Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zmartwiona 23 - latka

Aparat Orto

Polecane posty

Mam 23 lata. Za rok planuje wziac slub. Moim problemem jest jednak krzywy zgryz - jeden zab zachodzi na drugi w gornym i dolnym luku. I tu moje pytanie - czy po zalozeniu aparatu rok czasu wystarczy, zeby zeby sie wyprostowaly?? Mieszkamy za granica, wiec najlepiej byloby mi to zrobic w Polsce i kontrolowac co 3 miesiace - z tym nie ma problemu, bo dowiadywalam sie o to. Pomoze ktos?? Ponizej zdjecie: http://www.voila.pl/360/4tuao/?1

Nie o to pytalam...

Gość 454554trtrtrrrt
rok? mozliwe idz zapytaj ;d

No nie wiem... nawet moja koleżanka która miała lekka wadę nosiła półtora roku... Ale może jak od razu zastosuje się najmocniejsze druty to w rok to załatwisz.. chociaż mogłaś myśleć wcześniej.

Gość ja damą, a ty rycerzem
Jeśli to wina zgryzu to aparat przynajmniej na półtora roku. Wątpię, żeby przez rok wszystko się wyprostowało. Chyba, że założysz sobie aparat damon, wiem, że szybko prostuje zęby i jest drogi.

Gość herrr
Pierwsze zauważalne efekty są po 2-3 m-cach, całe leczenie trwa koło 1,5 roku. Jeśli Ci nie będzie przeszkadzało to, że na weselu wystąpisz w aparacie lub jeśli Cię stać na taki aparat mocowany od wewnątrz zębów to dlaczego nie. Myślę, że po roku już będzie OK. Pytanie tylko czy w związku z tym, że masz ślub stać Cię na tak duży wydatek?

Gość herrr
Pierwsze zauważalne efekty są po 2-3 m-cach, całe leczenie trwa koło 1,5 roku. Jeśli Ci nie będzie przeszkadzało to, że na weselu wystąpisz w aparacie lub jeśli Cię stać na taki aparat mocowany od wewnątrz zębów to dlaczego nie. Myślę, że po roku już będzie OK. Pytanie tylko czy w związku z tym, że masz ślub stać Cię na tak duży wydatek?

Gość ghtgrre
Ja mialam luki pomiedzy jedynkami, i po 2 mies juz sie zeslzy, wciaz nosze. mozesz scianagnac na czas lubu aparat ale to kosztuje. a do tego czasu slubu - zeby soie wyrownaja :)

Super, dziekuje Wam za odpowiedzi:) Ogolnie do Polski jedziemy dopiero we wrzesniu, ale teraz mam okazje poleciec samolotem i chyba skorzystam :)

Gość alkfjdalkfjdslkafjlkfjslf
Tę wadę którą masz można by wyprostować w ciągu 3 miesięcy(później przez paręnaście miesięcy w nocy tylko zakładałabyś aparat). Ale żaden ortodonta tego nie zrobi bo po prostu nie zarobi na Tobie. Spokojnie mogłabyś nosić aparat zdejmowany( tak zwaną płytkę Schwarza) ze śrubą Fischera(rozszerza podniebienie) lub śrubą wachlarzową( rozszerza odcinek przedni) z łukiem zębowym najlepiej z drutu 0,8 mm i klamrami utrzymującymi płytkę na podniebieniu. W momencie przekręcania śruby( mogłabyś nawet co tydzień przekręcać) robiłoby się miejsce na wysuniętego zęba, którego łuk wargowy ustawiałby w szeregu. To tak obrazowo chciałem opisać. Aparat zdejmowany jest lepszy dla osób potrafiących utrzymać samodyscyplinę, czyli nosiłyby przez większą część dnia i na noc zakładały. Ogólnie im dłużej tym lepiej. Zaletą takiego aparatu jest też to, że do posiłków zdejmujesz i bez problemu możesz umyć jamę ustną.;) Ale ogólnie zapomnij. Jak już napisałem, chyba każdy "lekarz" zaproponuje stały aparat. Biznes is biznes.;)

Gość Lutvuk
A może clear aligner. Myślałas o tym? Takie leczenie jest w ogóle nie widoczne

Clear aligner właśnie jest na małe wady jak autorki, przy większych się nie sprawdza. Przy znikomym nakładzie pracy , ortodonta, może całkiem pokaźną kwotę wydoić od pacjenta.;)

Myslalam nad aparatem wkladanym, ale czytalam, ze tylko do 15 roku zycia jest dobry, bo starszym osobom nie warto, bo nic nie da. A ze stalych aparatow slyszalam / czytalam wlasnie o damonie , o przeroznych aparatach kosmetycznych, samoligaturujacych , zakladanych od wewnetrznej strony. No i metalowych :)

A wytłumaczone masz dlaczego nic nie da czy tylko napisane że nic nie da osobie starszej? Jeżeli nosiłabyś systematycznie, trafiłabyś na lekarza który wie co robi i technika dentystycznego który wykonałby ten aparat dobrze( czyli cienko, estetycznie, bla bla bla) Ogólnie partanina jest w cenie, bo człowiekowi nieświadomemu można wiele wcisnąć. Ale cóż, tak to już jest. Musiałem trochę ponarzekać.:P Ogólnie powodzenia. Niezależnie jaki aparat będziesz miała to ustawienie zębów wyrównasz, bo masz znikomą wadę. A tak w ogóle, to na Twoim miejscu zostawiłbym tak jak jest, bo dodaje uroku, o. Ja już mykam, cześć, powodzenia.

Dziekuje bardzo :]