Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nie cierpie nie cierpiec

jaki kolor wlosow bedzie mialo moje dziecko?

Polecane posty

Witam, mam pytanie dotyczące prawdopodobieństwa wyglądu mojego dziecka.. Ojciec dziecka w okresie młodości miał intensywne rude włosy, teraz z wiekiem ma włosy podchodzące pod ciemny blond i jedynie zarost ma ciemno rudawy. Jego siostra ma włosy koloru brązowego, rodzice niestety nie żyją od kiedy był mały, więc nie da sie ustalić jaki na pewno mieli kolor włosów.. Ja mam włosy ciemny blond, moja mama taka samo a ojciec jasny brąz. Co do oczu moje są niebieskie, a jego brązowe. Jakie jest prawdopodobieństwo, że nasze dziecko będzie rude?

zawsze jest takie prawdopodobieństwo, nawet jeśli rodzice nie są rudowłosi. gen odpowiadający za rudy kolor włosów nie jest dominujący i może przechodzić z pokolenia na pokolenie i nagle "bach" i rude dziecko.

Gość duze, bardzo duze
ma szatynka, maz blondyn a dziecko podchodzi pod rude, niby blond ale jaki piegusek:) niewiadomo po kim

Gość duze, bardzo duze
ja szatynka*

Gość dziedziczenie koloru. wlosow
Jest zupelnie innym dziedziczeniem,podobnie dziedziczenie koloru skory. W skrocie jest kilka genow odpowiedzialnych za kolor i w zaleznosci od stosunku w jakim sie wymieszaja taki odcien wychodzi,tak jak farbaa ;) dlatego bardzo czesto rude dzieci maja np okca blondyna a matke ciemnowlosa lub na odwrot.

Gość stereotypki
powiem tak, co ma być to będzie :) ja jestem szatynka, a mój mąż jasny blondyn. Nasza niunia jest rudzielcem :) ale za to jakim słodkim i uroczym