Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onna!

Renta rodzinna.

Polecane posty

Gość onna!

Cześć. Mam pytanie do was. Niedawno zmarł ojciec moich trojga dzieci, są one w wieku szkolnym. Świadczenie takie to ponad 700 zł więc moje pytanie brzmi czy każde dziecko otrzyma taką kwotę czy będzie ona podzielona na troje dzieci?

Gość dfsdfdffgfg
każde otrzyma, ladnie sie ustawilas pasożycie

Gość onna!
Dlaczego mnie obrażasz?

Gość 700 zł razem dostaniesz
Skad wiesz ze 700?

Gość onna!
gdzieś tak slyszałam. Czyli na trójkę dzieci dostane ponad 700 zł, a nie na każde dziecko po 700 zł?

To zalezy od dochodów osoby ktora zmarła. Przynajmniej tak było kiedys.

Gość lolakola
na każde dziecko oddzielnie dopóki się uczą

Gość onna!
aha, ale to i tak świadczenie będzię podzielone na 3, tak?

Renta rodzinna przysługuje uprawnionym członkom rodziny osoby, która w chwili śmierci miała ustalone prawo do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy albo spełniała warunki wymagane do uzyskania jednego z tych świadczeń. Przy ocenie prawa do renty przyjmuje się, że osoba zmarła była całkowicie niezdolna do pracy. Renta rodzinna przysługuje także uprawnionym członkom rodziny osoby, która w chwili śmierci pobierała zasiłek przedemerytalny, świadczenie przedemerytalne lub nauczycielskie świadczenie kompensacyjne. W takim przypadku przyjmuje się, że osoba zmarła spełniała warunki do uzyskania renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. Renta rodzinna wynosi: dla jednej osoby uprawnionej - 85% świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu dla dwóch osób uprawnionych - 90% świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu dla trzech i więcej osób uprawnionych - 95% świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu. wszystko ladnie opisane. Powiedzmy ktops zarabiał 1500 brutto. Rente by mu naliczyli z tego 700 brutto i tego 80 do 95 % to renta rodzinna.

Gość onna!
Na każde dziecko osobno? Już się zgubiłam.

Gość hyhythyth
kuzyn mojego ojca zginął zostawiajac zone i trojke dzieci i na trojke dzieci przyznali tej kobiecie wlasnie 700zł, na cała trojke a nie na głowe

Gość onna!
aha, dziękuje za pomoc.

Gość nescfae :)))
myslisz ze panstwo polskie da ci ot tak 2100zł?? to Polska a nie Niemcy czy Dania!!

Gość onna!
ale nie krzycz, tylko zapytałam.

Gość renta......
potwierdzam kwota 700 zl jest na troje dzieci.byłam kiedyś w takiej sytuacji.

Gość Zojkaa
Świadczenie jakie dostaniesz np te 700 zl będzie podzielone na 3 dzieci do póki się uczą i maksymalnie do 25 roku życia. Wiem bo sama mam rentę po tacie i kwota jest podzielona na mnie i siostre.

Gość nie bedzie 700 zl tylko
na trojke dzieci 95 procen t z wyliczonej renty ktora by ta osoba dostala. Jak ktos gowno zarabial czyli 1200 zl na reke to renty bedzie z 600 zl. Jak ktos zarabial z 3 tysiace to ta renta bedzie wynosila pewnie z 1500

Gość oj tak tak
ja pobierałam rente rodzinną na dzieci, to jest chba 95% zarobków ojca dzieci na wszystkich ,czy jest to jedno dziecko czy pięcioro kwota jest ta sama,a wysokość tej renty zalezy od zarobków zmarłego, a najniższa renta to ok.800zł chyba brutto

Gość oj tak tak
oczywiście od 3 osób jest 95 % a na 1 80% tam mi się błąd wkradł

Gość ...ddddd
glupie forum, znowu wpisow nie widac

Gość Ma nik
Osoby które, chcą uzyskać rentę lub zniżki na przejazdy mogą zapisać się do Szkoły Policealnej, dzięki której otrzymają status słuchacza oraz stosowne zaświadczenie, że uczą się i przysługują im zniżki. W Gdyni polecam placówkę NOVA Centrum Edukacyjne. Bardzo fajna szkoła.