Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Esteraaa887

Czy mogę tak wypisać zaproszenie???

Polecane posty

Gość Esteraaa887

Mam pytanko. W związku z tym, że w naszej rodzinie jest dużo skomplikowanych nazwisko chcemy z narzeczonym jakoś obejść ich odmienianie. Wpadliśmy na pomysł, żeby na kopercie wydrukować imię i nazwisko osoby zapraszanej w mianowniku np. Halina Kowalska a w zaproszeniu wpisać po całej tej formułce tylko....Sz.P Halinę.... (bez nazwiska). Tylko nie wiem czy to wypada jeśli zaproszenie bedzie skierowane do jakiejś starszej osoby, co prawda będzie zawarty skrót Sz.P ale nie wiem czy nie będzie to źle odebrane...Jak myślicie???

Gość ja damą, a ty rycerzem
Na Twoim miejscu napisałabym i imię i nazwisko, ale nie odmieniałabym nazwiska. Wydaje mi się, że tak będzie lepiej niż samo imię.

Gość vhgu
głupio. nie wypada

Odmieńcie w zaproszeniu same imiona a nazwiska zostawcie bez zmian, ponieważ nie które nazwiska aż śmiesznie brzmią odmienione.. My tak robimy. Nazwiska o końcówce -ski np: Rymanowski odmieniamy Sz. P Annę i Tomasza Rymanowskich

Gość kawalakas
język polski jest językiem odmiennym. podlegają temu także prawie wszystkie nazwiska (wyjątki to nazwiska obce). jeśli chcecie wypisać zaproszenie poprawnie to musicie nazwiska odmienić, nieodmienianie jest z językowego punktu widzenia błędem. a same imiona wyglądają niepoważnie na oficjalnym zaproszeniu.

Gość z nazwiskiem na pewno
Moim zdaniem powinno się napisać imię i nazwisko, i także odmieniać. Przynajmniej większość odmieńcie, jeśli jest jakieś nazwisko, które wiecie, że dana osoba nie lubi odmiany lub dziwnie brzmi to nie odmieńcie, ale raczej większość się da i wcale nie wygląda dziwnie. Ja na swoich zaproszeniach - 80 sztuk także 80 różnych nazwisk tylko jednego postanowiłam nie odmieniać. Bo wyglądało beznadziejnie. Ale 80 nazwisk udało się odmienić i cieszę się, że przysiadłam i się tym zajęłam. Polecam odmianę, bo to trudne nie jest mozna pomoc sobie stronami internetowymi, a wygląda elegancko i jest poprawne.

Gość Bozena M
tez raczej imie i nazwisko

Gość renata c.
Odwieź może tę stronę www.alejaweselna.pl tam jest sporo informacji na temat organizacji weselna, i nie dawano czytałam własnie o tym jak się te zaproszenia wypisuje, też miałam mały dylemat.

Źle będzie to wyglądać. Zdecydowanie lepiej odmienić nazwisko, praktycznie wszystkie się odmieniają.

Gość żę tak powiem
ja również uważam, że wpisanie samego imienia to nie jest dobry pomysł... Jeśli już masz taki duży problem z odmianą, to trzeba było wybrać takie zaproszenia, gdzie tekst jest tak skonstruowany że nie trzeba odmieniać nazwiska

Gość dfs474
a ja mam znajomych z nazwiskiem Pandel i co, mam odmienić? Napisać w zaproszeniu np. Annę i Jana Pandlów?

Gość kniu
albo piszesz Annę i Jana Pandel, albo Annę i Jana PANDELÓW, nie pandlów tak samo jak Kundel to Kundelów, nie kundli tak mi się wydaje, za kundli i pandli bym się obraziła

Gość dfs474
w takim razie bez sensu, nie odmienię tego nazwiska bo brzmi to głupio. Zresztą znajomym mogłoby się to nie spodobać a to, że to błąd, to dla mnie nieistotne.

my zrobilismy tak że na kopertach pisaliśmy imiona i nazwiska zaproszonych osób - więc nie trzeba było odmieniać, natomiast w zaproszeniach było "Mamy zaszczyt zaprosić Szanownych Państwa"

Gość oooo ja cie haha
Jezu, jak można nie potrafić zrobić poprawnej odmiany? deklinacji przez przypadki się nie uczyliście w szkole? niektórzy wzbraniają się, ze nie odmieniają, bo brzydko brzmi, albo nie cha i już. Ale widać jak na dłoni większość to tłuki, które po prostu nie potrafią używać języka polskiego. Pandlów - padłam:D kto wychodzi za mąż dorosłe, wykształcone kobiety, cz ludzie z wykształceniem podstawowym?

Dziubas to moim zdaniem bardzo nieładnie zrobiliście. Koperta to tylko opakowanie, a zaproszenie powinno być wręczone konkretnej osobie, która jest uwzględniona w treści zaproszenia, a nie na kopercie.

Gość a mój kolega z pracy dostał
zaproszenie na wesele od bardzo bliskiej rodziny, wypisane imiennie na niego i ex żone / para młoda wiedziała doskonale o tym, że niedawno sie rozwiedli/ i teraz sie zastanawia czy zamiast ex żony może zaprosic koleżanke jako osobe towarzyszącą

Gość klapa777
oooo ja cie haha- wg tej stronki: http://www.odmiana-nazwisk.waw.pl/ właśnie jest Pandlów (to samo jest z Kundel- Kundlów). Skoro wiemy, ze ludzie swoich nazwisk nie odmieniają to ja też nie odmieniam i tyle.

Gość oooo ja cie haha
Wiem, że Pandlów jest poprawną formą. Człowiek myśli o poprawnej i pisze poprawnie. Tam miałam napisać Pandelów - padłam. W odniesieniu do tego co napisala kniu. Również w razie wątpliwości korzystałam z tego typu stron wszystko na tacy podane.

Gość zonaKraka
Oczywiście że trzeba odmieniać nazwiska- co to za argument że brzmi dziwnie odmienione? To jest poprawna polszczyzna, ja może jestem zacofana ale dla mnie dziwnie wyglądają błędy językowe... Jeżeli ta odmiana to duży problem, autorko, to bym radziła wybrać zaproszenia w których imiona i nazwiska są w mianowniku, np: "uprzejmie prosimy, aby ten dzień z nami świętowali: ......"- i wtedy wpisujesz np. Halinę Nowak. Samo imię, nawet z dodatkiem sz.p. nie jest grzeczne i średnio wygląda w oficjalnym zaproszeniu.

Gość gość
Hej, mam problem z wypisaniem zaproszeń tylko na uroczystość zaślubin. Myślicie , że mogę wypisać zaproszenie rodzinnie np. zapraszam rodzinę Kowalskich, bez wyszczególnienia imion? Pozdrawiam