Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

fotograf

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

bardzo prosz臋 o opinie fotografa z Pszowa ,,Gaw臋da"

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Faciooo
Ju偶 sama nazwa nie nastraja optymistycznie, no ale zerkn膮艂em na stron臋, co by nie by膰 go艂os艂ownym. Moim zdaniem nie ma tutaj co komentowa膰, jest to kolejny tzw. ma艂omiejski ziutek z w艂asnym studiem fotograficznym. I tyle w temacie.

Udost臋pnij ten post

Zdj臋cia fatalne, nie s膮dzi艂am, 偶e kto艣 jeszcze obrabia foty w taki komiczny spos贸b... Plenery 艣lubne bez pomys艂u, podobne zdj臋cia mo偶na wykona膰 zwyk艂膮 cyfr贸wk膮. Mnie si臋 nie podoba.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Do Faciooo
Tylko t臋pak taki tekst mo偶e wymy艣le膰. Nie oceniam strony fotografa z Pszowa ,,Gaw臋da". To bez znaczenia. Nie mnie tu ocenia膰. Ludziska,kt贸rzy czepiaj膮 si臋 zak艂ad贸w fotograficznych,studi贸w itp. z regu艂y tylko potrafi膮 w艂膮czy膰 w swoim aparacie program "Auto" i na tym si臋 ko艅czy. P贸藕niej biegaj膮 z upatrzon膮 par膮 m艂od膮 po "atrakcyjnej" plenerowej scenerii i robi膮 z ludzi, czyli pary m艂odej kretyn贸w. Za ich pieni膮dze na dodatek. Baranie spr贸buj zrobi膰 najprostsze zdj臋cie do paszportu takiej potencjalnej parze m艂odej poka偶 jej jak ci ludzie wygl膮daj膮 i zobaczymy czy dalej b臋d膮 z tob膮 rozmawia膰 o wsp贸艂pracy. To taki prosty test umiej臋tno艣ci, ale to za du偶o dla m艂odych by od tego zacz膮膰 rozmow臋. Nie ma 艂adnego t艂a tylko sama twarz.I o to chodzi .Mina bezcenna. Najtrudniejszy zawsze jest portret. Reszta to tylko otoczka. Ziutek to powinno by膰 twoje pierwsze imi臋. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ale facioo ma racje. Te zdj臋cia s膮 marne i tyle. I co to za g艂upie por贸wnanie zdj臋膰 艣lubnych do paszportowych? To zupe艂nie inna dzia艂ka fotografii. I w艂a艣nie takie studia-kombinaty (co to do paszportu zrobi膮 i 艣lubne te偶, a i film jeszcze nakr臋c膮) s膮 tak naprawd臋 do niczego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do go艣cia
Ja tu nikogo nie oceniam. Nikt nie ma prawa ocenia膰 zw艂aszcza w internecie. Zdj臋cia ocenia si臋 tylko w wersji papierowej!!!. Tu liczy si臋 tylko komercja. Ka偶dy kopiuje ka偶dego. Tylko naiwni prezentuj膮 swoje wypociny.Szybko wzlatuj膮 i jeszcze szybciej spadaj膮 z hukiem. Zawsze jaka艣 ofiara si臋 zanajdzie. My zwyczajni ludzie nie mamy prawa ocenia膰, ale mo偶emy wyra偶a膰 sw贸j pogl膮d ,czy nam si臋 podoba!!!! Internet rz膮dzi si臋 innymi prawami.To jest swoisty rynsztok,targ, mo偶na pr臋偶y膰 musku艂y, krzycze膰.itp. To miejsce jest dla g艂upiego t艂umu zwanego baranami, kt贸rzy wszystko kupuj膮 co modne, ale modne to znaczy, 偶e ju偶 to maj膮 inni i my te偶 to chcemy-na przyk艂ad w sk贸rze fotoksi膮偶ki. Dzi艣 modne oznacza,偶e jutro niemodne. Noooo ,ale trzeba zdoby膰 si臋 na du偶膮 odwag臋 aby zam贸wi膰 niemodnego fotografa( czytaj nieznanego bez referencji) Dzi臋ki temu mamy co艣 ponad czasowego co nie opiera si臋 modzie, czyli nie stanie si臋 niemodne!!!. Nazywa si臋 to klasyk膮, ale ociemnia艂e m艂ode pokolenie tego nie rozumie i szuka w internecie wiedzy. To 偶a艂osne. Tu kr贸luje tylko kicz,tandeta, cha艂tura. Przegl膮da艂em wiele stron topowych fotografii 艣lubnej na 艣l膮sku i u wszystkich,bez 偶adnego wyj膮tku kr贸luje kicz. Ale ludzie to lubi膮 i kropka. Tylko kicz si臋 艣wietnie sprzedaje, niewa偶ne spod jakiego nazwiska to pwysz艂o. Ludzie powinni najpier obezna膰 si臋 co to s艂owo oznacza itp. Zycz臋 wszystkim trafnego wyboru.Pozdrawiam. Ps. 呕adnym "fotografem 艣lubnym"- na szcz臋艣cie- nie jestem. Tylko wyrachowani w swym post臋powaniu tak si臋 zw膮. Wykorzystuj膮 ludzi dla w艂asnych cel贸w, manipuluj膮 , pr贸buj膮 przek艂ada膰 terminy plener贸w na inny dzie艅- bo wygodniej,艂adniej, proponuj膮 mega dodatki, gratisy, sesje narzecze艅skie, byleby by艂a zas艂ona dymna. A gdzie emocje, nastr贸j, historia dnia? Ale kogo to obchodzi? Przecie偶 to wszystko na pokaz przecie偶? Nieprawda偶? To niestety domena specjalist贸w, kt贸rzy nie prowadz膮 innej dzia艂alno艣ci tylko biegaj膮 24 godziny z aparatem i szukaj膮 inspiracji do og艂upiania par m艂odych. Nie maj膮 czasu prowadzi膰 zak艂ad贸w. Czarn膮 robot臋 zrobi膮 inni. On tylko pstryka. Bo tylko to potrafi zrobi膰!!! Aha by膰 mo偶e przeczyta艂 jedno czasopismo-darmowy dodatek(kurs fotografii) bo to by艂o w komplecie z zakupionym aparatem, lub uko艅czy艂 kurs u jakiego艣 innego g艂膮ba!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nie no ty nie jeste艣 fotografem, sk膮d ;]

Udost臋pnij ten post

Troch臋 dziwi mnie ton wypowiedzi kolegi wy偶ej, kt贸ry si臋 tak mocno rozpisa艂. Rozumiem oczywi艣cie frustracj臋 i irytacj臋, 偶e na rynku pojawiaj膮 si臋 m艂odzi, coraz bardziej zdolni fotografowie i ju偶 nie wystarczy robi膰 takich samych zdj臋膰 jak to mia艂o miejsce jeszcze 10-20 lat temu. Oczywi艣cie 艂atwo krytykowa膰 i wrzuca膰 wszystkich do jednego worka pt. "kicz". Zamiast wylewa膰 tutaj swoje 偶ale radzi艂bym doszlifowa膰 warsztat i zmieni膰 nieco podej艣cie do fotografowania. Bo to co by艂o modne kiedy艣, dzisiaj niestety ju偶 takie nie jest. Kiedy艣 parom m艂odym wystarcza艂o kilkana艣cie byle jakich zdj臋膰 z ko艣cio艂a + sesja w studio przy kolumienkach zaraz po mszy. Ale te czasy ju偶 na szcz臋艣cie bezpowrotnie min臋艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dok艂adnie i umiej臋tno艣c robienia zdjec do paszportu w swoim "studio na rogu" nic tu nie zmienia, fotoziutki. Czas z艂o偶y膰 bro艅. Ten z kafeterii nie umie odej艣膰 z honorem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Radecki zgadzam si臋, ale te fotoziutki s膮 na prawd臋 niereformowalni, mo偶e i niekt贸rzy by chcieli, ale zwyczajnie nie daj膮 rady, umie zrobi膰 zdj臋cie do dowodu, a nawet za艂o偶y膰 klisz臋 do aparatu, czego nie potrafi niejeden m艂ody wilczek fotografii, ale to za ma艂o - ograniczenia siedz膮 g艂臋boko w g艂owie i tego si臋 nie da naprawi膰. Jedyna ich nadzieja w parach, kt贸re nie potrafi膮 odr贸偶ni膰 dobrych zdj臋膰 od chu...wych, mo偶e dlatego, 偶e nigdy dobrych nie widzia艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ju偶 nie fotograf
A ja w zasadzie w 80% zgadzam si臋 z wpisem (dwa wpisy do g贸ry) Ta osoba prawie dok艂adnie opisa艂a mechanizm dzia艂ania fotograf贸w 艣lubnych. Przyznam si臋 偶e jestem a raczej by艂em fotografem kt贸ry od 1985 roku min. robi艂 zdj臋cia na 艣lubach. Od trzech lat nie zajmuje si臋 fotografi膮 zawodowo ale 艣ledz臋 to co w fotografii 艣lubnej si臋 zmienia. Tak naprawd臋 fotografia 艣lubna zosta艂a zniszczona i sprowadzona do ekstremalnego kiczu. Rz膮dzi ni膮 Internet i umiej臋tno艣ci pokazywania i promowania si臋 w sieci. Do tego dochodzi jeszcze niszczenie tych kt贸rzy t膮 fotografi臋 tworzyli. Wielu niby najlepszych Polskich fotograf贸w to tylko wyrobione dzi臋ki Internetowi nazwiska. Sztucznie tworzone rankingi fotograf贸w , oszuka艅cze portale fotograf贸w 艣lubnych kt贸re pod p艂aszczykiem promowania wielu fotograf贸w tak naprawd臋 promowa艂y i promuj膮 tylko za艂o偶ycieli portalu. Wystarczy dok艂adniej przyjrze膰 si臋 wi臋kszo艣ci stron internetowych fotograf贸w 艣lubnych aby zobaczy膰 偶e tzw. portfolio jest tak skonstruowane aby manipulowa膰 osobami kt贸re chc膮 zapozna膰 si臋 z umiej臋tno艣ciami i stylem fotografa. Cztery lata temu w Katowicach na targach 艣lubnych gdy zwr贸ci艂em fotografowi uwag臋 偶e w pokazywanych albumach nie ma pe艂nego reporta偶u ze 艣lubu lub sesji plenerowej to mnie zwymy艣la艂 i naubli偶a艂. Pomimo 偶e nie robie ju偶 zdj臋膰 na 艣lubach i nigdzie si臋 nie promuje nadal do mnie dzwoni lub pisze mn贸stwo m艂odych par. Racj膮 te偶 jest to 偶e wielu tych super fotograf贸w wykreowanych przez Internet nie ma dzisiaj pracy i najcz臋艣ciej organizuj膮 kursy dla m艂odego pokolenia czerpi膮c z tego ca艂kiem przyzwoite zyski. Ale czy s膮 to kursy uczciwe? Czy fotograf kt贸ry w swoich zdj臋ciach stosowa艂 sztuczki i wodotryski pomijaj膮c w zasadzie g艂贸wny temat jakim jest para m艂oda mo偶e kogo艣 czego艣 nauczy膰? Od znajomych s艂ysz臋 偶e do 艂ask wracaj膮 ludzie z dwudziesto i trzydziestoletnim sta偶em kt贸rzy maj膮 coraz wi臋cej zlece艅. Kolega kt贸ry ma 58 lat i w zawodzie pracuje od 1980 r nie jest w stanie przyj膮膰 wszystkich zlece艅 a jeszcze trzy lata temu mia艂 jeden 艣lub na miesi膮c. Czyli jednak m艂odzi gniewni nie s膮 tu jakim艣 zagro偶eniem. Pewnie zaraz kto艣 mi zarzuci 偶e jestem jakim艣 nieudacznikiem bo boje si臋 robi膰 zdj臋cia na 艣lubach. Trzy lata temu mia艂em wypadek samochodowy kt贸ry przekre艣li艂 mnie jako fotografa zawodowego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ten powyzej to grafik komputerowy albo ten drugi Naczelny Fotoziutek Kafeterii obrazony ognis przez kogos z branzy a moze to jedna i ta sama osoba wiadomo o kogo chodzi

Udost臋pnij ten post

Do "ju偶 nie fotograf" - nie wiem czy to z Tob膮, ale z kim艣 kto pisa艂 podobnie dyskutowa艂em ju偶 swego czasu na tym forum. Powt贸rz臋 si臋 - fotografia 艣lubna to ju偶 nie tylko sztywne pozy przy kolumienkach w studio. Piszesz, 偶e jakoby fotografia 艣lubna zosta艂a zniszczona. Tylko, 偶e co艣 takiego jak "fotografia 艣lubna" w Polsce wcze艣niej nie istnia艂o (a ju偶 na pewnie nie przed rokiem 1990). Tutaj nikt nikogo nie zniszczy艂, tylko pojawi艂a si臋 po prostu nowa, moim zdaniem lepsza, jako艣膰. Zarzucasz fotografom, 偶e promuj膮 si臋 w internecie. A gdzie niby maj膮 to robi膰? Internet jest teraz najlepszym narz臋dziem promocji. No ale to nowo艣膰, kt贸rej fotografowie starszej daty nie potrafi膮, albo najzwyczajniej w 艣wiecie nie chc膮 zrozumie膰. I nie pisz, 偶e fotografowie manipuluj膮. Co z艂ego jest w tym, 偶e w portfolio pokazuje si臋 najlepsze zdj臋cia? Portfolio to przecie偶 tylko fragment oferty/strony. Wi臋kszo艣膰 fotograf贸w, kt贸rych znam prowadzi blogi. A na blogach prezentuje fotoreporta偶e 艣lubne sk艂adaj膮ce si臋 z co najmniej kilkudziesi臋ciu zdj臋膰. Zreszt膮 ja te偶 zawsze zwracam parom uwag臋 na to, 偶eby nie sugerowa艂y si臋 tylko portfolio na stronie, a obejrza艂y przynajmniej kilka wi臋kszych reporta偶y na blogu, a tak偶e 2-3 albumy/fotoksi膮偶ki z pe艂nymi reporta偶ami i plenerami.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Juznie fotograf do Pana Radeck
Panie Radecki za przeproszeniem ile Szanowny Pan ma lat? Piszesz Pan ze przed 1990 nie by艂o fotografii 艣lubnej. Wi臋kszej bzdury nie s艂ysza艂em. By艂y ju偶 przed 1980 r prywatne wyspecjalizowane agencie us艂ug fotografii 艣lubnej. Cz臋sto te firmy dzia艂aj膮 do dzisiejszego dnia inie jet im potrzebny do promocji internet. Rekomendacj膮 ich umiej臋tno艣ci s膮 zdj臋cia ich rodzic贸w, wujk贸w. W tamtych latach by艂 podzia艂 na zak艂ady typu atelier wyspecjalizowane w zdj臋ciach studyjnych i agencje dzia艂aj膮ce w terenie. Nie by艂o wtedy aparat贸w cyfrowych i przy ka偶dym zdj臋ciu trzeba by艂o dobrze pomy艣le膰 aby go nie zepsu膰. Na zdj臋ciach g艂贸wnie liczy艂a si臋 m艂oda para a nie pseudo artystyczne zdj臋cia kt贸re w 偶adnym wypadku nie mog膮 by膰 zaklasyfikowane do fotografii pami膮tkowej W艂a艣nie ta wiedza zdobyta na kliszkach teraz najbardziej owocuje. Panie Radecki na pewno Pan ze mn膮 nie pisa艂. A co do tego jak dzia艂a internet i jak miesza ludziom w g艂owie wystarczy przeczyta膰 wypowiedzi osoby podpisuj膮cej si臋 jako ,,go艣膰"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Wac艂aw Ko艅, fotografikier
Witam, mam wra偶enie, 偶e Radecki to nowa krew, a ten drugi fotograf to taki troch臋 z tamtej epoki. Ja te偶 jestem fotografem, takim po艣rednim, je艣li bior膮c pod uwag臋 to kryterium, bo mia艂em okazj臋 prze偶y膰 ten prze艂om, o kt贸rym mowa. Ja to widz臋 tak: kiedy艣 fotografowie mieli fajnie, bo by艂o ich ma艂o i wystarczy艂o mie艣 atelier w mie艣cie 偶eby wygodnie 偶y膰. Owszem, ci starej daty znali si臋 na rzeczy, mieli 艣redni lud du偶y format, potrafili zrobi膰 dobre jako艣ciowo zdj臋cie. 呕y艂o si臋 mi艂o i wygodnie, niestety ta wygoda sta艂a si臋 pocz膮tkiem ich problem贸w, bo zamiast 艂apa膰 nowo艣ci i by膰 na bie偶膮co oni woleli trwa膰 przy swoim. Dzi艣 ani jeden z tych, kt贸rych znam nie ma zlece艅 i nie jest to przypadek. Najgorsze by艂y lata 90te, pojawi艂y si臋 lustra zamiast 艣redniego formatu, potem cyfra i kiczowate t艂a - je艣li si臋 taki fotograf nie stara艂 rozwija膰, to si臋 w tym zamota艂 i ugrz膮z艂 kompletnie i na zawsze. Pokazali si臋 m艂odzi fotografowie, kt贸rzy nie mieli pieni臋dzy na kosztowne studio, wi臋c wyszli w plener, co okaza艂o si臋 d艂ugo oczekiwanym powiewem 艣wie偶o艣ci - m艂odzi to kupili, a te stare jak si臋 to m贸wi dinozaury z atelier czekali nie wiadomo na co. Dzi艣 sobie nie radz膮, przej艣cie na cyfr臋 ich przeros艂o, niejeden z nich nie wie co to RAW i czym si臋 to je. Z drugiej strony pojawi艂o si臋 mn贸stwo m艂odych z 偶adnym warsztatem i n臋dznymi umiej臋tno艣ciami i sprowadzili oni fotografi臋 艣lubn膮 do poziomu trudno akceptowalnego. Ale te偶 fotografia 艣lubna rozwin臋艂a si臋 niesamowicie i to jest zas艂uga nowych czas贸w. Fakt, internet mo偶e by膰 narz臋dziem do manipulacji, nie tylko na tym polu, owszem pojawiaj膮 si臋 te g艂upkowate fora, rankingi i warsztaty fotografii 艣lubnej, ale kto ma oczy ten potrafi widzie膰. Z jednej strony coraz bardziej si臋 udziwnia i wprowadza elementy grafiki ponad wszelk膮 akceptowaln膮 miar臋, z drugiej s艂ycha膰 艂ab臋dzi 艣piew tych, kt贸rzy nie zdo艂ali si臋 przestawi膰 i przystosowa膰. A i tak wszystko w r臋kach klient贸w, to oni decyduj膮, co mo偶e mie膰 racj臋 bytu, a co nie, wszelkie skrajno艣ci zanikn膮 i zostanie ten akceptowalny wywa偶ony 艣rodek ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ale bzdury
Cz艂owieku co wpis to inny nick... Wybierz si臋 do dobrego lekarza od g艂owy. Ci starzy to teraz zazwyczaj fotografowie kt贸rzy dysponuj膮 sprz臋tem kt贸ry dla m艂odych jest nie osiagalny. Ci starzy to do艣wiadczenie i kultura osobista. Ci starzy wiedz膮 co to s膮 na艣wietlenia manualne, pierwszy i drugi plan, 艣wiat艂o, temperatura barw. Ci starzy pracuj膮c na topowym sprz臋cie na艣wietlaj膮 wy艂膮cznie w odpowiedniku negatywu czyli RAW. Co do komput贸w i znajomo艣ci oprogramowania gwarantuj臋 偶e znaj膮 si臋 lepiej od m艂odych co to szczyc膮 si臋 znajomo艣ci膮 Photoshopa a tak naprawd臋 nie wiedz膮 do czego to narz臋dzie s艂u偶y. Filmuje wiele 艣lub贸w i ju偶 od dw贸ch lat widz臋 jak do艣wiadczeni fotografowie wracaj膮 do gry. Zdj臋膰 na 艣lubach nie mo偶na nauczy膰 si臋 robi膰 w kilka bo do tego potrzebne jest wieloletnie do艣wiadczenie. Czy wiesz cz艂owieku o wielu nickach co to s膮 wyspecjalizowane agencje fotograficzne wyspecjalizowane w fotografii pami膮tkowej? Jest ich w Katowicach, Krakowie, Warszawie, Wroc艂awiu sporo i klient mo偶e tam zam贸wi膰 wybranego przez siebie fotografa. Nie s膮 to m艂odzi fotografowie i nie narzekaj膮 na brak zlece艅. Temat chyba sta艂 si臋 dla kogo艣 bardzo nie wygodny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ojciec mojego kumpla jest takim w艂asnie starym fotografem to tragedia, go艣c si臋 nie daje nam贸wi膰 na RAW bo m贸wi 偶e to to samo co jpg a zajmuje za du偶o miejsca, obiekty ma jeden bo m贸wi 偶e taki jest najlepszy bo nie trzeba go zimenia膰 (jaka艣 ciemna sigma) plus nikon D90 - powaga, za obr贸bk臋 jak si臋 bierze to mi po grafice w艂osy d臋ba staj膮 co go艣膰 wyprawia. i takich jak on jest 90% aha go艣c te偶 uwa偶a naturalnie 偶e jest 艣wietny w tym co robi i najlepszy w mie艣cie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 DEBILIZM
Gosiu jak my艣lisz co mo偶na sadzi膰 o cz艂owieku kt贸ry zna tam kogo艣 kto co艣 tam robi i co艣 tam ma i na tej podstawie pisa膰 偶e wszyscy s膮 tacy sami?? Biedaku zmie艅 podej艣cie do ludzi bo nic dobrego z tego dla ciebie nie wyjdzie. W ka偶dym zawodzie najwa偶niejsze jest do艣wiadczenie i jest to szczeg贸lnie wa偶ne w zawodach tw贸rczych o ile wiesz co ta nazwa znaczy.

Udost臋pnij ten post

Po pierwsze, pisz臋 tylko z jednego nicka. I je艣li mamy ju偶 dyskutowa膰, to fajnie by by艂o, 偶eby kolega te偶 udziela艂 si臋 tylko pod jednym, zamiast wysy艂a膰 innych do lekarza od g艂owy. "Piszesz Pan ze przed 1990 nie by艂o fotografii 艣lubnej. Wi臋kszej bzdury nie s艂ysza艂em. By艂y ju偶 przed 1980 r prywatne wyspecjalizowane agencie us艂ug fotografii 艣lubnej. Cz臋sto te firmy dzia艂aj膮 do dzisiejszego dnia inie jet im potrzebny do promocji internet. Rekomendacj膮 ich umiej臋tno艣ci s膮 zdj臋cia ich rodzic贸w, wujk贸w. " Nie napisa艂em, 偶e fotografii 艣lubnej nie by艂o. Chodzi o to, 偶e wygl膮da艂o to zupe艂nie inaczej ni偶 dzisiaj. Fotografia 艣lubna jako odr臋bna dziedzina nie istnia艂a. Tzw. zak艂ady fotograficzne dzia艂a艂y w ten spos贸b, 偶e robi艂y zdj臋cia np. do dokument贸w, zdj臋cia komunijne, zdj臋cia z chrzt贸w i przy okazji te偶 zdj臋cia 艣lubne. Z efektem takim, 偶e jak ogl膮dam dzisiaj album 艣lubny moich rodzic贸w to 艂api臋 si臋 za g艂ow臋. Nie wiem o jakich wyspecjalizowanych agencjach mowa, ale w mie艣cie, z kt贸rego pochodz臋 czego艣 takiego na pewno nie by艂o. Mo偶e si臋 ukrywali, nie wiem. Zreszt膮 do dzisiaj istnieje w moim mie艣cie kilka takich fotokombinat贸w, kt贸re popularno艣膰 lokaln膮 zdobywa艂y gdy mnie jeszcze na 艣wiecie nie by艂o (mam 30 lat, tak na marginesie). I takie oto zak艂ady fotograficzne dzia艂aj膮 obecnie w taki spos贸b, 偶e ich w艂a艣ciciel (ten starszy, niby bardzo do艣wiadczony pan) zatrudnia sobie podwykonawc贸w w postaci "studenciak贸w" z lustrzank膮 z kitem i wysy艂a takie osoby do fotografowania 艣lub贸w za np. 300 z艂. Reszt臋 pieni臋dzy bierze dla siebie. O jako艣ci tych zdj臋膰 wola艂abym si臋 nie wypowiada膰, wystarczy przej艣膰 si臋 po takich zak艂adach i popatrze膰 na zdj臋cia wystawione za szyb臋. Akurat w tym przypadku do艣wiadczenie i to, 偶e studio dzia艂a od wielu lat nie jest 偶adnym wyznacznikiem jako艣ci. Co z tego 偶e fotograf jest do艣wiadczony jak zatrzyma艂 si臋 w rozwoju kilkana艣cie lat wstecz? "Nie by艂o wtedy aparat贸w cyfrowych i przy ka偶dym zdj臋ciu trzeba by艂o dobrze pomy艣le膰 aby go nie zepsu膰. Na zdj臋ciach g艂贸wnie liczy艂a si臋 m艂oda para a nie pseudo artystyczne zdj臋cia kt贸re w 偶adnym wypadku nie mog膮 by膰 zaklasyfikowane do fotografii pami膮tkowej W艂a艣nie ta wiedza zdobyta na kliszkach teraz najbardziej owocuje." Dlaczego sugerujesz, 偶e osoby, kt贸re nie mia艂y do czynienia z aparatami na film s膮 gorsze od tych, kt贸re wychowa艂y si臋 na "manualach"? Jasne, s膮 tacy co trzaskaj膮 zdj臋cia na 艣lubach w trybie auto, z wbudowan膮 lamp膮. Ale ludzie, kt贸rzy powa偶nie traktuj膮 klient贸w na co艣 takiego sobie pozwoli膰 nie mog膮. Ja np. u偶ywam praktycznie tylko trybu M i mo偶esz wierzy膰, albo nie, my艣l臋 przed naci艣ni臋ciem spustu. Dodatkowo fotografia cyfrowa daje zupe艂nie nowe mo偶liwo艣ci ni偶 kiedy艣 i nie ma sensu pisa膰, 偶e jest ona w jakikolwiek spos贸b gorsza od analogowej, bo to nieprawda. "Ci starzy to teraz zazwyczaj fotografowie kt贸rzy dysponuj膮 sprz臋tem kt贸ry dla m艂odych jest nie osiagalny. Ci starzy to do艣wiadczenie i kultura osobista. Ci starzy wiedz膮 co to s膮 na艣wietlenia manualne, pierwszy i drugi plan, 艣wiat艂o, temperatura barw. Ci starzy pracuj膮c na topowym sprz臋cie na艣wietlaj膮 wy艂膮cznie w odpowiedniku negatywu czyli RAW. " Jaki to jest ten nieosi膮galny dla m艂odych fotograf贸w sprz臋t? Sprawy sobie nie zdajesz jakim dobrym (i drogim) sprz臋tem ludzie dysponuj膮. Inna sprawa, 偶e niekoniecznie musi to mie膰 prze艂o偶enie na jako艣膰 zdj臋膰. Kultura osobista - acha, czyli sugerujesz, 偶e im cz艂owiek starszy tym bardziej kulturalny. Dobre, dobre. Na艣wietlanie manualne, pierwszy i drugi plan, 艣wiat艂o, temperatura barw, RAW - ja te偶 wiem co takiego :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Radecki ty wiesz, a on pewnie nie, potrafi tylko o tym gada膰, ot taki typowy teoretyk z minionej epoki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do go艣cia
Je艣li piszesz o kim艣 kogo na oczy nigdy nie widzia艂e艣 偶e jest tylko teoretykiem kt贸ry potrafi tyko gada膰 to co w takim razie mo偶na napisa膰 o tobie? Co mo偶na napisa膰 o go艣ciu co to opieraj膮c si臋 na jednym fotografie stwierdza ze wszyscy s膮 tacy sami? Jeste艣 nie藕le winiety i chyba twoi rodzice niezbyt zadbali o twoje wychowanie. Radecki tez jest podobnym cz艂owiekiem kt贸ry wiele pisze tylko z tego pisania nic nie wynika. Takie paplanie dla samego paplania. Panie Radecki tracisz w Bia艂ymstoku coraz wi臋cej klient贸w i nic tu nie pomagaj膮 pana wszelkiej ma艣ci tytu艂y.

Udost臋pnij ten post

"Radecki tez jest podobnym cz艂owiekiem kt贸ry wiele pisze tylko z tego pisania nic nie wynika. Takie paplanie dla samego paplania. Panie Radecki tracisz w Bia艂ymstoku coraz wi臋cej klient贸w i nic tu nie pomagaj膮 pana wszelkiej ma艣ci tytu艂y." Dyskusja z Tob膮 pozbawiona jest sensu. Je艣li nie potrafisz si臋 w kulturalny spos贸b odnie艣膰 do argument贸w, kt贸re przedstawi艂em ja i inni w tym w膮tku, to nie ma o czym wi臋cej pisa膰. I nie mam nic wsp贸lnego z Bia艂ymstokiem, dzia艂am na terenie Warszawy i okolic.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Radecki daj spok贸j, go艣膰 nawija ca艂y czas to samo, kto艣 go tam skrzywdzi艂(a) kiedy艣 i teraz ma traum臋, a te jego tekst o "niszczeniu jednych fotograf贸w przez innych" to ju偶 klasyka ;-]

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Wac艂aw Ko艅, fotografikier
Strasznie mnie bawi膮 takie przepowiednie, jakoby to znowu nadci膮ga fotografia analogowa, a pary m艂ode coraz cz臋艣ciej wybieraj膮 starszych fotograf贸w, kt贸rzy wprost nie mog臋 si臋 op臋dzi膰 od klient贸w, m艂odzi znaczy si臋 dzwoni膮, przepraszam kt贸ry rok urodzenia, jak wcze艣niej ni偶 1970 to podpisujemy umow臋, jak ma zak艂adzik na mie艣cie to ch臋tnie dop艂acamy 1000 ;-D Mrzonki i bajania, trzeba by艂o dzia艂a膰 jak si臋 czasy zmienia艂y, a nie buja膰 w ob艂okach i czeka膰 nie wiadomo na co, to by艣cie teraz ziutki foto mia艂y prac臋. 呕eby nie by艂o, r贸wnie do kitu s膮 te 艂ebki, co nie umiej膮 zrobi膰 zdj臋cia i potem si臋 babrz膮 w pirackim PS dorabiaj膮c cuda.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wlasnie, mnie tez zawsze mocno rozbawiaja ci panowie doswiadczeni fotograficy. Szkoda w ogole gadac, wystarczy przejsc sie po tych wszystkich salonach foto i popatrzec na witryny i zdjecia tam wystawione. Przeciez to jest w wiekszosci totalne dno. Ci ludzie chwala sie wieloletnim doswiadczeniem ale od lat sie zupelnie nie rozwijaja w tej dziedzinie. Co gorsze, nauczaja innych i potem pojawiaja sie kolejne fotoziutkowe klony. Zeby nie bylo ze rzucam slowa na wiatr, wkleje dwa linki do stron takich ziutkow z wieloletnim doswiadczeniem. fotowrzos.pl/o-firmie.html - prosze bardzo tutaj mamy pana 'mistrza' fotografii z ponad 40to letnim doswiadczeniem. fotolubecki.pl - tutaj tez mistrzowie, polecam poczytac zakladke 'o nas'. To az 55 lat doswiadczenia. Wow! No i oczywiscie radze popatrzec sobie na zdjecia tych mistrzow. To dlatego smiesza mnie wpisy takich gosci jak ten co pisal w tym temacie. Jak mozna krytykowac dobra, wspolczesna fotografie slubna, a polecac takie za przeproszeniem g.... Co mnie obchodzi ze jakis koles ma doswiadczenie. Dla mnie to on moze miec i 150 lat doswiadczenia, ale jak robi takie gnioty jak ci z podanych linkow, to powinien sie pod ziemie zapasc ze wstydu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A tu nastepny mistrz: www.fotomasz.3-2-1.pl Ten nawet na negatywach robi. No i ch... z tego, jak zdjecia tragiczne.

Udost臋pnij ten post