Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytająca z ciekawości

Dlaczego tak a nie inaczej? Wcześniaki

Polecane posty

Gość Pytająca z ciekawości

Hej dziewczyny :) Nurtuje mnie jedna rzecz. Jestem w 32tc i jak pewnie każda mama czytam co i jak w danym tygodniu itp. Dziwi mnie tylko 1 rzecz. Słyszałam z milion razy, ze jak rodzi się wcześniak to lepiej i bezpieczniej jak rodzi się w 7 miesiącu ciąży niż w 8. Dlaczego tak jest??? Patrząc na to na ile wykształcony jest płód, patrząc na jego wagę, na rozwinięte płuca to na chłopski rozum bezpieczniej chyba rodzić w 8 miesiącu czyli kiedy dziecko jest jednak dojrzalsze i jest bliżej terminu. Czy któraś z mam może mi wyjaśnić dlaczego niby lepiej w 7 m-cu? Moje dziecko z tego co pamiętam na samym początku 7 m-ca ważyło 1100g :o trochę przerażająca perspektywa :o

Podobno chodzi o rozwój płuc- nigdy dokładnie w to nie wnikałam. Takie historie najczęściej opowiadają "starsze pani"- lekarze zdecydowanie mniej :) Ja mam wczesniaka z ciąży zagrożonej. Lekarze walczyli o każdy dzień ciąży- nigdy z ich ust nie usłyszałam, ze lepiej żebym urodziła w 7 miesiącu.

Gość wczesniak 7 miesieczny
tez tak slyszalem i tlumaczono to faktem ze lepiej jak niektore organy wyksztalcaja sie w calosci w inkubatorze niz pol w brzuchu a pol poza brzuchem matki pewnie ta teza wynika z obserwacji

Gość zimowa mama
Mnie lekarz powiedzial,ze to bzdura. Kazdy tydz. jest wazny. Inaczej po co podtrzymywaluby ciaze po 7 m-cu.?

Gość mama zielona! :)
też się tym interesowałam i to bardziej dotyczy chłopców.

Gość mama babelkow
to wierutne kłamstwo kazdy tyudzien a nawet dzien w macicy jest na wage złota to brednie powtarzane kiedys przez matki ale po co nie wiem.Sama rodzilam wczesniaki w 34 tyg moja kolezanka w 30 i maja 5 miesiecy jej dzieci i jest masakra tak sa nadal nieprzystosowane do zycia ...

Gość mama babelkow
to wierutne kłamstwo kazdy tyudzien a nawet dzien w macicy jest na wage złota to brednie powtarzane kiedys przez matki ale po co nie wiem.Sama rodzilam wczesniaki w 34 tyg moja kolezanka w 30 i maja 5 miesiecy jej dzieci i jest masakra tak sa nadal nieprzystosowane do zycia ...

Gość aasdfghhhhhh
bzdura... im dluzej w łonie mamy tym lepiej.....

Pierwsze słyszę i też wydaje mi się to trochę bzdurą, aczkolwiek ostatnio lekarz mi powiedział, że jeśli moje dziecko nadal będzie mało przybierać na wadze to wolałby wywoływać poród w 38 tc... (w 35 tc dziecko miało 2300g)... w sumie to nie mam zamiaru się na to zgadzać, bo też uważam że każdy dzień/tydzień w brzuchu matki jest cenny.

Sawa- nie daj sobie wywołać porodu wcześniej tylko ze względu na wagę dziecka. Mój syn w 35 ważył właśnie 2300 i nikt nie mówił, że to za mało. Znam dzieciaki terminowe, które ważą 2500, 2600- nie jest to dużo ale taka ich uroda. No chyba ze są jeszcze jakieś wskazania do wcześniejszego rozwiązania. Ale myślę, że i tak warto byłoby skonsultować to z innym lekarzem.

Gość b.e.a.t.a
"Słyszałam z milion razy, ze jak rodzi się wcześniak to lepiej i bezpieczniej jak rodzi się w 7 miesiącu ciąży niż w 8." Zle slyszalas, a raczej ludzie bzdury opowiadaja - lepiej i bezpieczniej jak sie urodzi w osmym - z kazdym tygodniem dziecko jest dojrzalsze i maleje ryzyko komplikacji.

Gość To kiedyś się
tak mówiło. Teraz lekarze mówią, że każdy dzień jest ważny.

sawa, a co podejrzewa lekarz - jaka jest przyczyna tego złego przybierania? 38tydz. to już spokojnie można rodzić...

Bezpieczniej dla malucha jest urodzić się w 7 miesiącu a nie w ósmym ze względu na rozwój płuc.Kiedy jest akcja że dziecko się urodzi szybko podaje się sterydy matce ze względu właśnie na płuca.Często dzieci urodzone w ósmym miesiącu rodzą się z zapaleniem płuc.Sama jestem matką wcześniaka z 7 miesiąca i dostałam takie leki właśnie i z małym jest wszystko ok. Jeśli chodzi o wagę dziecka to jak tu ktoś opisał 2300gr to nie jest niska waga.Ja przy drugim dziecku miałam 928gr pod koniec 32tyg,a mała urodziła sie w 38tyg z wagą 2720gr,dostała 10punktów i miewa się doskonale.Nie martwcie sie na zapas