Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mina......,

jaki wynik- matematyka

Polecane posty

Gość mina......,

6:2(1+2) = ?

Gość mina......,
no własnie wg mnie też 1 ale wg co niektórych to 9

Gość marylka1440
ja bym powiedziała, ze 9

Gość marylka1440
autorko powiedz mi jakim cudem wychodzi tobie 1 ???

Gość Martin__
Zależy kiedy, dla tego zapisu 9, gdyby napisać 6:(2(1+2)) to 1 brak nawiasu sugeruje, ze (1 +2) należy do licznika

Gość xxxx....
można na to patrzeć z dwóch stron: 6:2(1+2) = 6:2 *3 = 3*3 = 9, lub 6:2*3 = 6:6 = 1. Wynik wynosi 9 Nasz ekspert, Maciej Karpiński - matematyk i autor podręczników z tej dziedziny - wytłumaczył jednak, jak powinno wyglądać prawidłowe rozwiązanie: "Wynik tego działania, zgodnie z regułami kolejności działań nauczanych w szkole (podstawowej) to 9. Stosowane tu reguły to: 1. Jeśli między liczbą a nawiasem nie ma żadnego znaku działania, to oznacza, że to jest mnożenie. Czyli nasze wyrażenie to 6:2(2+1). 2. Jeśli w wyrażeniu arytmetycznym występuje dzielenie i mnożenie obok siebie, to wykonujemy je w kolejności występowania od lewej do prawej. Zatem najpierw dzielimy 6 przez 2, a potem wynik mnożymy przez (2+1), czyli przez 3."

Gość hm....wg mnie
6: przez wynik z nawiasu , wiec chyba 1

Gość Elektronikełe ausf. VIb
wyrazenie 2(1+2) jest wyrażeniem nie rozdzielnym tak samo jak często zapisuje się 2a, 2b, 3b, itd, jesli mamy obliczyc 4a:2b to wynikiem jest 2a:b a według tych co wynosi 9 to powinno byc 2a*b

Gość Martin__
Elektronikełe ausf. VIb wyrazenie 2(1+2) jest wyrażeniem nie rozdzielnym tak samo jak często zapisuje się 2a, 2b, 3b, itd, jesli mamy obliczyc 4a:2b to wynikiem jest 2a:b a według tych co wynosi 9 to powinno byc 2a*b Co do zmiennych a, b się zgadzam, ale gdyby się to tyczyło wyrażenia 2(1+2) to nie musiałbyś wprowadzać, w kalkulatorze dodatkowego nawiasu, nawias tam musi być, czyli 6: (2(1+2))!! Kiedyś tak uczyli.

Gość Elektronikełe ausf.. VIb
nie musze wprowadzac na kalkulatorze nawiasu aby miec wynik 1, dopiero kiedy wprowadze pomiedzy 2 i (2+1) znak * wtedy wynik mam 9

Gość dix ae
"Jeśli w wyrażeniu arytmetycznym występuje dzielenie i mnożenie obok siebie, to wykonujemy je w kolejności występowania od lewej do prawej. Zatem najpierw dzielimy 6 przez 2, a potem wynik mnożymy przez (2+1), czyli przez 3." czyli wynik to 9

Gość żę tak powiem
Jedyna, prawidłowa odpowiedź to 9

Gość żę tak powiem
6:2(1+2) Mnie uczyli tak: 1. w pierwszej kolejności wykonujemy działania w nawiasach. czyli 1+2=3 2. następnie mnożenie i dzielenie. Jeśli w działaniu występuje3 to i to to wtedy obowiązuje kolejność od lewej do prawej. czyli 6:2=3 razy to co wyszło nam w nawiasie czyli 3 więc wynik to 9

Gość co z tą matematyką
kolejność wykonywania działan: 1.działania w nawiasach 2.potegowanie 3.pierwiastkowanie 4mnożenie 5dzielenie 6dodawanie 7odejmowanie a więc wynik wynosi 1

Gość Candy Candy
Kolejność wykonywania działań: 1. działania w nawiasach 2. potęgowanie i pierwiastkowanie (od lewej do prawej) 3. mnożenie i dzielenie (od lewej do prawej) 4. dodawanie i odejmowanie (od lewej do prawej) A więc wynik to 9. Dziękuję za uwagę