Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pawlak535

wlasna dzialalnosc

Polecane posty

Gość pawlak535

witam. ineresuje mnie zalozenie wlasnej dzialalnosci, chodzi o produkcje sztucznej bizuterii. odnosnie tego mam kilka pytan: 1. jestem juz zatrudniony, nigdy nie mialem wlasnej firmy, jakie skladki musze odprowadzac przez pierwsze 2 lata? 2. czy podatek na zasadach ogolnych to dobry podatek? (mam dzieci, nie chcialbym stracic ulgi jakie na nie dostaje). 3. czy ulga na dzieci w podatku na zasadach ogolnych to 92 zl z groszami miesiecznie za kazde dziecko? (mam dwoje) 4. czy w tym rodzaju podatku dostane rowniez ulge na niepracujaca zone, czy strace ta ulge? 5. wiem ze w podatku na zasadach ogolnych, musze placic 18 procent od przychodu. moge to placic raz na miesiac? czy kwartalnie tez? 6. jak dziala ten podatek na zasadach ogolnych, czy ja to mam pozniej zwracane po rozliczeniu, czy juz nie? 7. czy musze ta dzialalnosc zglaszac w pracy w ktorej pracuje? 8. czy moge odliczac podatki vat od np paliwa, okien na firme, rachunkow za prad, gaz, internet, telefon, itd? jezeli bede mial dzialalnosc w domu moich dziadkow, o czy potrzebuje jakies zaswiadczenia od nich, jakies pozwolenie? 9. czy potrzebuje jakies pozwolenie na sprzedaz produktow np w miejscach publicznych? 10. ile kosztuje uzyskanie albo wykupienie miejca na targowisku (np w Oswiecimiu)? 11. jak myslicie, czy to jest oplacalny biznes? :)

Gość nejkji
a jest cos takiego jak naturalna bizuteria?:D

Gość pawlak535
sztuczna bizuteria czlowieku, a nie naturalna. czytac nie potrafisz? :)

Gość z krainy deszczowcow
jesli to twoja pierwsza dzialalnoswc to zus przez dwa lata okolo 300zl mysle ze ryczalt bedzie dobry bo koszty wytwozenia beda niskie

oplacalny? dopuki nie sprwdzisz sie nie dowiesz ale sprobowalbym na poczatek przez internet... po co sie pchac w koszta najmu

mozesz odliczac tylko koszty zwiazane zdzialnoscia i gazu napewno i wody nie ale paliwo owszem

Gość ula której znowu ukradli nick
a co dotyczy targowisk to nie musisz płacic z góry za mc , możesz zapłacić za 1 dzień i zobaczysz jak idzie , opłata około 20-50 zł

Gość zdezorriętowany
Ten zus 1000 po paranoja jakaś, chyba że firma zmieni właściciela przed 2 rokiem np na twoją siostrę.

absolutnie nie odradzam DG , chodzi mi o ten konkretnie profil , na targowiskach jest tego zalew po 1-2 zł

zmiana właściciela nic nie da , trzeba firmę zamknąć i założyć na nowo na inną osobe

poszukaj niszowego produktu bo bizuteri jest fulll

Gość pawlak535
tty545 sam jestes pajac. mam 4 osoby na utrzymaniu a robie za marne grosze, biznes chce dla ZONY, I MYSLIMY CZY LEPIEJ JAK JA CZY JAK ONA ZALOZY DZIALALNOSC, ale duzej roznicy w kosztach nie ma. chce procz kolczykow, pozniej rozszerzyc dzialalnosc o remonty wykonczeniowe oraz dekorowanie wnetrz. czy na to musze miec jakies osobne papiery czy moge to wpisac w jeden biznes? moge to zglosic z czasem czy musze od razu? jezeli pozniej to czy poniose jakies dodatkowe koszty?

Gość ttytyuyuyu
nikt ci na forum nie pomoże, do tego trzeba isc do specjalisty

co do terminu zgłoszenia nie wiem ,natomiast możesz te wszystkie usługi/handel mieć na jednej działalności , jednym wpisie ,jednym regonie i jednym zusie ,jak bedziesz sobie robił wpis to zadbaj by wpisac jak najwiecej rzeczy ,na niektóre biznesy trzeba stosownych zezwoleń ,ale w w/w nie .

Gość na sam poczatek proponuje
abys nie rezygnowal z pracy i dzialalnosc zalozyl na siebie wtedy bedziesz placil tylko skladke zdrowotna 261 i na ryczalt 5.5%.Zona sie zajmie biznesem a ty bedziesz dajej pracowal tam gdzie pracujesz(takie kolo ratunkowe jakby nie wypalil biznes)Zona bedzie ta bizuterie sprzedawala na bazarach czy gdzie tam i zobaczycie jak wam wyjdzie z dochodem za ten biznes.Bo chyba wiesz ze jak przekroczysz obrot 20 tys, to na kasie musisz przejsc.Czyli dalej bedziesz sie rozliczal w ryczalcie ale bedziecie musieli miec kase zeby dokumentowac dochody(i trzeba sie mocno pilnowac).Jak zalozysz biznes i bedziesz sie rozliczal na zasadach ogolnych a dochody beda male to bardzo szybko zamkniesz go.Powodzenia Ci zycze. Moj biznes w miare sie trzymal jak nie przekroczylam obroru 20 tys.musialam kase kupic i no coz

Gość znowu 10 osób pisze,.,,,,,
za wyjatkiem ostatniego wpisu same bzdury Ci tu pisza. jesli jestes zatrudniony na umowe o prace placisz tylko skladke zdrowotna. jak wyzej napisano najlepszy bedzie ryczalt ale ma to swoje wady. skladka zdrowotna ok 300zl zusu nie placisz wcale dopoki pracodawca placi v nie musisz mowic pracodawcy o niczym ale dane osob prowadzacych dzilnosc nie sa objete ustaw ao ochronie danych osobowych wiec bez problemu bedzie mogl to sprawdzic v mozesz byc na zasadach ogolnych ale to wyklucza ryczalt. moim zdaniem karta podatkowa jest lepsza placisz x procent od przychodu i nic cie nie interesuje ale nie odliczasz kosztow. nie wiem ile wynosi ryczalt na takie cos w twoim miejscu zamieszkania ale na pewno mniej jak 10% a podatek na zasadach ogolnych masz tak jak teraz. mozesz tez miec liniowo ale Tobei sie to nie oplaca wiec nie bede sie rozpisywal v vat to vat moglbys go odliczac gdybys byl jego platnikiem ale lepiej nie byc i nie odliczac. juz tlumacze dlaczego v ryczalt placic te iles procent np. 7 od przychodu i wszystko masz w dupie zasady ogolne placisz 19% od zysku czyli wliczasz sobie w koszty fv zakupy odejmujesz od przychodu i od roznicy placisz 19% podatku. . z zasady wychodzisz gorzej niz na ryczalcie a trzeba jeszcze oplacic 100-200zl za ksiegowa co miesiac ktora to ogarnie. vat jak nie musisz lepiej nie byc ogolnie odliczasz wszystko za wyjatkiem samochodu ale tez placisz czyli jesli jetses na zasadach ogolnych i vacie to od zysku placisz 19% podatku i 23% vatu czyli 42% podatku. przy ryczalcie dajmy na to 7% z tym ze nie od zysku ale od przychodu. v zakladam ze na poczatku limitu na vat nie wyrobisz wiec nie bedzie cie on przez dlugie lata interesowal. v jak jets z vatem od samochodu juz kiedys tu pisalem nie chce mi sie przepisywac zaraz poszukam

11. jak myslicie, czy to jest oplacalny biznes? >>>>wszystko zalezy gdzie bedziesz sprzedawal jesli masz dobry punkt to tak jesli nie to nie.

Gość żądam powrotu sukienek
jaka karta podatkowa chyba jesteś chora na łeb , na karcie podatkowej mogą być tylko niektóre gałęzie działalności ,nie ma to jak szukać rady na kafe :D

Gość ....tak z doskoku
,,. jestem juz zatrudniony, nigdy nie mialem wlasnej firmy, jakie skladki musze odprowadzac przez pierwsze 2 lata?" Przez cały okres zatrudnienia (pełen etat) opłacasz tylko składkę zdrowotną, którą potem odliczasz od podatku. ,,2. czy podatek na zasadach ogolnych to dobry podatek? (mam dzieci, nie chcialbym stracic ulgi jakie na nie dostaje). 3. czy ulga na dzieci w podatku na zasadach ogolnych to 92 zl z groszami miesiecznie za kazde dziecko? (mam dwoje)" Wg mnie powinieneś wybrać zasady ogólne.Prowadzisz Książkę Przychodów i Rozchodów. Nie jest to trudne. Rozliczysz się z niepracującą żoną (zyskasz jej kwotę wolną od podatku), skorzystasz z ulgi na dzieci (rocznie ponad 2 tys zł), odliczysz wszystkie koszty związane z działalnością i zapłacisz podatek jedynie od faktycznych zysków. Ryczałtu nie polecam, gdyż nawet jeśli będziesz miał stratę to podatek będziesz musiał zapłacić. ,,4. czy w tym rodzaju podatku dostane rowniez ulge na niepracujaca zone, czy strace ta ulge?" Tak, bo możecie się rozliczyć wspólnie tak jak to robi się bez działalności. ,,5. wiem ze w podatku na zasadach ogolnych, musze placic 18 procent od przychodu. moge to placic raz na miesiac? czy kwartalnie tez?" Miesięczne zaliczki, ale nie powinny być u ciebie to jakieś zawrotne kwoty, a może i zerowe wyjdą. ,,6. jak dziala ten podatek na zasadach ogolnych, czy ja to mam pozniej zwracane po rozliczeniu, czy juz nie?" To zależy. Działa to na tej samej zasadzie jak się dotychczas rozliczałeś. Czyli wychodzi zwrot lub do zapłaty. ,,7. czy musze ta dzialalnosc zglaszac w pracy w ktorej pracuje" Nie ,,8. czy moge odliczac podatki vat od np paliwa, okien na firme, rachunkow za prad, gaz, internet, telefon, itd? jezeli bede mial dzialalnosc w domu moich dziadkow, o czy potrzebuje jakies zaswiadczenia od nich, jakies pozwolenie?" Lepiej z Vat-u zrezygnuj.Nie komplikuj sobie życia, bo z każdej sprzedanej rzeczy będziesz musiał oddać 23% podatku Vat.Po co ci drugi podatek.Wybierz zwolnienie z Vat. Działalność zarejestruj na swój adres zameldowania. W przypadku działalności u dziadków muszą oni wyrazić zgodę i tym samym wzrośnie im podatek od nieruchomości. ,,9. czy potrzebuje jakies pozwolenie na sprzedaz produktow np w miejscach publicznych?" Tak, jeśli nie są to rynki i targowiska. ,,10. ile kosztuje uzyskanie albo wykupienie miejca na targowisku (np w Oswiecimiu)?" Nie mam pojęcia. ,,11. jak myslicie, czy to jest oplacalny biznes?" Trudno powiedzieć, bo zależy to w głównej mierze od konkurencji.Spróbować zawsze można,a działalność w każdej chwili możesz zawiesić.

moze i jestem chory na leb ale znam takich ktoryz przy podobnej jednak sa na karcie :D dokladnie to wyroby z drewna. wszystko zalezy od decyzji naczelnika urzedu skarbowego z teog co widze w wykazie to co chce autor podlega przynajmniej pod dwie kategorie - działalności usługowej oraz wytwórczo-usługowej, - usług w zakresie handlu detalicznego artykułami nieżywnościowymi poza tym czy karta cyz ryczalt zasady sa podobne uzywam tych pojec zamiennie bo dla mnie to prawie to samo ale ogolnie na tym sie nie znam.

Gość Pawlak535
czyli w przyszlym roku po rozliczniu PIT, zwroca mi to co zaplacilem na zus? Pisal ktos o odliczeniach..

Gość nie znasz się,a le wypowiadasz
używasz tych pojęć zamiennie? Jak my mamy wszędzie takich inteligentów to ja się nie dziwię, że biznesy upadają. Zwłaszcza te małe. A Tobie pawlak535 polecam wydać 100 zł na poradę prawną, najlepiej u doradcy podatkowego. Tak to jest jak osoby, które się nie znają na tym kompletnie próbują sobie same prowadzić księgowość czy szukają rad na forum dla kretynów. Jeżeli jesteś zatrudniony (masz umowę o pracę i co najmniej minimalne wynagrodzenie - teraz 1.600 zł brutto) to płacisz tylko składkę zdrowotną - aktualnie 261,73 zł do 10-tego dnia miesiąca. Z czego 225,38 zł możesz odliczyć od podatku. Jeśli nie to płacisz 153,12 na ubezpieczenie społeczne + 261,73 zł ubezpieczenie zdrowotne. Składki te obowiązują w tym roku. Na stronie ZUSu można je sprawdzać. Karta podatkowo to nie to samo co ryczałt. Pojęć tych nie można używać zamiennie! To tak jak chirurg i okulista, oba zawody są medyczne, ale nie takie same, nie używamy ich na zmianę! Tak samo karta podatkowa i ryczałt, są to formy opodatkowania, ale nie są synonimami! Ludzie! Wysoko podatku na karcie podatkowej ustala Naczelnik Urzędu Skarbowego. Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 5,5% przychodów z działalności wytwórczej, robót budowlanych lub w zakresie przewozów ładunków taborem samochodowym o ładowności powyżej 2 ton. Natomiast działalność wytwórcza oznacza działalność, w wyniku której powstają nowe wyroby, w tym również sprzedaż wyrobów własnej produkcji, prowadzoną przez podatnika (art. 4 ust. 1 pkt 4 ww. ustawy). Ponieważ ustawa o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne nie zawiera definicji „wytwarzania, należy posłużyć się definicją słownikową, zgodnie z którą „wytwarzać to „produkować coś, tworząc wydzielać coś, powodować powstanie czegoś. Ryczałt wynosi tu 5.5% od przychodów (obrotów). Czyli sprzedajesz za 10.000 to mnożysz 10 tys razy 5,5% = 550 zł minus 225,38 zł składka zdrowotna do odliczenia = 324,62 w zaokrągleniu 325 zł podatku PPE (ryczałt) płatne do 20-tego następnego miesiąca. Podatek na zasadach ogólnych - póki nie przekroczysz dochodów 85.528 płacisz 18% od dochodu. Np. Przychód 10 tys. Koszty 3 tys. Czyli 10 tys. - 3 tys. = 7 tys. razy 18% =1.260 zł - 225,38 zł = 1.034,62 czyli 1.035 zł podatku. Oczywiście w skali roku rozliczamy również ulgę 556,02 zł na rok. (Kwota wolna od podatku). Nie będę się tu bardziej produkować na ten temat, bo są księgowi i doradcy podatkowi, którym szkoda Wam zapłacić 200 - 300 zł, a potem nie wiecie podstawowych rzeczy, bo księgowy to zdzierca, zabiera Wam ciężko zarobione pieniądze za prowadzenie Waszej banalnej księgowości, z którą jednak sami sobie nie radzicie, bo nie wiecie gdzie szukać przepisów i jak je interpretować. Następnie: Biżuteria sztuczna to biżuteria wykonana z metali nieszlachetnych i innych materiałów typu tworzywa sztuczne, szkło, skóra, drewno itp. Jeżeli biżuteria zawiera metale szlachetne niezależnie od techniki wykonania - jest traktowana jako wyrób jubilerski i jest wyłączona ze zwolnienia z VAT. Tak więc przed VAT- em ustrzec się w tym wypadku nie możesz. Oczywiście jeżeli byś był wstępnie zwolniony z VATu to też są na to limity. (150.000) W przypadku niektórych grup towarów i usług w tym wyrobów z udziałem metali szlachetnych ustawa nakłada obowiązek rejestracji za pomocą kas fiskalnych już od pierwszej sprzedaży. Także raczej wolałabym zainstalować kasę, tym bardziej że US zwraca dużą część kosztów zakupu. Podklasa 32.13.Z - Produkcja sztucznej biżuterii i wyrobów podobnych Podklasa ta obejmuje: produkcję sztucznej biżuterii, takiej jak: pierścionki, bransoletki, naszyjniki i podobne wyroby jubilerskie wykonane z metali nieszlachetnych pokrywanych metalami szlachetnymi, biżuteria zawierająca imitację kamieni, takich jak imitacja kamieni szlachetnych, diamentów itp., produkcję metalowych pasków do zegarków, z wyłączeniem pasków z metali szlachetnych. Podklasa ta nie obejmuje: produkcji biżuterii wykonanej z metali szlachetnych lub platerowanej metalami szlachetnymi, sklasyfikowanej w 32.12.Z, produkcji biżuterii zawierającej naturalne kamienie szlachetne, sklasyfikowanej w 32.12.Z, produkcji pasków do zegarków z metali szlachetnych, sklasyfikowanej w 32.12.Z. Działalność możesz rozszerzyć w każdej chwili. Warto od razu wpisać więcej rodzajów, aby nie latać za każdym razem do Urzędu Miasta (bądź gminy). Ale można z czasem poszerzać działalność. Pamiętaj tylko, że jak np. rozszerzysz działalność na taką, która np wyklucza formę opodatkowania jaką jest ryczałt to automatycznie tracisz prawo bycia na ryczałcie. Żebyś o tym nie zapomniał. Jest cały wykaz działalności. Z doświadczenia wiem, że biznes tego typu nie jest opłacalny, chyba, że się wkupisz w łaski zagranicznych kontrahentów na duże kwoty. Na targu bądź w internecie fortuny nie zarobisz. Miałam już do czynienia z działalnością tego typu. Vat odliczać możesz, ale od paliwa nie. Chyba, że jest to stricte samochód ciężarowy. Pamiętaj, że mając samochód musisz go mieć w środkach trwałych lub prowadzić ewidencję przejazdów. I co pół roku składać deklaracje środowiskowe o zużyty paliwie. Od samochodu osobowego VATu nie odliczamy. Koszty za lokal itp odliczasz proporcjonalnie, czyli jak zajmujesz 20% lokalu to tylko 20% itd. I naprawdę polecam nie zabierać się za co, na czym się nie znamy i korzystać z usług specjalistów. Jak jesteście chorzy to nie pytacie na forum tylko idziecie do lekarza. Potem sami się pakujecie w bagno pytając na forum nie tylko nie do tego typu spraw, ale słuchając odpowiedzi ludzi, którzy nie mają o tym pojęcia. A jest wiele kruczków i aspektów. A kary wysokie. Powodzenia, Księgowa

Gość pawlak535
ale jezeli dochod nie przkroczy mi np 200 zl, to z czego odejme podateek na zus? wolalbym np rozliczac sie poprzez pit w przyszlym roku, czy tak moge? czy musze odliczac co miesiac podatek zus? jednak zona otworzy biznes. a Pani ksiegowa, prosze mi jeszcze powiedziec jak to jest z ulga na internet?

czy Ty naprawdę nie rozumiesz co masz wyżej napisane ? pytasz o to co ktoś juz napisał 3 razy. ja nie wiem jak Ty chcesz to prowadzic. przy spólce (zakładam że cywilnej) płacisz zus za dwie osoby ogarnij się. w twoim przypadku tylko ryczalt wchodzi w gre bo nic innego ci sie nie oplaca. wyroby z metali szlachetnych to raczej nie beda. v ksiegowa > napisalem że dla mnei to PRAWIE to samo dlatego uzywam tych pojec zamiennie bo raz ze nie znam sie na nich w sensie jakie sa stawki w ryczalcie etc. i to jest bardzo podobne w tym aspekcie ze tu i tu placisz procent od przychodu. dla kogos kto nic nie wie i pyta na forum uwazam taka informacje za wystarczajace i w przypadku takich wyrobow tzn. drewna czy srebropodobnych metali nadal podtrzymuje ze mozna byc na karcie pdoatkowej. co do vatu od paliwa to sticte ciezarowy dla niektorych jest tez osobowym jak infinity fx ktory zakwalifikowany jako bankowoz jest najczesciej sprzedawanym bankowozem w polsce :D . gdyby prowadzil wyrob metali szlachetnych to jak najbardziej moze kupic taki samochod lub kazdy inny z odpowiednia homologacja. zapadly juz 3 wyroki w tej sprawie. http://motoryzacja.wnp.pl/sad-mozna-odliczac-pelny-vat-od-bankowozu-i-paliwa-do-niego,195268_1_0_0.html do teog wszystkie z odkryta przestrzenia ladunkowa ktora de facto odkryta nie jest jak toyota hilux mitsubishi l200 czy nissan navarra. w kazdym razie nie ma sie o co szarpac bo vatu nie odliczy ale daje fakture w koszty wiec w przypadku KPiR odlicza 19%. pisze tu o podatniku podatku vat i zasadach ogolnych.

ale jezeli dochod nie przkroczy mi np 200 zl, to z czego odejme podateek na zus? wolalbym np rozliczac sie poprzez pit w przyszlym roku, czy tak moge? czy musze odliczac co miesiac podatek zus? jednak zona otworzy biznes. a Pani ksiegowa, prosze mi jeszcze powiedziec jak to jest z ulga na internet?>>>czlowieku ogarnij sie zus placisz niezaleznie od tego czy masz dochod czy nie, nawet jak nie pracujesz a nie zawiesisz dzialnosci to placisz to samo jesli jestes chory a nie placisz skladki chorobowej ktora jest dobrowolna to nie dosc ze nic nie dostajesz chorobowego to skladki nadal placisz. ale ciebie to nie dotyczy bo Tobei zus placi pracodawca i radze przy takim ukladzie pozostac. czy ty otworzysz czy zona i tak bedziecie tak samo placic z tym ze zona wiecej bo jej zusu nikt nie placi przez dwa lata moze byc na taryfie ulgowej ale i tak zaplaci o ok. 150zl wiecej niz ty.

Gość pawlak535
10 osob pisze, nie rozumiesz co ja wogole pisze. pisze czytelnie ze musze rozliczac sie na zasadach ogolnych BO mam dzieci na ktore dostaje ulge i nie chce tego stracic. przy tego rodzaju podatku mam prawo do odliczania 7,75 % od podstawy skladki zdrowotnej co daje cos ponad 200zl co moge odliczyc od podatku. i pytam sie czy musze odliczac to co mesiac czy moge na koniec roku

Gość gość
No i co ,rozpocząłeś jakąś działalność .

Gość pawlak535
a co cie to obchodzi durna bździągwo?

Gość gość
Sam jesteś kretynem pajacu ,ludzie tutaj się produkowali jak najlepiej doradzić ,a ty nawet nie jesteś w stanie odpowiedzieć ,czy miało to jakiś sens .;D

Gość pawlak535
zjeżdżaj bo nie cierpię marudzenia :o