Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

konefka.

antybiotyk a alkohol

Polecane posty

no wlasnie biore antybiotyk juz 12 dni i jutro mam zamiar przyjac ostatnia dawke i moje pytanie po jakim czasie mozna pic alkohol? bo w piatek mam isc na grilla i chcialabym tak wypic pare piw ale nie wiem czy mozna

nie jestem lekarzem więc nie mówię na 100%, ale zdaje się że alkoholu z antybiotykami się ne miesza bo może osłabiać lub wzmagać działanie. Także myślę że 24h powinno być ok, a antybiotyk rano czy wieczorem? tylko oczywiście tego alkoholu malo pij, nie wiem, 2piwa może, tak na wszelki wypadek

rozmawiałam ostatnio właśnie na ten temat ze znajomą co jest laboratorantką, i powiedziała mi że alkohol nie ma nic wspólnego z antybiotykiem, tzn nie koliduje z nim. więc można .. byle tylko z umiarem bo bo to jak się zachowa organizm tego nikt nie wie. miłej zabawy :)

no to laborantka ci bzdurę powiedziała bo akurat mam lekarkę w rodzinie, zresztą sama jestem na antybiotykach kilka razy do roku bo mam często anginę i nie raz pytałam czy mogę pić :D i antybiotyku nie można mieszać z alkoholem bo zmienia się jego działanie, a niektóre antybiotyki w połączeniu z alkoholem mogą powodować nawet poważniejsze problemy, z sercem itd. tylko nie wiem po jakim czasie antybiotyk się wypłukuje z organizmu = kiedy można już pić.

Gość yhthythyt
można pić po 24 h

Muzykantka ja wlasnie tez na angine bralam brrrr okropna choroba :O mam nadzieje ze juz nie wroci bo mialam 1 raz :) Ok dzieki, wezme ostatnia tabletke jutro o 17 i w piatek wieczorem juz sie napije, mam nadzieje ze mi nic nie bedzie :)

Gość korolklo
lepiej nie chlej