Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość planujędopiero

Właśnie podliczyłam koszty wyprawki, wyszło mi 4300 zł O_o

Polecane posty

Gość planujędopiero

Póki co to dopiero planuję ciążę. Koszty wyprawki podliczyłam orientacyjnie, żeby wiedzieć ile mniej więcej muszę odłożyć zanim zdecyduję się na tak poważny krok. Chciałabym też odłożyć trochę kasy na "czarną godzinę" więc zacznę się starać o dziecko nie wcześniej niż za rok jak nie dłużej :(. Wy też tyle wydałyście lub planujecie wydać? Koszty, które wyliczyłam to: - łóżeczko z szufladami 500 zł - materac do łóżeczka 130 zł - kołdra i poduszka 80 zł - pościele 4 komplety 200 zł - ochraniacze do łóżeczka 80 zł - śpiworek min. 2 szt. 100 zł - szafa 700 - regał 500 - lampka do pokoju 30 zł - kocyk 2 szt. 100 zł - przewijak (jako mebel) 250 zł - przewijak miękki na mebel 50 zł - wanienka 20 zł - ręcznik 4 szt. 120 zł - wózek 3 części 900 zł - ubranka, smoczki, kremy, pierwsza paczka pieluch i inne duperele mam nadzieję, że zmieszczę się w 500 zł.

Gość mamapatryski
Wyprawka kosztowala mnie jakies 1600

Gość Żywiec jest wazny
ja już mam jakies pieniądze. Nie musze dkładac na wyprawkę.

Gość rwrwerewrwe
a mnie jakies 10 lat temu 1/10 tego, ale ja byłam biedna

Gość planujędopiero
mamapatryski - to co ty kupiłaś za tak małe pieniądze?

Gość Żywiec jest wazny
A tak przy okazji: decydujesz się na dziecko i musisz odkładac na wyparwkę? Przecież to kropla w morzu potrzeb. Skoro nie masz pieniędzy nawet na wyprawkę to czy mądre jest zachodzenie teraz?

Gość zonaKraka
Nie wydawałam tyle, tzn. właściwie podobnie licząc drogi wózek, ale ten dziadkowie sponsorowali. No i miałam mały remont, ale to i bez dziecka by było potrzebne. - łóżeczko za 300 zł (i to któreś z kolei, pierwsze miał po kuzynie) - z mebli dla dziecka- tylko komoda, miała pojemne szuflady i wszystko się tam mieściło, a ubranek miał sporo. Tyle że jeden rozmiar na raz wyciągałam. Podstawowe kosmetyki w kieszeniach na łóżeczku. - przewijak tylko na łóżeczko, był bardzo wygodny, a jak mały się nie mieścił to i tak już na łóżku. - polecam albo pościel, albo śpiworek. Z tym że i tak noworodka i małego dziecka nie przykryjesz kołdrą i nie położysz na poduszce, więc to bym odpuściła. Dzieci mają swoje upodobania, mój jak tylko raz wyzwolił się z rożka, nie chciał w nim spać, śpiworek okazał się niepraktyczny.. więc na początku tylko kocyki, potem tylko kołderka z poduszką, ale to po 10 mcu dopiero. I 2 komplety pościeli, 3 prześcieradła wystarczają. A moja siostrzenica tak polubiła spać opatulona, że jak wyrosła z rożka to chyba tylko w śpiworkach śpi, teraz tylko z płaską poduszką, więc pościel niepotrzebna. Ale nam doszedł jeszcze stojak pod wanienkę (70 zł), chusta elastyczna (50 zł), karuzela- niedroga wprawdzie, ale mogła być lepsza, potem leżaczek. W laktator też zainwestowałam droższy, ale i tak był mi potrzebny, więc wolałam dopłacić bo po pierwsze butelki małego pasowały, a po drugie- planuję więcej dzieci i jeszcze się przyda.

Gość hehdbd
Materac za 130 to jakis badziew,lepiej wiecej zainwestowac w dobry

Gość Żywiec jest wazny
zacina sie forum

Gość Icy Moon
Nie wiem ile wydalam, ale ubran od groma i troche dostaniesz od wszystkich, to samo z kocykami itd. Recznikow mam 5 (wszystkie dostalam) z czego 3 nawet nie odpakowane, bo i tak pierzesz co 3-4 dni, wiec jeden recznik sie uzywa drugi pierze/suszy Nie wiem po co dziecku szafa, regal i lozeczko za 500 zl...serio...a koldry i poduszki (a co za tym idzie poscieli) nie powinno miec przez dlugi czas... Ochraniacze nawet nie wiem po co sa

Gość kilogramy ida w dol :)
I jak juz sie dziecko z boku na bok przekreca,dzieki ochraniaczowi nie uderza glowka w szczebelki lozeczka. A w ogole to jakas masakra jest,nigdy w ten sposob nie planowalam,nie odkladalam i nie wyliczalam ile na co wydam.Cale zycie musialabym w ten sposob funkcjonowac,bo tak jak ktos tam juz wyzej napisal,sama wyprawka to pikus w porownaniu z wychowaniem dziecka.Zreszta dla mnie pieniadz to rzecz nabyta,nigdy nie pozwole by to on mna rzadzil.

Gość A to to dziwne, bo ja
podobną ale normalniejszą (praktyczniejszą) listę wyliczyłam na 1200-1500 i nie więcej.Same zawyżone ceny powrzucałaś i połowa produktów jest niepotrzebna. Łóżko z drogie, materac za drogi, kołdra i poduszka są zbędne do roku czasu, pościel też niepotrzebna poza prześcieradłami (a po roku to 2 komplety starczą), ochraniacz za drogi (jeden wystarczy), śpiworek to od pół roku dopiero, szafa niemowlakowi nie jest potrzebna, regał też (co najwyżej pojemna komoda się przyda), lampka ok (ale nie masz jakiejś w domu?), koce za drogie ale niech ci będzie, mebel do przewijania nie jest niezbędny bo można użyć blatu komody, przewijak ok ale są tańsze, wanna ok, ręczniki są zbędne (przecież macie w domu kąpielowe, a jak już chcecie dzieciowy to 1 wystarczy), wózek ok (ale dziwne, że chcesz taki tani wózek, a takie drogie łóżko?, poza tym fotelik z tego wózka nie będzie bezpieczny do auta), ubrania itd. ok chociaż można taniej.

no ja tyle wydalam mniej wiecej, i to majac wiekszosc ubran od kogos. sam wozek 2w1 i fotelik to 2500 zl.

a posciel faktycznie niezbedna nie jest, ale jesli uzywa sie spiworkow, to wychodzi drozej! moja corka ma 3 msce, a spiworki znienialam 3 razy juz, bo wyrasta - a 2 trzeba miec na wypadek chocby przesikania. do tego na lato trzeba miec cienszy spiworek.

Gość Po co 2 przewijaki?
Bez sensu. Ja łózeczko z szufladą i materacem za 300zł kupiłam. Ręcznik kupiłam jeden,drugi dostałam i starcza.

Gość mama dwóch dziewczynek
mnie wyprawka kosztowała dużo, sam wózek kilka tyś. ale nie musisz wszystkiego kupować najdroższego jeżeli Cię nie stać i szafa chyba do wyprawki nie należy... można kupić kombinezonik za 200zł i za 20zł, więc koszt wyprawki jest względny. Ja zaszalałam, bo akurat finansowo mogłam sobie pozwolić, przy pierwszym dziecku nie miałam takich rzeczy, bo i nie było tyle i jakoś ja nie w temacie byłam a teraz odbiłam za dwie ;-) tym bardziej, że już chyba więcej dzieci nie będziemy mieli, więc świadomość, że ostatni raz wybieram wózek np. dała mi przyzwolenie na zakup wymarzonego ;-)

Gość Po co 2 przewijaki?
Dziunia pisałas w innym temacie, że córka ma 7,5 m-ca. Rozdwojenie jaźni?

Gość gfhgjghjhkjk
..

Gość dziecko czuje się pewniej
kup tylko jeden ręcznik, jeden kocyk i jeden komplet pościeli. resztę dostaniesz później od ludzi. jesteś pewna ze przy zakupie szafy i komody potrzebne ci jeszcze łóżeczko z szufladą?? ja lóżeczko dostałam od kuzynostwa w prezencie, turystyczne, wcześniej maly sapł w kolysce. syn ma 3 lata i dalej w nim śpi. kołder i poduszek nie kupowałam bo maly od urodzenia spal pod kocykiem, który dostał od mojej siostry. kiedy chciałam go przykryć czymś jeszcze strasznie się pocił, więc było mu za ciepło. drugi kocym dostał od mojego brata - bawełniany. idealny na upalne cieplejsze dni. pomyśl jeszscze o leżaku, doskonała sprawa dla małego odkrywcy:) nasz fiszerek nadal sluży mlodemu, kiedy ma ochote na bajkę:)

przeciez napisalam, ze ma 7 mscy! chyba kazdy moze sie pomylic, tym bardziej, jak post nizej sie poprawi.

Gość gfhgjghjhkjk
..

Gość ollgaa
Mnie wyszło dużo więcej, ale ze względu na to, że remontowaliśmy od podstaw cały pokój dla dziecka... ściany, panele, podwieszany sufit, jakieś mebelki itd. Niektóre z wymienionych rzeczy kupiłam taniej np. łóżeczko - turystyczne z przewijakiem w komplecie, ponieważ takie chcieliśmy, a wózek był droższy. Jestem w 7 miesiącu, a mam już wyremontowany cały pokój i wszystko dla dziecka, teraz tylko trzeba dokupić rzeczy dla siebie: koszule do karmienia itp. Rzeczy, które wymieniłaś są tylko dla dziecka, kobieta też potrzebuje rzeczy do szpitala i materiały higieniczne dla siebie, a to też jest jakiś tam koszt. Dodam, że nie mieliśmy odłożonych pieniędzy wcześniej, jak zaszłam w ciążę dopiero się za to wszystko zabraliśmy. Więc idzie dać radę :) Ps. Ciąża też kosztuje, ja chodzę prywatnie do lekarza i płacę za wszystkie badania w laboratorium. Życzę powodzenia w staraniach!

Pytanie czy dziecko musi spać w śpiworku? Szczególnie w lecie. My na początku przykrywaliśmy pieluchą tetrową. Kołdrę poduszkę i poszewki mozesz sobie odpuscić bo nie będą ci potrzebne teraz, jedynie prześcieradła. Ręczniki 2 spokojnie wystarczą a i tak po kilku miesiacach zaczniesz używać zwykłych bo zwyczajnie dziecko wyrasta.

dla mnie spiworek jest super wygodny. nie ma porownania do tradycyjnych okryc.

Gość majajajajjaajja
W sierpniu rodzę,już prawie wszystko mam kupione i sumka wyszła duuuzzzaaa:/ łóżeczko z zestawem 600 zł wózek 2500 zł przybory pielęgnacyjne dla dziecka i dla mnie 400 zł(wszystkie potrzebne rzeczy do porodu i po nim,dla dziecka przypory do mycia i kremy) kocyki 100 zł ręczniki 100 zł ubranka dla dziecka 1000 zł Zestaw butelek 100 zł leżaczek bujaczek 300 zł lampka 50 zł pewnie o wielu rzeczach zapomniałam...suma 5150 zł:/

Gość dziecko czuje się pewniej
mi tez śpiworek się przydał. żałowałam ze kupiłam tak późno, a większych rozmiarów juz nie było:o kiedy dziecko sie wierci w czasie snu jak mój, to śpiwór jest bardzo dobrym rozwiązaniem

Gość Po co 2 przewijaki?
Nie pokazuje wszystkich postów więc się dziunia nie bulwersuj