Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nfdkbbkdfb

in vitro - dyskusja

Polecane posty

Gość nfdkbbkdfb
podobno to taki dyskusyjny temat - nie macie zdania czy jak?

Gość jkl
1. in-vitro nie jest metodą leczenia /terapią/ tylko zabiegiem 2. istnieje duże prawopodobieństwo /nie zostało to jeszcze dokładnie zbadane/ obciążeń genetycznych u takich dzieci lub ich potomstwa 3. stosowanie in-vitro sprzyja przekrętom typy handel zarodkami, nielegalne badania na ludzkich zarodkach etc.

Gość nfdkbbkdfb
ok.... in vitro można przeprowadzać w sposób etyczny - tzn. można wszczepić wszystkie zarodki jakie powstaną - co ciekawe usłyszłam to kilka lat temu w kościele - ile w tym prawdy??? szczerze nei wiem. jaka znasz altenratywą dla tej metody? w artykule kilka wspomniano... ale jakoś ja niewiele o nich wiem... poza tym jeśli do zapłdoneinia dojdzie winny sposób wady genetyczne są tak samo możliwe... to w końcu tylko metoda. mam 33 lata jestem po 3 poronieniach - bardzo wczesnych (6-8 tydzień... generlanie nei mam sznas na ciążeę inaczej niż przez in vitro - opinia lekarzy. zastanawiam się - inne wyjście to adopcja której jestem coraz bliżej. ale zawsze marzyłam o dużej rodzinie i własnych dzieciach :(

jedna na dziesięć kobiet jest rzeczywiscie ma problemy z zajsciem w ciążę z powodu wad wrodzonych. Reszta ma problemy z powodu skrobanek i prochów. Teraz chcą pomocy od państwa.

Gość 3artq3t
jasne, kościół wie najlepiej na ten temat buhahaha. Znam kilkoro "wielce oświeconych" księży którzty dużo szczekali, a nie mieli zielonego pojęcia na czym to polega, poszli na wykłady w mojej uczelni od wybitnego profesora na temat in vitro i nagle zmienili zdanie... Tak to jest kiedy sie wypowiada a nie ma pojęcia o czym - mówie teraz o wszystkich tych osobach, które są przeciwko a nie potrafią nawet tego uargumentować

Gość nfdkbbkdfb
nigdy nie ćpałam.. skrobanki??? proszę cię, ja od 10 lat starm się zajść w ciążę!

Gość nfdkbbkdfb
poza tym czy ja mówię coś o dofinansowaniu??? mamy pieniędzy pod dostatkiem żebysmy sami zapłacili za ten zabieg

Gość jupi jupi jaj
"Reszta ma problemy z powodu skrobanek i prochów. " kolejny facet, który nie ma pojęcia a szczeka - kobiety po skrobankach normalnie zachodzą w ciążę!!!

Gość nfdkbbkdfb
no ja znam osobiście dwie takie :( jako osobie starającej się 10 lat o dziecko nie fajnie mi było z wiedzą o ich skrobankach...

nie znam się? Z własnego otoczenia znam z 5 takich starających się. Takich które mając 20 lat miały po dwa poronienia albo skrobanki. Mam poparcie znajomego ginekologa którego słowa przytoczyłem w pierwszym poscie. Ja nie oceniam Ciebie tylko przytaczam przyczyny problemu.

Gość nfdkbbkdfb
człowieku czy ty rozróżniasz poronienie samoistne od skrobanki??? bo ja trzy razy poroniłam samoistnie!!!

Ja znam z 10 par osobiscie ktore nie moga miec potomstwa. Coraz wiecej par walczy z nieplodnoscia i tendencja wzrasta. Czy jestem za czy przeciw? Za ale kazdy ma swoje zdanie.

moja żona też poroniła samoistnie. Ale są poronienia zamierzone. I własnie takie mam na myśli.

Gość jupi jupi jaj
""Mam poparcie znajomego ginekologa którego słowa przytoczyłem w pierwszym poscie."" taki z niego ginekolog jak z p.i.z.d.y. rakieta!

Gość majahukuu
sama nie wiem problem mnie po części dotyczy bo mam poważne problemy z jajnikami i w momencie gdy zapragniemy dziecka chyba tylko in vitro wchodzi w grę (*próbowaliśmy już ponad 2 lata naturalnie i z lekami i nic, teraz pauza, odpoczynek bo muszę wyleczyć inną chorobę) i mam mieszane uczucia na pewno jeśli bym się zdecydowała to tylko tak by wszczepili wszystkie zarodki tyle, że to ogranicza szanse, no bo co.. spróbują połączyć 7? nie, bo gdyby 7 mieli mi do macicy wsadzić? więc spróbują maks 3 połączyć, a co gdy z tych 3 żadne nie połączy się z plemnikiem? dlatego nie wiem czy w moim przypadku ma to sens a na in vitro z maksymalną ilością zarodków, które później się zamrozi czy zniszczy- raczej się nie zgodzę bo uważam, że nawet ten zarodek to moje dziecko i nie skażę go na śmierć pewnie dla niektórych to śmiesznie brzmi, ale właśnie takie mam poglądy choć nie jestem praktykującym katolikiem

Gość nfdkbbkdfb
poronienie zamierzone to chyba po prostu tak czy inna forma aborcji???

Biest. Pozdrawiam. Ja też niemam nic przeciwko samemu inwitro,ale jestem przeciw sponsorowaniu tych zabiegów. Ludziom ciężko chorym odmawia się leku bo brak kasy. A tu sponsoring ma być?

Gość nfdkbbkdfb
a ja nie pytam o kasę, tylko o etykę

napisałaś..dyskusja. Więc każdy porusza jakiś wątek.a co do etyki to też każdy ma swoje zdanie. Jedni mówią że to jest osiągnięcie w medycynie i należy to wykorzystać. Inni zaś mówią.. Po trupach do celu.

Gość nfdkbbkdfb
??? przeecież w obu artykułam jest przeciw in vitro??? czy nie doczytałam czegoś???

Hey... Wg mnie kazdy kto placi skladki zdrowotne ma prawo do roszczen roznych zabiegow. Oczywiscie ze przykre jest ze w tych czasach odmawia sie pomocy zdrowotnej z braku pieniedzy ale tu nie chodzi o porownywanie kto czego bardziej potrzebuje. Jesli mialabym sie wypowiadac czy powinno sie refundowac to tak ale 1 podejscie lub choc male dofinansowanie. W De pary maja do 3 prob dofinansowanie polowy zabiegow np. Oczywiscie nie mozna wsadzac do jednego worka par, ktore po latach walki robia ostatni krok jakim jest invitro z takimi ktore przez aborcje nie maja pozniej problemy z plodnoscia.

Gość nfdkbbkdfb
hmm gmo - staram się jadac zdrowo ale czy wiemy ile żywności jest GMO.

Gość nfdkbbkdfb
_biest - DE- Dania czy Niemcy?

De... Ja sie juz nawet nie zastanawiam co ja tak naprawde jem bo az strach pomyslec czym sie pewnie na codzien zywimy heheh.

Gość trzeba czytac co sie je
i znac chemie organiczna a poronienie samoistne to nawet moze byc od stresu mocna kawa i herbata, cola, napoje energetyzujące ze względu na zawartość w nich kofeiny, która zwiększa ryzyko poronienia sery pleśniowe (typu Brie i Camembert) oraz niepasteryzowane produkty kozie i owcze ze względu na występowanie bakterii typu listeria, powodujące chorobę zwaną listeriozą.duże ilości wątróbki - nadmiar witaminy A w niej zawartej może być szkodliwy dla rozwoju dziecka

jestem za, kazdy ma prawo do szczescia i potomstwa - wlasnego, nie cudzego.. nie mam nic przeciwko adopcji dzieci, ale wlasne to jednak wlasne.. Jezeli tylko taka droga (czyt. in vitro) ktos moze spelnic sie w roli matki, to dlaczego by nie

Gość trzeba czytac co sie je
to zabij matke sasiadke i zabierz jej dzieci bo kazdy ma prawo do szczescia