Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzisiaj makaron

Jaki SOS do warzyw z makaronem????

Polecane posty

Gość dzisiaj makaron

Hejka! Z pozostałości w lodówce postanowiłam zrobić makaron z warzywami (kalafior,fasolka zielona,szparagowa,marchewka i troszke brokuła).Jaki sos poleciacie do tego? Kiedyś zrobiłam z beszamelowym ale powiem szczerze,że średnio nam ( domownikom) smakowało:( Macie jakieś inne pomysły?

bechamel!! polecam jeszcze zapiec :) 500 ml mleka łyżka masła 3 łyżki mąki listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz gałka muszkatołowa Mleko zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim. Zdjąć z ognia, ostudzić. Na patelni rozpuścić masło z mąką. Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić.

Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki polecam sos słodko-pikantny, kalafior i brokuł są raczej mdłe... Dobry też będzie zwykły ocet balsamiczny wymieszany z odrobiną oliwy z oliwek ;)

No1 - sweet chilli :) pyychaaa a jak do tego tartego sera dorzucić to już w ogóle poezja. No2 - ewentualnością jest sos serowy :) pozdrawiam ;)

Gość jagodowa30
albo sos serowy :) idealnie pasuje moim zdaniem

Gość sztanga.
a ja polecam sos śmietanowo-czosnkowy z tymi warzywami. ja tak robię z brokułami, ale taki miszmasz też bedzie dobry.

To może jakiś śmietanowo ziołowy? Nie wiem, mi jedyny sos jaki pasuje do warzyw, to właśnie beszamel... Można spróbować też z jakimś pomidorowym ale nie wiem czy brokuł i kalafior z pomidorami będą smaczne.

Gość ja zawsze robie z fixem
możesz tez go zrobic sama: maka ziemniaczana, sos sojowy i przyprawy: papryka, imbir, curry, kmin, pieprz cayenne mieszasz z woda wlewasz na patelnie i czekasz az zgestnieje ;)

Gość dzisiaj makaron
dziękuję bardzo za propozycje, chyba wybiore sos czosnkowy albo serowy.Na inne pomysły albo brakuje mi składników :P