Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kokorokoko

Co ciężarna powinna...

Polecane posty

Gość kokorokoko

spakować do szpitala ? właśnie się biorę za pakowanie rzeczy ale nie wiem co będzie mi potrzebne :( POMOCY

dla siebie: -koszule min dwie -szlafrok -ręcznik -klapki pod prysznic -papierowe ręczniki (super do wycierania się po skorzystaniu z wc) -żel do ciała i do higieny np lactacyd -podkłady -majtki jedno lub wielorazowe poporodowe -coś do czytaniana oddział noworodokowy -szczotka do włosów -biustonosz do karmienia -woda do picia dla dziecka -pieluszki jednorazowe ok 20 sztuk -chusteczki -ubranka min 3 zestawy jeżeli szpital nie daje swoich polecam pajacyki lub body plus połspiochy lub śpiochy -dwie czapeczki plus niedrapki - ze dwie pieluszki tetrowe lub flanelowe

sorki umknęło mi: -oczywiście karta ciąży -dokument tożsamości -wyniki badań na paciorkowca, grupę krwi

Gość madziulaaaaa27l
najlepiej dowiedz sie w szpitalu , bo w kazdym jest inaczej , tam gdzie ja rodziłam potrzebne dla dziecka były tylko pampersy i chusteczki, nie wolno było ubierac dziecka w swoje ciuszki

Gość olamamamam
ja bym dodała: - kółko dmuchane do siedzenia ( jeśli dopadą cię hemoroidy lub rozcięcie krocza ) mi uratowałoby życie - herbatkę dla karmiących Hipp - szare mydło do podmycia - łagodzi rany po porodzie - papier toaletowy - szampon do włosów na sucho

Gość maxima41
Zależy od pory roku, od pogody i od tego jak będzie w szpitalu. Weź sobie dwie bądź trzy koszule bo na pewno ci się przydadzą przy porodzie, bielizne- ja mialam majtki bokserki z bawelny roz. uniwersalny ktore świetnie się rozciągały a przy tym podpaski poprodowe dobrze przylegały i nic nie wyciekalo dla maluszka to oliwkę i najlepiej kaftaniki bo na samym początku będzie ci cięzko ubrać niunię w body napewno wodę do picia już na samą poródowkę weź sobie 2l butelkę mineralnej niegazowanej

Gość w każdym szptalu inaczej
W "moim' nie wolno brac ubranek dla dziecka (mają swoje sterylne) tylko pieluchy i chusteczki nawilżone no i smoczek i rekawiczki niedrapki

Gość kokorokoko
dziękuje za rady :) :*

Gość ja mam teraz kiepska sytuacje
Dla siebie mialam: -2 koszule, -stanik do karmienia, -klapki -szlafrok -zel pod prysznic, szampon, krem do twarzy, -majtki poporodowe (takie siateczkowe), -woda do picia, -podklady, ale polozna powiedziala, ze jest staly dostep do ligniny, wiec szkoda swoich uzywac, lepiej zostawic do domu :) -szczptka do wlosow. Dla dziecka: -pieluchy (ale wystarczaly te, ktore na dobe zapewnial szpital, wiec wzielam swoje nawet nie otwarte do domu), -2 kpl kaftanik+ spioszki (moje dziecko nie ulewalo, wiec wystarczyly szpitalne ciuszki)-to samo z rozkiem, -chusteczki, -czapeczek i niedrapkow nie mialam (nie wiem po co te czapeczki, rodzilam w majau, a zima przeciez w szpitalu tez grzeja :P ).

Gość ja mam teraz kiepska sytuacje
No i oczywiscie karta ciazy i wyniki wszystkich badan (choc w moim przypadku polozne, choc mialy przed nosem wszystkie wyniki badan, wpisaly mi zla grupe krwi). Mialam cc, wiec rano przyszla inna polozna na swoja zmiane i przed operacja sprawdzala dane jeszce raz, wtedy wyszlo, ze zla grupe wpisali. Ale to i tak nic nie dalo-przy wyjsciu ze szpitala w ksiazeczce zdrowia dziecka, w rubryce "grupa krwi matki" dalej widnialo "B" (ja mam A1 RH+).

Gość Weź jeszcze kilka sztuk
wkładek laktacyjnych. Dużo miejsca nie zajmą a zawsze mogą się przydać.

Gość sylwia_fikfik
Pomyśl też o zakupie stanika do karmienia - może się przydać. Ja miałam takie zwykłe BabyOno, dużo nie kosztują a na pewno będzie ci wygodniej w nich

Gość sdfg bbb
po co klapki pod prysznic? W butach się myć?

Rodziłam prawie 3 tyg temu: DLA MAMY: * koszula do porodu (nie musi być z rozcięciem czy guzikami bo i tak będzie podniesiona) * dwie koszule na zmianę, wygodne do karmienia (u mnie na oddziale było bardzo gorąco i najlepsza była na ramiączkach z dekoltem w serek i miękkimi miseczkami, w drugiej zwykłej z odpinanym dekoltem myślałam, że się ugotuję) * Dwa ręczniki - miałam jeden większy, jeden mniejszy, obydwa na zamianę stosowałam do ciała. * Szlafrok - ubierałam tylko jak wychodziłam z sali np. na noworodki po jedzenie dla Małej * Kapcie * Skarpetki - choć niekoniecznie * Klapki pod prysznic * Majtki siateczkowe - m.in. 3 pary * Wkłady poporodowe Bella - ja zmieniałam praktycznie co każdą wizytę w toalecie, zabrałam dwa opakowania, mama dowiozła mi jeszcze jedno. * Gumka do włosów, grzebień itp. * Zel do ciała * Coś do higieny intymnej ja miałam żel z Pharmaceris teraz gdybym rodziła drugi raz zabrałabym szare mydło z Barwy i Tantum Rosa (po tygodniu zaczeło się babrać i wiem, że mogłabym uniknąć tego gdybym używała szarego mydła od samego początku i Tantum a psikałam Octeniseptem i nic nie zaradziło) * Koniecznie minimum 2 ręczniki papierowe - są grubsze od papieru toaletowego i delikatnie przykładając je nie przylepiają się do ciała tak jak papier toaletowy. * Herbatka na laktację (ja miałam parzoną z Herbapolu). * Jeśli masz kupione to wyparzony laktator i wyparzone kapturki w razie "W" * Woda mineralna - najlepjej jedna z dziubkiem. Ja miałam dwie duże 1,5 L ale poród miałam ekspresowy więc w pierwszej fazie zdążyłam napić się tylko parę łyków ale miałam przynajmniej na wieczór i noc. * Dokumenty - dowód osobisty, dowód ubezpieczenia na wszelki wypadek * Karta ciąży i wyniki badań (pewnie wymaz na paciorkowca, kiła, wzw, grupa krwi) * Ładowarka do telefonu, aparat. DLA DZIECKA * Pieluszka flanelowa 1 szt. (możesz podłożyć pod główkę czy u ciebie na ciało jak weźmiesz dziecko). * Pieluszki tetrowe min. 3 sztuki (jedną pewnie szpital weźmie do wytarcia dziecka po kąpieli) * Komplety ubranek - ja miałam spakowane 3 komplety (pajac, body długi rękaw, czapka buciki bawełniane, niedrapki) a mąż i tak dowoził jeden bo brakło by na wyjście bo Mała jeden zesikała. * Jeśli szpital wymaga to pampersy - ok.20 sztuk spokojnie powinno wystarczyć - najlepiej jedynki bo dwójki i tak będzie trzeba wywijać żeby nie zakładać na pępek (u naszej Malutkiej to nawet jedynki musimy wywijać do tej pory bo są jeszcze ciut za duże). * Możesz wziąć preparat myjący i poprosić w szpitalu aby umyli nim dziecko - ja tak zrobiłam wzięłam z domu żel Hipp 2w1 i poprosiłam żeby tego użyli aby sprawdzić czy nie uczuli dziecka - lepiej żeby wyszła reakcja w szpitalu niż w domu. * Mokre chusteczki 1 op. * Rożek * Krem na odparzenia np. Bepanthen krem * Szczotka do wlosów z miękkim włosiem. Choć najlepiej się upewnić do dokładnie wymaga szpital w którym Ty będziesz rodzić.