Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bueheheheheheheeh

ciasto z liczi przepis ma ktoś?

Polecane posty

Gość bueheheheheheheeh

Zasmakowaliśmy w tym owocu dlatego szukamy przepisu na fajne ciasto z liczi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Liczi z puszki ( napewno są w tesco) lub jeśli świeże to jakaś galaretka dodatkowo. Ciasto ucierane plus masa budyniowo śmietanowa - uwielbiam ją. Na górę liczi i to zalać galaretką. ( przepis nie jest oryginalny, jest on z innego ciasta ale ja robię z różnymi owocami i jest zawsze pycha Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 80g cukru 750ml mleka 500g gęstej śmietany Ciasto ucierane: 150g masła 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 3 jajka 300g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Dodatkowo: ok 2 puszki owoców 2,5 łyżeczki żelatyny Przygotować budyń wg przepisu i pozostawić do ostygnięcia. Od czasu do czasu przemieszać. Do zimnego budyniu wmieszać trzepaczką śmietanę. Odstawić na bok. Przygotować ciasto. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na średnie obroty. Dodać mąkę z proszkiem porcjami na przemian z mlekiem. (Nie miksować długo, tylko do połączenia składników). Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej margaryną i podsypaną. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180C. Pozostawić do ostygnięcia. Owoce odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać!). Na zimne ciasto wyłożyć masę budyniową. Owoce ułożyć na masie. Piec w nagrzanym piekarniku kolejne 15min. w temperaturze 180C. Pozostawić do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w szklance soku (z puszki). Gdy napęcznieje, podgrzać sok, ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Zimny sok wylać na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×