliwek, 3 zabki czosnku, odrobina soli, pieprz, ziola prowansalskie, majeranek - wszystko ze soba mieszasz, dodajesz do tego surowe mieso, wymieszasz, odstawiasz do lodowki na pol godziny i pozniej juz grilujesz mieso przejdzie marynata, bedzie mialo pyszny smak - polecam!

a jeszcze że tak wrócę do hamburgerów, to ja ososbiście najbardziej lubię z katchupem i musztardą. Ale chętnie podzielę się przepisem na szybki sos hamburgerowy :) Majonez, woda, curry, trochę soli, trochę cukru, pieprz i bardzo drobno posiekane korniszony i do lodówki żeby się przegryzł. Proporcje musisz dobrać sama ale to nic trudnego. Ja wychodze z załozenia że żeby zrobić dobre jedzenie nie trzeba być "masterczifem" wystarczy lubić jeść i szukac smaków ;) przepraszam że się tak rozgadałam:P

Gość ygiyghjiuyghjiu
ide spac jutro zajrzę :)

ja tez robie sama przetwory, ketchupu coprawda nie probowalam jeszcze sama robic, ale mam taki zamiar, teraz robilam domowa nutelle, maslo orzechowe, olejki do ciast, wode rozana, grzybi w zalewie i takie tam inne duperelki chce zrobic tez sama musztarde, ale nie wiem czy smak domowej mnie zadowoli :P

Gość ygiyghjiuyghjiu
:) dzięki za przepisy i rady oświecam sie ;) jutro musze na zakupy :)

Gość ja tez szukam takich butów.
mam koleżanke taką zakręconą że wszystko praktycznie robi sama nawet chleb piecze co tydzien, nie używa praktycznie chemii. dziwne ale wierze że są tacy co tak gotują. w sumie to zdrowe jest ale mi by się nie chciało.

Gość ygiyghjiuyghjiu
Lady Love, nie mam nic :) napisz co możesz jutro będe czytac i sobie przepiszę :) przyda mi sie bardzo :)

Gość ygiyghjiuyghjiu
to było do Przyszłam_ponarzekać :) dobra lece spac :)

no pierwszy krok to odzwyczajnaie się od chemii w jezeniu, cięzko się przyzwyczaić bo jedzenie smakuje inaczej na początku. Dla mnie podstawa to kupowanie dużej ilości dobrych jakościowo ziół :) Wegety nie używam, włoszczyzna nie jest droga i wolę jej dać 5 razy tyle na gar zupy niż sypać ten proszek, wiadomo że mięso mamy jakie mamy i kuraczek ze sklepu nie daje ładnego koloru rosołowi;/ Ale naprawiam to za pomoca kurkumy, nie ma intensywnego smaku, nie zmienia więc smaku wywaru a nadaje piękny kolor. Takie gotowanie bez "wspomagania" ma tylko jedną wadę - pochłania czas. Ale satysfakcja z samodzielnie zrobionego jedzenia jest nieporównywalna więc dla takich jak ja amatorów-pasjonatów gra jest warta świeczki, zwłaszcza jak widze jak koleżanki wiecznie na diecie po 3 hamburgerze przestają liczyć kalorie :P

Gość domowy chleb
Chleb też piekę sama, może nie co tydzień ale często. Spróbujcie jest najlepszy !!!

Lady Love, z musztardą nie próbowałam... nie wiem czemu nie przyszło mi do głowy:D Majonez kiedyś usiłowałam, ale nie umiałam zrobić tak dobrego jak moja mama więc póki co odpuściłam - nawiasem, gotowanie mam we krwi po mamie właśnie, kucharce od 35lat w zawodzie :D

ja tez pieke sama chleb, bulki zwykle, maslane, na slodko, na slono - no wszystko co sie da, mam z tego wielka frajde

a ja nie wiem po kim to mam :P ale lubie eksperymantowac, zakochalam sie we wlasnej kuchni :P

a do pizzy wystarcza mi domowy ketchup który na swieżo "dopieszczam" (ten domowy ma całkiem inny smak niż kupne i świetnie się nadaje:P Ale jeśli jeszcze nie robiłyście to nie liczcie na to że to cszybka akcja... trzeba sobie zarezerwować cały dizęń w kuchni przy garze z czerwoną papą która baaaardzo powoli staje się ketchupem). Jeśli chodzi o czosnkowy to myślę że nie popiszę sie żadnym kunsztem kulinarnym - majonez, jogurt naturalny, dużo świeżego czosnku, majeranek i odrobina ostrej papryki. Ale myślę że przy takich daniach jak pizza nie ma co za dużo kombinować, ma być po prostu smacznie i tucząco :D jutro może zajrzę i coś podrzucę, jeśli autorka nadal bęzie zainteresowana przygodą kulinarną:D Ps. Wszystkie kobitki co mówią ze nie potrafią gotować - macie kubki smakowe, jecie, odczuwacie przyjemność z jedzenia? Więc nie bać się bo na pewno potraficie zrobić wszystko:) Chyba że nie lubicie, to wtedy zaprawdę nie zmuszajcie się, bo żadna frajda jesć obiad, który zrobiło się jak za karę :D

Gość ygiyghjiuyghjiu
Nie mogłam sie oderwac i zostałam :) ale prosze jeszcze o przepis na sos czosnkowy taki np. do sałatki greckiej :) Moja koleżanka kiedyś do pracy przyniosła sałatkę grecką i w niej był sos czosnkowy zrobiony przez nią, odleciałam, było przepyszne. Prosze o taki przepis :) Ide już ale wrócę jutro :)

moge poswiecic caly dzien na papke jesli mi zagwarantujesz ze ketchup bedzie dobry :D prosze o wszystkie skladniki, bo ziola pewnie tez dodajesz do niego ;) o o znam osoby ktore naprawde nie potrafia nic zrobic w kuchni i te akurat chyba jednak kubkow smakowych nie maja, potrafia cie nawet zakalcem poczestowac i nie widza zadnego problemu ( mam takich fenomenow w rodzinie ) jajka na twardo nie potrafia ugotowac, jajecznice przypalaja :D masakra jednym slowem, ale autorka pewnie nie nalezy do tej grupy ludzi

dobranoc, ja tez sie zbieram jutro podrzuce jakies proste przepisy, moze znajde tutaj jeszcze jakies inspiracje :) fajny topik, podoba mi sie :D

Gość ygiyghjiuyghjiu
Jakby ktoś chciał cos dorzucić to śmiało :) ja wszystko czytam, zbieram i będę wypróbowywać :)

szkoda że nie lubicie z chłopakiem makaronów, bo ja wręcz przepadam i to jest to czym się głównie żywię:D a możesz mu zrobić też zapiekane ziemniaki i do tego gęsty dip czosnkowy i pieczone udo, plus jakaś zielenina:P (ziemniaczki umyte ale nie obrane nacinasz na środku na krzyż, doprawiasz solą, pieprzem i tymiankiem, kładziesz po kawałku masła na ziemniaku i zawijasz w folię, do piekarnika i czekasz aż się zrobią, po zrobieniu otwierasz, z folii możesz uformowac łudeczki albo ją całkiem zdjąć i nakładasz dip czosnkowy na każdego kartofelka). Jak upiec udka pewnie wiesz, a jeśli nie : wyciszkasz kilka ząbków czosnku, dodajesz sól, czerwona paprykę i olej, jeśli lubisz to curry (ja lubię:P) i robisz z tego gładka papę którą nacierasz dokładnie mięso. Odstawiasz na godzinę do lodówki aa póżniej pieczesz :) Proscizną jest t eż pieczony pstrąg, wygląda ładnie a naprawde nie kosztuje wiele pracy:) Wystarczy go ładnie natrzeć solą i pieprzem, do środka dać masełko, czosnek, rozmaryn i zielona pietruszkę i do piekarnika. Do tego frytki i lekka surówka i gotowe :D fajna opcją są też polędwice na grzance... ale to już może innym razem:D