Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fvfbfbdfbdffb

z dwojga złego, co wybrać- słabą uczelnię prywatną czy zaoczne na państwowej?

Polecane posty

Czesc , bylam pod prysznicem :) E tam, a na co Ci cwiczenia? U nas ludzie sie wymieniali- dzienni chodzili z zaocznymi jak im grafik nie pasowal a dalo sie dogadac z cwiczeniowcem- analogicznie zaoczni przychodzili na dzienne jak nie mogli w weekend :P Jasne, ze troche sie zapoznasz z kodeksem, ale z perspektywy czasu widze, ze mnie cwiczenia nic nie daly :D tym bardziej, ze z prawie wszystkich cwiczen zal z ocena mam 5, a egz nie raz nie dwa na 3, czy 4 :D jak bedziesz na zaocznych a nie bedziesz miala cw obowiazkowych (ale chyba sa obowiazkowe...?)- to nie chodz na nie :D wykorzystaj cisze w domu na nauke ;) gwarantuje, ze wiecej Ci to da. A czas wolny w tygodniu nie MARNUJ na lazenie na cwiczenia, tylko pogadaj z jakims adwokatem, bys mogla chodzic do kancelarii i zdobywac doswiadczenie- to Ci na pewno zaprocentuje. x Rzym. Tak. Jest straszny- chociaz wiadomo ze wszystko zalezy od tego, na kogo trafisz :P ja nie ukrywam- mialam przejebane :D wykladowca byl psychopatą, zreszta cwiczeniowiec tez mu dorównywal ;) dostalam trójcyne, i to byla jedna z dwoch 3 po ktorych prawie poplakalam sie ze szczescia. WYleciało na samym rzymie 40 osob. Jak bedziesz sie uczyc rzymu z ksiazki kuryłowicza to.. zarezerwuj sobie dobre poltora meisiaca na nauke. Tak po 3, 4 h dziennie. DObrze Ci radze, bo tutaj oprocz historii bedziesz miala jeszcze najprawdopodobniej paremie, a tutaj sie lubi wszystko pomieszac :O ;) Jak masz jeszcze jakies pytania to pytaj ;) Jutro odpowiem w miare mojej pamieci ;)

Wiem ze zaoczni (jak sie dogadaja z cwiczeniowcem) moga chodzic na cwizenia dziennych. Na wyklady porzylazi kto chce :P Ale sa tez tacy, ktorzy sprawdzaja liste obecnosci, a reszcie polecaja opuscic salę- tak jak mowie- zalezy na kogo trafisz :) x rzym to: historia prawa rzymskiego + prawo rzymskie prywatne + prawo rzymskie osobowe, proces rzymski itd itd. Ja najgorzej wspominam prawo rodzinne czyli relacje pomiedzy rodzinami i w rodzinie- to bylo beznadziejne :O ale wszystko jest do przejscia, jednak rzym faktycznie to sama pamieciowa... tak naprawde to tutaj na prawie wszystko jest pamięciówą, ale to zapewne wiesz :)

Gość fvfbfbdfbdffb
logika też jest ponoć straszna. skoro rzym to sama pamięciówka, to można się nauczyć. a ile stron ma średnio podręcznik z rzymu? można zrobić tak: najpierw nauczyć się całego rzymu, zaliczyć egzamin i dopiero potem uczyć się i zaliczać inne?

Logiki jest mało do nauczenia sie w porownaniu do innych rzeczy z ktoirymi sie spotkasz na studiach. trudnosc polega na tym, ze material jest beznadziejny- no i znow kwestia wykladowcy jest bardzo istotna. U mnie logiki nie zdało 80 osob..... Ale to akurat z racji tego ze materialu nie jest duzo jest do ogarniecia :) Zalezy z jakiego podrecznika do rzymu sie uczysz. Sa takie 250 stron, a jesli bedzie Cie obowiazywac do tego historia to ok 600 stron. Ale niektorzy wykladowcy wymagaja by uczyc sie tylko z notatek na wykladach i cwiczeniach, wiec nie stresuj sie na zapas. Ja niestety nie mialam tego szczescia i jechałam z podrecznikiem ;)

Gość hjhhjhjyhj
a gdzie studiowałaś, jeśli można wiedzieć? czy jeśli odpadnie jakieś 20 osób po 1. roku, to na te miejsca będą mogli przejść zaoczni?

Wole zatrzymac to dla siebie ;) prowadzę tu małą wojenkę z osoba, ktora lubi weszyc i tak juz podalam mase szczegolow na innym temacie. Byl to uniwersytet, powiedzmy z pierwszej 5 w polsce :) Jak spadnie z Twojego roku z dziennych 20 osob, to gwarantuje Ci, ze z roku wyzej spadnie tez cos kolo tego i (nie wiem, ale tak przypuszczam) oni moga miec pierwszenstwo. Spokojnie kochana, nic sie nie stresuj ;) A to, ze bedziez studiowac zaocznie nie jest zadna ujma :) u nas na uczelni pisalismy te same egzaminy, odpowiadalismy na te same pytania, dzienni maja bardzo czesto egzaminy w ten sam dzien co zaoczni ;) tak jak CI pisalam na cwiczeniach tez moglismy sie zamieniac :) Grunt, ze to uczelnia panstwowa, a nie prywatna, z mozliwoscia nieograniczonego podchodzenia do egzaminow po uiszczeniu oplaty- a wiec zerowym prestizem :O

Gość nxhxhx
Pytanie do autorki - jesteś z prawniczej rodziny???

Gość ffhbtrhtft
tak, jestem z prawniczej rodziny. dzięki za pomoc, mam dość takiego kraju. a to nie na 1. roku przypadkiem najwięcej osób odpada właśnie przez prawo rzymskie?

Gość karina_90**
Ja też studiuję prawo, jestem na 3 roku. Powiem tak - z tego co widziałam - jest wpisane czy studia są dzienne czy zaoczne. Taka prawda. Ja bym poszła na twoim miejscu na zaoczne na państwową i od początku wzięła się ostro do roboty. Po roku można się przenieść (ale musisz uzgodnić w dziekanacie co i jak, jaka średnia, kryteria itp...) Pierwszy rok to pikuś w porównaniu z tym co teraz mam KPC, KPK...

Gość ixyyyyyyyyyyy
"można zrobić tak: najpierw nauczyć się całego rzymu, zaliczyć egzamin i dopiero potem uczyć się i zaliczać inne?" sesja trwa 2 lub 3 tyg wiec jak chcesz to zrobic? zwlaszcza, jak jest duzo egzaminow?

Gość nxhxhx
no

Gość ixyyyyyyyyyyy
.

Gość nxhxhx
Pytanie do autorki - a jaki zawód prawniczy wykonują twój rodzice???

Gość ixyyyyyyyyyyy
nie widac postow

Gość nxhxhx
Mama jest sędzią a tata adwokatem?

Gość nxhxhx
a może tylko jedno z rodziców jest prawnikiem?

Gość ixyyyyyyyyyyy
?

Gość znawca prawniczych rodów
Skoro tak to nie martw się, rodzice wszystko Ci załatwią:) Nie ucz się, nie praktykuj i tak wszystko będziesz miała podane na tacy:)

Gość ghghk
up

Gość ghghk
pracuja w SN

Gość ixyyyyyyyyyyy
czy kiedys naprawia kafe?

Gość nxhxhx
Do autorki - chcesz być sędzią czy prokuratorem???

Gość nxhxhx
Są sędziami SN???

Gość ghghk
prokuratorem, choc nie wykluczam 2. zawodu

Gość znawca prawniczych rodów
Już do matury Ci się nie chciało uczyć. Zresztą masz racje nie ucz się i tak starzy wszystko załatwią:) tak trzymaj!!!

Gość ghghk
dzięki:):):) matura z wosu to loteria, te sprzed 2011 były łatwiejsze niż dzisiejsza podstawa.

Gość nxhxhx
Skoro rodzice są sędziami to też Cię wepchną na stołek.

Gość ghghk
jak mi nie wyświetla postów, to kasuje ost liczbe w adresie i wpisuję następną, np. jak ost. liczba w adresie to 0 to kasuje ja i wpisuję 1 i wtedy wyświetla posty

Gość ghghk
to sarkazm. nie są i nie muszą być. mi chodzi o przeniesienie sie z zaocznych na dzienne, ciekawe czy można po 1 semestrze

Gość nxhxhx
Powinny wrócić egzaminy wstępne na studia. Niech takie jak ty się trochę pomęczą.