Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malarez

Grill dla wegetarian i nie tylko

Polecane posty

Gość malarez

W najbliższy weekend, o ile pogoda stanie się bardziej wiosenna, a mniej jesienna, planujemy urządzić imprezę grillową. Będzie też kilkoro wegetarian, dla których nie bardzo wiem, co przygotować. Macie może jakieś pomysły albo złote rady? Chętnie podpatrzę jakieś sprawdzone przepisy, byśmy mogli później jeść i pić z tego wszyscy ;-)

Gość kjjkllssss
szaszłyki - na patyki nadziać papryki kolorowe, pieczarki, pomidorki, czosnek i co tam lubicie grillowany ser pleśniowy grillowana cukinia czy bakłażan bagietka z masłem czosnkowym jest świetna na grilla grillowane papryki nadziewane warzywami i ryżem

Gość yyyKafeKrytykant
podpytaj znajomych co lubia zjesc z grilla

Gość Pusty narodzie Polski
Kukurydza podgotowana z maslem i do foli ,ryba z maselkem czoskowym i do folii, ziemniaki podgotowane nafaszerowane bialym serkrm z przyprawani i do foli no i na grilla

Gość yyyKafeKrytykant
skoro to wegetarianie to ryba raczej odpada

-szaszłyki bez mięska -banany na ciepło -faszerowane pieczarki -bakłażan -nadziewane pieczarki -papryka nadziewana serkiem feta z ziołami(uwielbiam)

Gość yyyKafeKrytykant
.

Gość Pusty narodzie Polski
Folia aluminiowa nie jest zdrowa a grillowanie jest zdrowe zwlaszcza te przypieczone z acrylamidem.

Gość tonbik
spróbuj wege kiełbaski na grilla polsoi - na moim ostatnim grillu były hitem (nie tylko wśród wegetarian).

Gość yyyKafeKrytykant
ja polecam grillowane warzywa nadziane serem plesniowym (baklazany, papryki, pieczarki)

Gość malarez
sery, tzn. camembert w folii aluminiowej? Oraz jakie parówki sojowe? Te wege kiełbaski też brzmią fajnie - można je dostać w markecie czy trzeba ganiać do sklepu ze zdrową żywnością? Orazm ryba odpada - to wegetarianie ;-)

Gość PRAWDA JEST JEDNA
Wegeterian należy leczyć jak homoseksualistów! To choroba.

Gość yyyKafeKrytykant
.

Gość tonbik
@teqi - jak robisz paprykę z fetą?

Mam znajomych wegeterian - prawdziwych - więc informuję, że TAK JAK WSPOMNIAŁAM JEDYNE SERY JAKIE MOŻECIE PODAWAĆ WEGETERIANOWM TO Z PODPUSZCZKĄ MIKOROBIOLOGICZNĄ. Jak się dobrze znasz na serach i kupisz taki, to zrób. Ja się nie znam , więc nie wiem. Byłabym ostrożna z serami i rybami na Twoim miejscu.

Gdybyście chcieli wiedzieć, to PRAWDZIWI wegeterianie nie jedzą m.in. - serów z enzymami z żołądka krów - żelatyny w jogurtach i galaretkach - przysmaków barwionych czerwienią koszenilową

Gość yyyKafeKrytykant
.

Gość tonbik
rzeczywiście z serami można wtopić, bo wielu producentów nie pisze na etykietach jaka podpuszczka została użyta. natomiast zamiast serów, jeśli masz wątpliwości, możesz użyć tofu (jest mnóstwo rodzajów - naturalne, wędzone, marynowane). Z tofu można robić zarówno farsz jak i grillować w całości.

Gość yyyKafeKrytykant
dlatego dobrze by bylo by autorka poradzila sie znajomych, co lubia zjesc, jakie produkty, itd. co to za problem zapytac?

Gość yyyKafeKrytykant
.

Gość tonbik
@malarez: ja kupiłam w almie, ale widziałam też w carrefourze. Z tego, co wiem są w trzech smakach: vege kiełbaski grillowe białe, z papryką i curry.

Gość malarez
yyy, to żaden problem - podobnie jak dla mięsożerców, tak dla wegetarian, chciałam zrobić kulinarną niespodziankę, stąd pytanie.

Gość yyyKafeKrytykant
.

Gość yyyKafeKrytykant
a to sa faktyczni wegetarianie czy jednak nie trzymaja sie tak restrykcyjnie zasad?

Paprykom odcinam "czapeczki" i oczyszczam w środku.W zależności od ilości gości biorę 1-2 opakowanie Fety a do tego tyle samo serka twarogowego kanapkowego(naturalnego).Miksuję sery razem i dodaję 2 łyżeczki bazylii,2 łyżeczki oregano,2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku oraz ew.pół łyżeczki ziół prowansalskich.Papryki nadziewam(można ściąć lekko spody aby dobrze stały na grillu)i grilluję aż papryczka lekko zbrązowieje z wierzchu.Z piekarnika też są pyszne :).Można również ugrillować samą paprykę i nadziać serkiem na zimno.

Gość yyyKafeKrytykant
.

Gość tonbik
dzięki za przepis, teqi. Brzmi pysznie, więc zrobię przy najbliższej okazji :)

Gość yyyKafeKrytykant
podejrzewam, ze w taki sposob jak podala teqi mozna nadziac takze inne warzywa