Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mammunia

posiłki 2 latka

Polecane posty

Gość mammunia

Hej, ile jedzą Wasze dzieci? wiem, że każde dziecko jest inne ale tak z ciekawości ... moja córka je dużo, i zastanawiam się czy ja przypadkiem nie rozpycham jej żołądka. Wygląda akurat, mąż twierdzi że troszkę przybrała ostatnio ..... 22 ms - 12kg - 86 cm

Gość bridzitto
mój syn ma jakieś 96cm i waży ok 12,5kg, ale mało je - przynajmniej tak mi się wydaje jak porównuję jego posiłki z posiłkami opisywanymi przez inne mamy

Gość mammunia
moja chodzi do żłobka, ale w weekend je tak : pół normalnej miski zupy mlecznej - mleko świeże + 3-4 łyżki makaronu ; potem biszkopta, owoc ; ok 12 zupka 3/4 normalnej miski ; 2 danie ok 15 - klops, kilka widelców ziemniaków plus kilka surówki ; owoc , czekoladka ...na noc ok 150 ml kaszki ; w między czasie cały sok bobofrut

Gość bridzitto
92cm miało być; ogólnie jest niejadkiem; rano ok 6 zjada jeszcze na śpiocha butlę kaszy z mlekiem; do południa jakieś pół jabłka/pól banana/parówkę; w połudasem serem żółtymnie jakieś 200ml zupy ok 16 -17 naleśnika/kanapkę/jakieś mięso/pierogi ok 20 kaszę z melkiem ogólnie to nic nie chce jeść - jajek, mięsa, sałatek warzyw zero; kanapki to tylko z szynką i czasem serem żółtym, ewentualnie z dżemem

Gość dtrykrvrehynmfbvrtehf
moja córka za 2 tyg kończy 3 lata i np wczoraj jadła tak śniadanie- 1 kanapka z serem żółtym pózniej dwie połówki brzoskwin z puszki czyli tak jakby 1 brzoskwinia na obiad- pulpet z sosem, mała łyzka ziemniaków surówki nie chciała pózniej zjadla wafelka góralka na kolacje- jajecznica z pomidorem z 2 jajek to połowe zjadła czyli gdzies z 1 jajka dziś na śniadanie płatki na mleku małą miseczkę pózniej banana teraz jadła rosół to tylko kilka łyzek ale koło 16 dam jej jeszcze kurczaka z ziemniakami na kolacje pewnie 1 kanapkę

Gość mammunia
wicie co, ogólnie to ja się tym "nie martwię" tylko tak się zastanawiam czy dla dziecka 22 ms - porcja zupki - prawie tyle co ja = 3/4 normalnej miski do zupy to nie zadużo ?

Gość mammunia
nie wiem ile się daje ziemniaków np na drugie danie, kopytek potrafi zjeść z 10 ....

moj syn ma 18 mies i wazy troszke ponad 12 kg i teeeez bardzo duzo zaczal jesc :) a zaczal duzo bo cale dnie na dworzu w ruchu no i rosnie :) je okolo 5 posilkow 3 wieksze i dwa mniejsze :) ale duze ilosci choc czasem musze go stopowac bo czasem jak cos mu smakuje to by jadl i jadl i jadl a pozniej brzuszek by bolal :D

Gość mammunia
bridzitto a na noc ile kaszy ? tutaj mi sie wydaje że ja małej swojej daje za mało, przez co kiepsko może śpi w nocy - daje jej bez problemów 150-160 ml - kaszki wielozbożowej

Gość bridzitto
a ile to jest 3/4 miski? ile to ml? a kopytka to jakie duże? mój syn jak jest głodny to zjada 5 pierogów z borówkami takich od szklanki robionych; moze po prostu ty mało jesz?

Gość moj syn ma 21mscy
ciezko zmierzyc ile ma wzrostu bo nie ustoi spokojnie, ale nie jest wysoki, a wazy 13,5 kg, wiec nie wydaje mi sie zeby Twoja corka wazyla za duzo, a z posilkami to ciezko napisac, bo raz zje wiecej, drugiego dnia mniej

Gość mammunia
no własnie- ale jakie te ilości ???

Gość bridzitto
ja mam taką butelkę co chyba z 26o ml się mieści i daję pełną (8 miarek mleka tam wchodzi); jak syn niedoje porządnie w ciągu dnia to w nocy potrafi się obudzić jeszcze i woła mleko; wczoraj np zjadł ok 16 2 kółka z chleba (odkrojone od szklanki) i parówkę, a potem jeszcze przed 19 2 pierogi z borówkami i kaszę dałam mu 'na śpiocha' ok 22.

Gość mammunia
no kopytka takie hehe spore ;-) a w misce nie wiem ile jest ml .... w sumie ja tyle jem zupy na obiad, co moja mała .... zastanawiam się czy na noc 150-160 ml kaszki to nie za mało ..?

Gość mammunia
bridzitto - ile Twój synek ma ms ? ja swojej nie daje z butli, tylko łyżeczką - i już od dawna nie pije mleka m

ja swojemu daje jakies tam juz porcje ktore wiem ze zje :) jesli chce wiecej to dam mu troche wiecej jesli zje polowe to tez sie ciesze :) dziecko tez ma rozne dni i czasem zje wiecej czasem mniej :) ja wychodze z zalozenia ze jesli moje dziecko jest spokojne po jedzeniu to znaczy ze sie najadlo :D a jesli szuka wciaz czego to dam mu jakas przekaske np jablka kawalek :)

Gość moj syn ma 21mscy
wg mnie te 3/4 miski to nie jest za duzo, moj wlasnie tyle zjada zupy, kaszki, na noc 200-250mleka zawsze, pierogow tez z 5zjada, jak kotlety mielone czy pulpety to zje 2, albo jajecznice z 2, 3 jajek z kawalkiem chleba, lub 2parowki z chlebem, kajzerke z dzemem cala zje... Ale to jak ma 'dobry' dzien

Gość mammunia
oo, to faktycznie dobry dzień ;-))) tak myslę, że może budzi się w nocy - bo ostatniop kiepsko śpi - że w perspektywie do całego dnia- mało jej daje na noc .... jak myślicie ??

Gość mama dwóch dziewczynek
moja do drugich urodzin jadła wzorowo i na prawdę sporo, a od 4 m-cy żyje "powietrzem" ;-( Dziś np. rano wypiła szklankę mleka /zwykłe krowie/, później zjadła pół zwykłej bułki i kabanosa z łososia i tyle na razie. Przed chwilką przyniosła krzesełko i dosiadła do stolika, gdzie stoi patera z owocami i świeżymi i suszonymi - coś dłubie ;-) na zupę nawet nie przyszła, pytałam już kilka razy, proponowałam - NIE. Na pewno zje coś na obiad, ale możliwe, że będą to same ziemniaki... po południu może wypije jakiś jogurt pitny czy chociaż actimel. Wieczorem czasami sama poprosi o jajecznicę czy omlet, chociaż bywa, że raz ugryzie... częściej nie chce nawet żebym robiła, najwyżej kawałek mięska "z ręki" ugryzie. Irytuje mnie okropnie takie jej jedzenie, ale nie reaguję. Czasami aż mi ręka drży, żeby jej dać łyżkę, ale twardo stoję na stanowisku "nie zmuszać" ;-) i z łagodną miną mówię "spróbuj tylko" a ona NIE.

Gość bridzitto
mój synek ma 22 mieisące; mielonego to nawet 1 nie zje; jajecznicy teraz w ogóle nie chce, ale jak jadł to nawet z jednego jajka nie zjadł; kajzerki to jakby zjadl połowę to max (chociaz wątpię); mój synek nie jadł długo z butli nic oprócz mleka; ale jak skończył rok to zaczął coraz gorzej jeść; jak skończył 1,5 roku to stał się regularnym niejadkiem; zaczęłam mu podawać kaszę w butelce bo juz nie miałam cierpliwości nad nim stać z łyżeczką; teraz jak mu daję 2-3 normalne posiłki to mam nieraz dosć i wychodzę z siebie; byłam zła, zdenerwowana; a jak zje butlę to przynajmniej wiem, że cos zjadł; są takie dni, że bardzo malo je i chyba ta butla to jest podstawa wtedy

Gość bridzitto
mnie sięwydaje, że powinnaś córce zrobić np 250 m lmleka na noc z kaszą i dać do zjedzenia; zobaczysz zile zje; jeśli zje wszystko to dawać jej tyle codziennie; jeśli zje mniej do dawać mniej; mój syn jak sobie dobrze poje po południu to nieraz tez tych 250 ml nie wypija; a mleko daję bebilon pepti bo po nabiale mam biegunki

Gość córka 25 miesiecy
88 cm i 12 kg dziś zjadla tak: na śniadanie platki kukurydziane z mlekiem malutki banan jogurt 1/4 jabłka kilka paluszków zaraz zje zupę całą miseczkę a 2 danie tylko podziubie później jakieś jajko na miękko na kolacje i porcję mlaka z kakao i to wszystko.

Gość bridzitto
i wyadje mi się, że mogłabyś jej dać coś 'normalnego' jeszcze np ok 18, bo w sumie zjada o 15 drugie danie i na tym koniec....to dosć długa przerwa jest;

Gość mammunia
to po 15 to raczej tak dojada , kinderka zje - czekoladkę, może manadrynkę , potem kaszka i spać , a jak śpią wasze maluchy ? Moja od po 20 do po 6 , czasem 6,40 max - rewelacja hehe , w dzień ok 1,5 godz po 12...

Gość mammunia
staram się nie dawać jej porcji po tej godz dlatego po odbieram ją ze żłobka ok 16 i nie wiem co i ile jadła, raczej nie wraca głodna więc wolę jej dać owoc .... niż ikolejną porcję zupy ... tymbardziej teraz jak ciepło jest !

Moja była niedawno na bilansie 2-latka i ma 88cm, waga 13,6kg. Je prawie wszystko ale w małych ilościach i czasem wydaje mi się że je za mało... no ale centylowo jest ok (i wzrost i waga na 75tym centylu). Rano zazwyczaj zje kanapkę z masłem, czasem też plasterek wędliny a do tego kawałek ogórka albo rzodkiewkę (są też dni ze śniadania nie chce). Od czasu do czasu zrobię kaszę manną. Potem sobie coś tam przegryza typu chrupki kukurydziane lub wafle ryżowe. Do picia ma wodę, soki, kompot - wszystko na stole pije to na co ma ochotę. Później je zupę w ilości pół miseczki dziecięcej (dziś była rybna z marchewką, ziemniakami, cebulą i koperkiem). Potem mleko i idzie spać ok. 13. Popołudniu obiad, czasem zje czasem nie. Mogą być ziemniaki, kasza, ryż, makaron, kluski - zje cokolwiek. Np. ziemniaki z samym masłem też mogą być a do tego mięso lub ryba, ale najchętniej je kotlety/pulpety. Do obiadu chętnie też zje trochę buraczków, groszku, brokułów, mizerii a jak ma dobry dzień to i kapustę kiszoną zje. Potem znowu jakieś przekąski, jogurt naturalny, czasem jabłko, banan, mandarynka, winogrona - tak samo jak picie, wszystko leży na stole więc bierze to na co ma ochotę. Na kolację jedna kromka chleba z masłem i wędliną lub twarogiem (za serem żółtym nie przepada). Do picia na kolację i śniadanie dostaje herbatę (zwykłą lub owocową), kakao lub kawę zbożową. No a potem na noc znów mleko i spać ok. 20 w porywach do 21. Oczywiście są dni że prawie nic nie chce jeść, więc nie zmuszam, ale bywają takie że zje za jednym zamachem 7 pierogów ruskich (takich dosyć sporych, że i ja bym się najadła nimi).