Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Państwowe czy prywatne przedszkole w Anglii ?

Polecane posty

Gość gość

Do jakich placówek uczęszczają wasze dzieci ? Interesują mnie rownież porównania cenowi konkretnych przedszkoli

Gość gość
up

nie wiem, czy jest coś takiego jak państwowe przedszkole prywatne na full time w UK - są takie na 2,3h/dziennie fundowane dzieciom od 3 roku życia, albo prywatne; ceny możesz sobie posprawdzać na necie, bo sie róznią, ale tanio nie jest, moje dzieci chodzą do prywatnego, syn ma refundowane te 12,5h tyg. ale nie pamiętam dokładnie ile płace za sesję - za cały dzień było to chyba niecałe 40f, za pół dnia coś koło 20f.

Gość farba dulux do lazienek
Nie ma czegos takiego jak panstwowe przedszkole, wszystkie placowki sa prywatne,ale czesci rodzicow nalezy sie dofinansowanie(np. poprzez Working Tax Credit), czesc dzieci ktore sa w wieku przedszkolnym (3 lata) maja chyba 2.5 godziny dziennie bezplatnie. Z tym ze to drugie to zalezy od placowki, w moim przedszkolu nie maja umowy z councilem w sprawie tych bezplatnych godzin, co akurat miewa dobre strony :) Sa tez takie playgrupy czesto w community centre gdzie zostawiasz dziecko na 2.5 h i wiem ze u nas na pewno bylo to refundowane,ale jak pisalam wczesniej ja oddalam dziecko na 2.5 godzinne sesje do przedszkola bo przynajmniej nie bylo tam zbieraniny rodzicow i lobuzerskich dzieci z councilu a placilam tylko 6.50 za sesje wiec niewielkie pieniadze.

U nas placi sie 130 funtow za tydzien (full-time), 30 funtow za pelny dzien (7-18), 25 za 3/4 dnia (chyba do 15), 20 za pol dnia (do 13). After school club (czyli cos w rodzaju swietlicy bo takie sa tutjesze przedszkola)- jesli dziecko chodzi do szkoly na 2.5h ( 4-latek) a ja jestem caly dzien w pracy to rano odwoze go do przedszkola, tam sie nim zajmuja, je obiad, zawoza go do szkoly a pozniej wraca do przedszkola i odbieram go to wtedy place niestety wciaz jak za pelny dzien 30 f. Jesli tylko go odbieraja to wtedy jest z nimi 15-17 i place 10 f.

Wszystko zalezy tez od rejonu - a placilam za sesje to i tak mnie nie interesowalo,ale nawet jeslibym dala go do przedszkola czy plagrupy ktora oferuje bezplatne 2.5 h to mogl to dostac w kwietniu po ukonczeniu 3 r.z. a od wrzesnia kwalifikowal sie normalnie do szkoly wiec juz nie dostalabym refundacji bo szkola jest bezplatna i tak