Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ratuunku POMOCY!!!!

OKROPNY BÓL ZĘBA W CIĄŻY.... POMOCY DZIEWCZYNY !!!!!!

Polecane posty

Gość Ratuunku POMOCY!!!!

Dziewczyny pomóżcie... nie wiem co mam zrobić... ;/ Jestem w 5 miesiącu ciąży ;/ bardzo boli mnie ząb, jest to niesamowity ból.... ;/ w zasadzie jest to połowa zęba - bo druga połowę mi już dawno usunęli.... dodatkowo w tym zębie mam ropę .... nie wiem już co mam zrobić... Jest sobota.. lekarze na NFZ raczej nie przyjmują, a ja nie ma żadnych pieniędzy przy sobie.... dodatkowo od tego bólu rozbolał mnie już cały brzuszek i czuje że dziecko też się bardzo denerwuje... POMOCY !!!! Jestem z KRAKOWA ! pomóżcie, może znacie jakieś pogotowie stomatologiczne na NFZ ???albo lekarza który przyjmie mnie w trybie pilnym na NFZ ????

jesli masz amol (lub jego polski odpowiednik aromatol) to posmaruj nim dziaslo - to od razu przestanie bolec

Gość to może pożycz od kogos
pieniądze. Masz rope czyli pewnie jest jakis stan zapalny a to nie dobrze. Bol tez nie wpływa dobrze na dziecko. No na nfz to nie wiem czy cos teraz poradzisz, ewentualnie pogotowie i może coś Ci dadza na ten stan zapalny. ale najlepiej pożycz pieniądze i dzwoń szybko do jakiegos dentysty. Nie ma co ryzykować

Gość taktaktak.
najgorsze jest to, że jest sobota, bo mało dentystów przyjmuje. ale jesli juz znajdziesz na pewno Ci pomoze

Gość to może pożycz od kogos
no i możesz tez płukać zeba szałwią

Gość pogotowie stomatologiczne
pogotowie stomatologiczne krakow strzelecka 2a soboty niedziele swieta noce (19-7)

Gość Ratuunku POMOCY!!!!
no właśnie chodzi o to, że ja tego zęba powinnam chirurgicznie usunąć, ale do tego potrzebuje skierowania (taka informację dostałam w poradni nfz-tu), wtedy zrobią mi go za darmo, ale aby mieć to skierowanie muszę się umówić na wizytę u stomatologa... ;/ i tu zaczyna się błędne koło, bo wtedy już muszę zapłacić... a ja nie mam teraz w ogóle pieniędzy, może jutro już bym miała, ale ja chyba nie wytrzymam z tym bólem do jutra ;/ i co teraz ?? myślicie, że jak pojadę na pogotowie to dostanę skierowanie na tą chirurgię ??

Gość pogotowie stomatologiczne
mozna sprobowac

Gość ale co z tego, że jest
sobota? Mojego brata w zeszłą niedzielę w nocy tak ząb rozbolał, że nie mógł wytrzymać i siostra zawiozła go na szpital do Krakowa właśnie, na NFZ, bo on też groszem nie śmierdzi. Jeszcze się śmiali, że nic tylko w nocy do dentysty przyjechać, od razu się tobą zajmą, chociaż nie byli karetką ani nic. Dzwoń na pogotowie i powiedz wszystko, zwłaszcza, że jesteś w ciąży, tam Ci powiedzą, gdzie jest ostry dyżur i możesz jechać. Możesz też sama jechać do Żeromskiego na SOR. Mój brat był na Strzeleckiej w tym szpitalu w nocy, ale pewnie właśnie mieli ostry, musiałabyś zadzwonić.

A to nie wiedziałam, że na tej Strzeleckiej jest pogotowie stomatologiczne. To super Ci koleżanka doradziła. Jedź tam, na pewno doraźnie coś Ci pomogą a jak poczujesz się lepiej, to możesz myśleć o dalszym leczeniu. Ale przed nami długi weekned i może być ciężko. Poza tym masz stan zapalny i dopóki tego nie wyleczą, nic Ci nie zrobią. I zabieg w ciąży też może odpaść.

Gość _motylek21_
Miałam problem z zębem tydzień temu, jestem w 14tyg, i z czwartku na piątek zaczął mnie pobolewać ząb, na noc tak się rozchulał, że całą noc nie spałam i czekałam do rana do 8 aż otworzą jakikolwiek gabinet. Wziełam 200zł byłam w stanie zapłacić każdą cenę za pomoc, okazało się, że wystarczyło mieć książeczkę ciąży i poszło na NFZ. Na Twoim miejscu nad niczym bym się nie zastanawiała tylko leciała na pogotowie, do lekarza gdzie kolwiek, jeżeli masz stan zapalny to jest to bardzo niebezpieczne dla płodu

Gość stan zapalny można wyleczyć
albo podleczyć intensywnym płukaniem szałwią no ale to bólu nie zlikwiduje

Gość stan zapalny można wyleczyć
poza tym jeśli jest ropa w zębie to zazwyczaj się go nie wyrywa tylko najpierw leczy antybiotykiem żeby ropa zeszła (o ile sami jej nie ściągną) a dopiero potem wyrywa się zęba. No ale w ciąży to nie wiem jak postępują bo nie wszystkie antybiotyki można stosować.

Ale wiecie, że szałwia może powodować poronienie? Niby tylko by płukała, ale ja jednak w ciąży się jakoś obawiałam ziół...

Gość Ratuunku POMOCY!!!!
Bardzo Wam dziękuje dziewczyny za pomoc :) Nie mogłam już wytrzymać z bólu i pojechałam na Strzelecką. Doszło już do takiego momentu, że prawie zemdlałam z bólu. Dentystka oczyściła mi zęba z ropy i natychmiast go usunęła, gdyż okazał się być gnijący i był siedliskiem bakterii, dlatego ból był taki duży. Antybiotyku w ciąży się nie podaje, bo jest silnie szkodliwy dla dziecka. Natomiast szałwią można płukać :) (nie słuchajcie komentarzy, że powoduje poronienie, bo szałwia to zioła lecznicze, zalecane przez stomatologów, również dla kobiet w ciąży :) Teraz już wszystko w porządku :) Już prawie w ogóle nie boli :) Na Strzeleckiej faktycznie jest pogotowie stomatologiczne i przyjmują 24h na dobę na NFZ w razie nagłych sytuacji. Bardzo Wam dziękuję za pomoc, teraz mogę już odetchnąć z ulgą i odpoczywać :) Dzidziuś też się już uspokoił i chyba śpi :) Ahhh te zęby w ciąży... lecą jak zapałki...