Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bolllllll zeba help

trutka w zebie- okropny bol

Polecane posty

Gość bolllllll zeba help
jejku 18 lat ;(

Wydłub sobie tą truciznę. Jesteś spuchnięta? Jeśli tak masz stan zapalny i zanim cokolwiek ci dent. zrobi będziesz musiała brać antybiotyk. Przy następnym zatruciu żądaj recepty na ketonal lub inny dobry środek przeciwbólowy. Jeśli nie będą chcieli ci dać powiedz, że czeka cię podróż samolotem (za dzień lub dwa) - wtedy ci da, bo zmiana ciśnienia spowodowałaby niewyobrażalny ból. Ja wydłubałam po 6 nieprzespanych nocach. Był stan zapalny więz nerw i tak nie zostal zatruty. Do jednego zęba 3razy mialam zakladana truciznę (ostatnia kiosztowała mnie 160 (trucizna!) na NFZ....)

A co do wyrwania to ja też już chciałam poprostu wyrwać tego zęba, bo miałam dość nieprzespanych nocy i dentystka mi powiedziała, że ona nie może mi go wyrwać, bo nadaje sie jeszcze do leczenia i ETYKA lekarska jej na to nie pozwala... :O Po 2 latach ząb zlamał mi się kiedy jadłam bułkę slodką (świężą!) i za dłutowanie jego resztek zaplaciłam 500zl. Także myślę, że kanałowe to genialny biznes dla dentystów.

Gość vmvm
po kanale warto zrobić RTG teraz kanały musza wypełniać do końca. Mi zostawiła puste- 4 szt i musiałam je ponownie wypełniać. W dodatku miałam tam złamane narzędzie zostawione. Koniecznie róbcie po kanale prześwietlenia, bierzcie rachunki i jak spartoli niech poprawia. Ząb zatruty nie powinien boleć. jak boli, to tam może już być zgorzel- stan zapalny, źle oczyszczony. Jedź na pogotowie denttystyczne albo zaraz jutro niech dłubie jeszcze raz.

Gość biputon
Kurde, to miałam chyba szczęście.2x kanałowe, bez znieczulenia.Po założeniu trutki też nic nie czułam. W sumie ok, jestem zadowolona.Ale coż, jak widac różnie bywa.

Gość vmvm
co do przeciwbólowych babka w aptece sprzedała mi - w drodze wyjątku jakieś tabletki rozpuszczalne, musujące. wiem, ze miały też kodeinę. dawały kopa jak nie wiem co.

Gość vmvm
Ludzie, bierzcie RTG kanały musza być wypełnione do samego końca- to jedyna gwarancja utrzymania tego zęba.. Nie dajcie się bo później będziecie bulić 350 zł za jeden kanał, jak ja...

Gość bolllllll zeba help
to za trutke sie placi na nfz? janic nie placilam jak to mozliwe.

Gość bolllllll zeba help
z kodeina rozpuszczalne to solpadeine

Sorry, że dopiero teraz odpisuje ;) Ale ten czas 3-4 wizyty to jest w gabinecie na NFZ.

Gość bolllllll zeba help
moj zab sie na razie uspokoil, ale w pogotowiu mam pyralgine. ostatnio czytalam, ze zeby przeleczone kanalowo moga nie dawac oznak bolowych a moze sie tworzyc jakis stan przy korzeniach datego co jakis czs po kanalowce trzeba zdjecie robic.

Bo są chyba różne rodzaje trutek. Ta ostatnia za którą płaciłam (160) miala zupełnie inny smak niż dwie poprzednie więc podejrzewam, że to inny lek i dlatego. Ale z ego co pamietam ja za te "zwykle" też placiłam 40zl chyba... Kanalowe nie podlega refundacji NFZ, no chyba że się coś zmieniło od tego czasu.

Gość bolllllll zeba help
u mnie wywieszone ze za kanal chca 40zl, no i biala plomba 50/60zm

Od jedynki do trójki jest refundacja z NFZ, od czwórki trzeba płacić za kanałowe. Nie dotyczy to ciężarnych i osób do 18 r.ż

Gość bolllllll zeba help
tak dokladnie tak jest, na nfz sie za kanalowe da z 250 a u prywatnego 4 razy tyle. o ile nie spapraja :/

Gość bolllllll zeba help
ale dziwne, ze ci sie ten zab nie zatrul

Gość bolllllll zeba help
a ja chodzilam z tym zebem co teraz kanalowy pol roku temu zglaszalam ze boli a lekarz kazal tylko paste zmienic, gdyby wtedy wyleczyl nie mialabym dzis problemu

bolllllll zeba help ona nawet nie uwierzyła w to, że się nie zatruł. W ostateczności leczyła kanałowo na żywca, a ja co i rusz podskakiwałam w fotelu> Wtedy ta wielce zdziwiona: boli? Niemożliwe. Przecież zatruty...eh... :D

Gość bolllllll zeba help
moze ona jakos nie doczyscila do nerwa, ze trutka nie miala dostepu no bo co? powinno sie zatruc ja sobie dzis tez poskakalam jak sprezyna.

No to współczuję... Możliwe, bo to zwykły gabinet w rejonowej przychodni. Chociaż niby próbowała 2-3 razy, część się zatruła od razu, część wcale.

Gość zxcvbnm,
Ja za kanałowe leczenie dolnej szóstki zapłaciłam - prywatnie 400 zł. Leczenie na jednej wizycie. Znieczulenie + zamknięcie zęba plombą.

Gość zxcvbnm,
dodam, że ząb miał 3 kanały..

Gość bolllllll zeba help
umano a to ktory zab? 400 na jednej wizycie to niezle.

A któryś z tych pierwszych górnych. Musze się chyba przejść ze zdjęciem do drugiej i niech decyduje. Plus jedyny w tym, że ogólnie ten ząb nie boli, ewentualnie czasami minimalnie.

Gość bolllllll zeba help
czasem lepiej sie skonsultowac bo jednak moga sie mylic.

Gość bolllllll zeba help
chyba ze jakies gazy sie wytworzyly, nie znam sie na tym., ale podzjrzewam, ze wszystko jest mozliwe.

Gość bolllllll zeba help
ide spac, wejde jutro na topik. spokojnej nocy

Ubytek jakiś jest, bo już jedno zdjęcie zaniosłam. Babka kazała zgłosić się w ubiegłym roku, ale wtedy nie miałam kasy na kanał. Nie wiem czy nadal coś z tego będzie, bo ubytek raczej taki sam, za mały aby przelecieć przez kanał. Mam nadzieję, że już po bólu po Twojej dzisiejszej wizycie :)