Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taaaagde

Jaki moze byc przyklad zasad racjonalnego gospodarowania?

Polecane posty

Gość taaaagde

Nie mam pomyslu :(

Gość taaaagde
no jeden

Gość nie wydawac wiecej niz
sie zarabia, nie marnowac

Gość Rollando Ronalldo
Wskaże ci przykład przez negację.Wszystko to co nie ma związku z reformami Leszka B jak i obecną POlityką budżetową.

Gość Ixterr
Nic konkretnego nie przychodzi mi na myśl w chwili obecnej choć temat wydaje się oczywisty. Spróbuj jednak, o ile to ma być przedmiotem jakiego twojego "opracowania",sięgnąć do ogólnej definicji procesu gospodarowania i ewentualnej definicji gospodarowania racjonalnego. bo tylko w ten sposób dojdziesz do tego jakie w ogóle mamy jego ZASADY. Prosciej mi byłoby wskazać przykład tego co stanowi element racjonalnej gospadarki czy też gospodarowania. Dla mnie niewątpliwie za taki można uznać wykorzystywanie odpadów jako surowców wtórnych na potrzeby produkcji.Dajmy na to odpady stanowiące tworzywo sztuczne o tyle racjonalizują procesy produkcyjne o ile dają się przetworzyć do powtórnego ich wykorzystania tak jak były wykorzystane za pierwszym razem. Recycling jest element działań racjonalizujących produkcje bo doprowadza do zmniejszenia odpadów w środowisku jak i chroni przed produkcją o totalnie "rabunkowym"charakterze w jakiej ramach surowce wykorzystane tylko raz ulegają szybszemu wykończeniu.

Gość Ixterr
I tak za wikipedią : "Racjonalne gospodarowanie jest jednym z kluczowych pojęć w ekonomii, w myśl którego podmiot dokonuje takiej alokacji ograniczonych zasobów, które optymalizują korzyści, jakie z tego czerpie. Do racjonalnego gospodarowania zmusza rzadkość zasobów i dóbr dostępnych w gospodarce. Warunkiem racjonalnego gospodarowania jest możliwość wyboru pomiędzy różnymi wariantami rozwiązań, a także sprecyzowane kryteria wyboru. Rozwiązanie najbardziej racjonalne z punktu widzenia jednego kryterium nie musi takie być w kontekście innego kryterium. Zasada racjonalnego gospodarowania Zasada racjonalnego gospodarowania może być sformułowana w dwóch wymiarach: 1. Maksymalizacja efektów, przy założonym poziomie nakładów 2. Minimalizacja nakładów, przy założonym poziomie efektów Racjonalność postępowania wymaga, aby podmiot zbierał i analizował przy pomocy rozumu wszystkie informacje niezbędne do podjęcia właściwej decyzji o alokacji zasobów. Oznacza to, że postulat racjonalności wymaga od podmiotu znajomości wszystkich tych informacji oraz zdolności do ich właściwego przetworzenia." u u u Więc w pewnym sensie mój przykład z teorią się zgadza.Tylko,że wspomniany recycling to coś więcej bo nie dotyczy pojedynczego przedsiębiorcy a większej grupy takich przedsiębiorców jaka współpracując z ogreślonymi organami i podmiotami to koordynującymi-uczestniczy w grupowym działaniu odpowiadającym dajmy na to jakiejś obowiązującej regionalnie czy na skalę kraju zasadzie zrównoważonego rozwoju. Przykład ten można jednak sprowadzić do działań pojedynczego podmiotu na rynku jeśli tylko samodzielnie przetwarzana odpady pozyskane na powrót z własnych produktów oszczędzając na nowych zamówieniach na wytworzenie czegoś [np opakowania danego produktu]o ile koszta przetworzenia nie przekraczaj kosztów takiego zamówienia.