Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pamm

Nadzerka ! pomocy!

Polecane posty

Gość pamm

Hej, mam problem. od jakis 3-4 lat mam nadzerke. 2 miesiecae temu urodzilam dziecko i na kontrolnej wizycie lekarz powiedzial ze mam sie zglosic do niego za miesiac zeby zrobic cytologie i zobaczyc cos sie stam dzieje. powiedzial mi tylko ze jest duza. jak sie dowiedzialam ze wogole ja mam mialam II stopien. boje sie ze moge miec komorki nowotworowe...jak myslicie kiedy nadzerka zmienia sie w raka? i czy sa wtedy jakies objawy?

Drugi stopień to grupa cytologii. Oznacza ze sie nic nie dzieje złego. Duza nadżerka nie musi oznaczac nic złego, nato miast trzeba ja wymrozic, wypalić czy w inny sposób pozbyc się jej. Rak szyjki macicy długo nie daje objawów, a jak juz daje to zwykle jest juz zaawansowany. Idz do lekarza, zrób z tym porzadek i będzie oki.

Gość ciekawski george
dokładnie tak jak pisze oliwia-zrób szybko cytologię i umów się na usówanie.Ja też miałam dużą nadżerkę, zabrałam się za nią dopiero po 2-gim porodzie. Też miałam II grupę cytologii-tak ma większość kobiet.Mnie lekarz usuwal tą nadżerkę laserem-zabieg trwał 10 minut i był dość bolesny. Gojenie z upławami jakieś 2 m-ce.Brałam na przemian betadine i probiotyki-głównie dopochwowo invag.No i trzeba było nie-współżyć. Ale mam to z głowy.Nie masz się na razie co martwić ale też nie zwlekaj.

Nie można przewidzieć kiedy nadżerka zmienia się w raka, dlatego zaleca się usuwanie nadżerki lub leczenie farmakologiczne wraz z częstą kontrolą cytologiczną. Na co dzień zaleca się stosowanie żelu z kwasem mlekowym oraz okresowo probiotyków ginekologicznych żeby zmniejszyć ryzyko powstania infekcji. Nadżerka może predysponować do częstszych infekcji.