Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda mama kontra zabawki

młoda mama kontra zabawki

Polecane posty

Witam, czy może ktoś podpowiedzieć: szukam zabawki dla 8. miesięcznej córy, której ciężko w gust trafić... Szukam czegoś, może raczej z plastyku, co gra, świeci, mówi, śpiewa... no masakra, ale chodzi o to, by ten mały niejadek choć przez kilka dni zjadał obiadki... Proszę ślicznie o podpowiedź.

może coś z FP? Moja córka uwielbiała taka książeczkę plastikową z gąsienicą. Grało, śpiewało, gadało- fajna zabawka. Lubiła też garnuszek na klocuszek.

W takim razie pooglądam gąsieniczkę. Z FP mam bujaczek - niewypał, mała nie zaakceptowała go, szczeniaczka uczniaczka uwielbia go, ale nie nadaje się do karmienia, bo pluszowy, i takie 3 klocki edukacyjne / lubi tylko ten z jakby lusterkiem, bo świeci....

Gość oczywiscie wiesz, ze
to zla metoda zabawianie przy jedzeniu, prawda?

Gość hanka___mostowiak
no właśnie ... tak się zaczyna "niejedzenie" u dziecka. Albo jedzenia albo zabawa. jesteś na najlepszej drodze do biegania za dzieckiem z łyżką zupy do 18-tki. dziecko ma jeśc dla przyjemności jedzenia a ty chcesz mu wpychać jedzenie kiedy się zagapi i otworzy buzie.

Gość 0--0
Podstawową przyczyną braku apetytu u dziecka jest zmuszanie go do jedzenia. Posiłki stają się wówczas przeżyciem niemiłym, wręcz stresującym. Rodzice niejadków, którzy chcą zmienić niejadka w smakosza, powinni więc zacząć od siebie. Przede wszystkim trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, czy maluch rzeczywiście jest niejadkiem. Jeśli rozwija się i przybiera na wadze prawidłowo, nie zdradza żadnych dodatkowych niepokojących objawów, najpewniej wszystko jest w porządku. Tym bardziej, że większość dzieci ma dokładnie taki apetyt, który - o ile pozostaje zaspokojony - pozwala prawidłowo się rozwijać. Kiedy w czasie obiadu maluch po zjedzeniu kilku kęsów oświadczy, że już się najadł, należy ze spokojem pozwolić mu odejść. Posiłek zakończony z ten sposób nie będzie dla niego niemiłym przeżyciem, a dziecięcy brzuszek będzie miał szansę poczuć głód, a co za tym idzie - prawdziwy apetyt. W takiej sytuacji ważne są "stalowe nerwy" rodziców. Dziecko nie powinno bowiem podjadać niczego aż do podwieczorku. W ten sposób wyrobi się w maluchu zdrowy nawyk jedzenia o stałych porach oraz przekonanie, że jeśli nie zje się obiadu, będzie się głodnym. Przekąski między posiłkami są bowiem kolejnym źródłem problemu. Paluszki, chrupki, biszkopciki, a nawet soki, zwłaszcza te przecierowe - taki zestaw nasyci na długie godziny. Zdrowe przekąski - jak np. suszone owoce - nie są złe, ale pod warunkiem, że nie są podstawą jadłospisu, a jedynie jego urozmaiceniem.

Gość ja czegos nie rozumiem
Jakim cudem zabawka ma ^pomoc zjadac obiadki?? moze kup psa albo kota, wtedy bedzie zjadac obiadki za dziecko!

Gość mkłoda mama...
może źle się wyraziłam, moje dziecko zjada wszystko ze słoiczków do 8. miesiąca, no może za wyjątkiem szpinaku i dyni z indykiem... ale chciałabym ją czymś zająć. nie potrafi się bawić tak sama. ok, ja od 5 rano jestem do dyspozycji, ale czasem potrzebuję chociaż śniadanie zrobić dla siebie i męża... dlatego pomyślałam o nowej zabawce, a poza tym lubi jedząc coś wciskać, dotykać i ja w tym nic złego nie widzę

Gość pfffffffffff
a ja Cię rozumiem bo moja mała jak się czymś nie zabawi to też nie zje.Tyle że ona ma 16mies ostatnią mega zabawą przy jedzeniu jest świnka w którą wrzuca sobie pieniążki. Z takich zabawek grających,świecących itp to mogę polecić gąsienice gawędziarkę, ta wymieniona wyżej książeczka rymowanka faktycznie fajna jest. Kula VTECH,lusterko vtech, bawiskoczek fisher, wańka wstańka fisher.