Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewczyny pomóżciee

Jak 8-miesięcznemu dziecku wstrzyknąć paracetamol?

Polecane posty

Synek w nocy obudził się z gorączką, nie chciał przyjąć paracetamolu, ale po chwili zasnął, zrobiłam trochę mleka, paracetamol, butla i przez sen wypił. Teraz gorączka znów się pojawiła, chcę mu podać, ale nie ma mowy. Wyrywa się, zaciska usta, na chama z mężem mu do ust wciskamy, ale on się wtedy dławi i krztusi, jak mu to podać?

up up

Gość mama tosinki 10mcy
w jablku w marchewce potartej lub w desercku co mu podajesz.... albo w piciu....

Gość dla takiego malucha
chyba lepsze będą czopki

Gość Jak bym mojego exsa słyszała
A masz tęstrzykawkę do leków ? Wsun do buzi przy konciku i wstrzykuj w stronę polu zła to się nie zajrztusi ... Albo weź deserek albo coś co lubi i jak buzke do jedzenia otworzy to mu podaj . Spróbuj

Tez bym była za czopkiem

Gość mama sierpień :) :)
daj czopek, albo przez strzykawkę. Jeśli ma 8 miesięcy je już inne rzeczy niż mleko prawda? Możesz próbować dodać do owocowego musu.

Ale on nic do buzi nie chce wziąć. Ani picia, jego ulubiony serek próbowałam mu dawać to też nie weźmie. Już nawet smoczek w paracetamolu maczałam, to pierwsze podejście poszło, ale wyczuł i już za drugim razem ust już nie otworzył. Mam tylko ten dozownik z paracetamolu. A ja się te czopki nazywają? To zaraz męża wyślę.

Gość ncjuhgmnbc
zrób tak jak w nocy. lub zmień lek. moje dzieci (2) nigdy nie chciały "pić" paracetamolu. u nas zawsze bez problemu przyjmowany jest nurofen synek lubiłjak był tak mały pomarańczowy, a teraz córka ma 2 latka i dość silnie gorączkuje i podaję jej nurofen forte malinowy. jest fajny bo przy jej wadze 12,5 kg podaję jej tylko 2,5 ml. czyli podaj inny lek o innym smaku, dodaj do czegoś albo czopek

"wstrzykuj w stronę polu zła" - a co to takiego?

Gość mama tosinki 10mcy
i jak?

Ale żeby zrobić tak jak w nocy to musiałby zasnąć, a póki co na to się nie zanosi.

Gość mama tosinki 10mcy
a to dziewczynka czy chlopczyk?

Gość mama tosinki 10mcy
dobra juz widze pow isie ze syn to sluchaj ja jak dla corki to udawlam ze lalki tym karmie adla chloapka to udaj ze to paliwo itd gadaj do niego itp

A ile mały ma gorączki ?

Gość ncjuhgmnbc
no to pozostaje czopek. a ile ma temperatury? i co mu jest że gorączkuje? moja w niedzielę wieczorem zaczęła lekko pokasływać, w nocy tem. 39,5. byłam z nią wczoraj u lekarza i ma anginę. cały czas gorączkuje do ok 39 stopni

Sorry ! POLICZKA mialo być ;)

Czopki tez nazywają się paracetamol a strop możesz nurofen wziasc czyli Ibuprofen ale zobacz od jakiego wieku możesz podawać

Syrop a nie strop ;)

O 3 w nocy miał 39,1 i rzadką kupę, gdzie w nocy nie robił kupę już od dawna. Podałam ten paracetamol, 8 ml, o 5 miał temp 36.9 i spał spokojnie do 7.30. W międzyczasie dałam mu jeszcze przez sen 180 ml mleka. O tej 7.30 obudził się z temp 37.8 i znowu zrobił kupę. Podejrzewam, że to znowu rotawirus, dzwoniłam do lekarki, na razie kazała podać smectę i paracetamol i czekać. Bo dwa miesiące temu było to samo, wtedy jeszcze się tak nie znałam, pojechaliśmy na pogotowie,zatrzymali nas na oddziale i tylko synka nie potrzebnie męczyli. Poczekam do południa, tem będę mierzyła, zobaczę co się będzie działo i wtedy będę działa.

Gość ncjuhgmnbc
nurofen/ibuprofen/ ibum to to samo jest od 3 msc.

On ma 8 miesięcy, on jeszcze nie kuma co to paliwo :P

Gość ncjuhgmnbc
skoro biegunka to czopki odpadają raczej

Gość tyuoilug
jeśli upierasz się przy paracetamolu to kup 125mg w czopku. U nas skuteczniejszy był Nurofen w syropku ostatnio dowiedziałam się, że też jest w czopkach tylko nie wiem czy można kupić bez recepty. Jak podać w syropie? Strzykawką do buzi, po ściance policzka małymi strzyknięciami, żeby dziecko nie zachłysnęło się.

Mialam podobny problem ze swoim synkiem, ale u niego niechec do lekow to efekty przebywannia w szpitalu, kucie itp..... kiedy chorowal to byla dla mnie masakra,bo wraz z goraczka dostawal drgawki, ale teraz kiedy choruje wiem jak juz mu pomuc i PRZEDEWSZYSTKIM NIC NA SILE BO TO SIE NA DZIECKU ODBIJA, jesli widzisz ze dziecko cos juz bierze to odrazu podaj cos przeciwzapalnego, ( ja nalewalam do lieliszka troche soku i po krzyku) a jak juz pojawiala sie temp., lalam wode letnia do wanna, kladlam syna i moczylam dodajac stopniowo zimnej wody, temperatura blyskawicznie spadala, do tego czopek i spal spokojnie.

Gość tyuoilug
nie doczytałam o biegunce. Warto mieć dwa różne leki np na bazie paracetamolu a drugi Ibuprofenu i dawać w dawkach odpowiednich dla wieku i masy ciała na przemian w odstępach od 4-6 godzin. Czyli jeśli dziecko ma wysoką utrzymującą się gorączkę to dać paracetamol za 4-6 godzin Nurofen itd.

Gość tyuoilug
dziecka z gorączką nie wkłada się do letniej wody tylko do 37,7! Po trochu należy dolewać chłodniejszej.

myślę j.w. że lepiej zrobić chłodne okłady, albo chłodną kąpiel. Efekt ten sam, bez męczenia dziecka lekami, a przy biegunce ten paracetamol przez dziecko przeleci i po efekcie ;) Pieluchy/ścierki wymoczyć w wodzie z octem i obłożyć łydki. A na przyszłość polecam nazbierać kwiaty lipy i wysuszyć, w razie gorączki podawać dziecku w formie herbatki. Wszyscy sąsiedzi z dziećmi pukają do mnie po lipę jak nic nie pomaga ;P

Gość tyuoilug
co do chłodzenia najpierw daje się środek obniżający temperaturę a później się moczy.