Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 peterson66

metoda DGHAL

Polecane posty

Go艣膰 peterson66

Chocia偶 to forum dla Pa艅, to pozwol臋 sobie opisa膰 m贸j przypadek. Przez moje lenistwo i g艂upot臋 doprowadzi艂em do tego, 偶e moje hemoroidy by艂y ju偶 IV stopnia i pozosta艂o ju偶 tylko operacyjne ich usuni臋cie, skierowanie do szpitala itd. Lekarz, kt贸ry mia艂 mi wykonywa膰 zabieg zapyta艂 mnie, czy wiem na czym to polega i jak to wygl膮da potem doda艂 jeszcze, 偶ebym sobie troch臋 o tym wszystkim poczyta艂 w Internecie. I tu szok i cholerny strach, opis b贸lu i cierpienia skutecznie mnie zniech臋ci艂y do takiego zabiegu. Jednak偶e natrafi艂em na opis metody DGHAL. Poczytajcie o tej metodzie, jak to wygl膮da od strony medycznej, na czym polega zabieg, jakie s膮 konsekwencje i dalsze rokowania. Ja wczoraj wr贸ci艂em z Wroc艂awia (sam jestem z W-wy), gdzie podda艂em si臋 temu zabiegowi. Zabieg by艂 wykonany w pracowni endoskopowej Szpitala Specjalistycznego we Wroc艂awiu (ul. Kamie艅skiego) przez Pana dr S. Nabzdyka. Zabieg by艂 wykonany w ramach NFZ ( w wi臋kszo艣ci wypadk贸w jest dost臋pny odp艂atnie). Sam zabieg trwa oko艂o 15 min. w znieczuleniu do偶ylnym. Pacjent le偶y na lewym boku, w pozycji embrionalnej z mocno wypi臋t膮 pup膮. By艂 ca艂kowicie bezbolesny. Potem jeszcze p贸艂 godziny odpoczynku i do domu. Chc臋 podkre艣li膰 profesjonalizm i znajomo艣膰 zagadnienia Pana doktora wykonuj膮cego zabieg. Bardzo przyjazne podej艣cie personelu pomocniczego w pracowni spowodowa艂o, 偶e ca艂y zabieg mo偶na oceni膰 tylko na 10/10. Po zabiegu czu艂em si臋 bardzo dobrze, nic mnie nie bola艂o. Jedyna dolegliwo艣膰, to uczucie parcia, o tym by艂em uprzedzony. Parogodzinn膮 podr贸偶 powrotn膮 znios艂em bardzo dobrze bez jakichkolwiek dolegliwo艣ci. Dzisiaj czuj臋 si臋 bardzo dobrze, 偶adnego b贸lu. Tak, jak pisa艂em zabieg by艂 wykonany w ramach NFZ, trzeba posiada膰 skierowanie do szpitala na zabieg chirurgicznego usuni臋cia hemoroid贸w, jak r贸wnie偶 aktualne ubezpieczenie. Po zabiegu nie mo偶na samemu kierowa膰 samochodem. 呕ycz臋 sukces贸w w walce z hemoroidami.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 El偶bieta1958
Witaj. Jestem bardzo zainteresowana twoimi do艣wiadczeniami po zabiegu DGHAL. Sama jestem w podobnej sytuacji, doprowadzi艂am si臋 do stanu wymagaj膮cego zabiegu operacyjnego. Obecnie jestem po wizycie u lekarza Pana Janusza Stankiewicza,bardzo polecam. W trakcie badania stwierdzi艂 ostry stan zapalny( od tygodnia bior臋 leki na w艂asn膮 r臋k臋)liczne skrzepy, krwawienie itd,偶ylaki ponacina艂 i odbarczy艂, skrzepy usun膮艂, poleci艂 dalsze branie tych lek贸w kt贸re sobie zaordynowa艂am i nasiad贸wki.Mam zg艂osi膰 si臋 za miesi膮c i w贸wczas podejmiemy decyzj臋 o dalszy losie moich hemoroid贸w. Czyta艂am o DGHAL i podoba mi si臋 ta forma terapii.Je艣li mo偶esz napisz jak obecnie funkcjonujesz., czy nie ma nawrot贸w. z g贸ry dzi臋kuj臋 El偶bieta

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja te偶 zapisa艂am si臋 na zabieg w listopadzie bardzo prosz臋 o odpowied藕 jak rok po zabiegu si臋 czujesz i czy lekarz kt贸ry to robi jest dobrym znawc膮 tego tematu czy Twoim zdaniem ta metoda jest skuteczna

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
R贸wnie偶 by艂abym wdzi臋czna za jakiekolwiek informacje na temat tego zabiegu. W necie niestety jest tego ma艂o, na medycznych stronach naukowych r贸wnie偶 deficyt informacji nt. Morinagi. Mo偶e wiecie r贸wnie偶 gdzie mo偶na zrobi膰 prywatnie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja pojad臋 w sierpniu na DGHAL bardzo prosz臋 o opowiedzenia jak by艂o i jak jest i czy hemoroidy wreszcie da艂y Panu/ Pani spok贸j. Ja mia艂am i hemoron i gumki a dolegliwo艣ci szybko wraca艂y. Kolonoskopia ok.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
czy daly spokoj to sie okaze na przestrzeni paru najblizszych lat... obawiam, sie ze bez malej zmiany diety tez sie nie obedzie... co do tego jak bylo - sam zabieg trwal krotko, 20-25 minut, pozniej godzinka na obserwacji i do domu... pierwszego dnia czulem pewien dyskomfort, ale na tyle maly, ze nie przeszkadzalo (w lezeniu), dyskomfort powraca jesli zbyt dlugo jestem na nogach - oraz po wizycie w toalecie... od powrotu ze szpitala wcianm glownie zupy, kefiry/jogurty, owoce wiec wiekszych problemow z wyproznieniem nie ma - ale boje sie myslec co by bylo gdybym jadl to co wczesniej.... drugiego dnia zaczely sie rewolucje (krwawienia, i to nawet wieksze), ale o tym bylem uprzedzony - pewnie stad tez zwolnienie na 10 dni... dostalem antybiotyk + srodki przeciwbolowe, antybiotyk biore, srodkow poki co nie ma potrzeby, czasem cos poboli, ale jest to na tyle slabe i krotkie, ze sie nie katuje silnymi srodkami p.bolowymi... mam nadzieje, ze z hemoroidami bede mial spokoj na najblizsze pare lat, jesli uda mi sie utrzymac wiecej owocow i warzyw w diecie...a bardzo bym chcial, bo w sumie ich brak jest przyczyna moich problemow....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰matti
Witam, a czy orientuje sie Pan czy mozna podda膰 sie temu zabiegowi (DGHL) w Warszawie lub okolicach? Jesli nie to bardzo prosz臋 o kontakt do gabinetu, w kt贸rym Pan mia艂 zabieg. Dziekuje i pozdrawiam matti

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
co do miejsc w Warszawie niestety sie nie orientuje - proponuje przedzwonic do laklnego oddzialu NFZ i zapytac, czy ktorys ze szpitali wykonuje taki zabieg w ramach NFZ, moj zabieg byl przeprowadzony w tym samym miejscu co kolegi @peterson66, rowniez przez tego samego lekarza (gdzies wczesniej natknalem sie na wpis innej osoby, ktora podala miejsce i nazwisko lekarza, i wlasnie dzieki temu tam trafilem, swoja droga osoba ktora to pisala tez byla z Warszawy, przyjechala na zabieg pociagiem i pociagiem wrocila tego samego dnia). Co do mojego zabiegu - szybko, bezpolesnie i mam nadziej ze skutecznie ;-) Dolegliwosci bolowe pojawily sie pozniej... ale bylo to bardziej uciazliwe niz dokuczliwe, choc trauma przed pojsciem na "dluzej" do toalety niestety pozostaly... pocieszam sie tym, ze gdybym nic nie zrobil to zapewne cierpialbym bardziej....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dodam jeszcze, ze zabieg DGHAL jest przeprowadzony w pracowni endoskopowej, na stronach szpitala podany jest numer pod ktorym mozna sie rejstrowac... powodzenia!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Czy mo偶e kto艣 ppodrzuci膰 jak um贸wili艣cie si臋 na jakie艣 konsultacje do tego dr Nabzdyka?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 kafeterii
Witam, jestem wdzi臋czna (!) za informacje na tym forum- dwa dni temu r贸wnie偶 mia艂am wykonany zabieg DGHAL. Zabieg mia艂am w pracowni endoskopowej Woj. Szpitala Specj. na ul Kamie艅skiego- oczywi艣cie refundowany przez NFZ. Wystarczy艂o jedynie telefonicznie um贸wi膰 si臋 na termin zabiegu w pracowni endoskopowej i mie膰 ze sob膮 w dniu przyjazdu skierowanie do szpitala na oddzia艂 chirurgiczny. Faktycznie, sam zabieg potrwa艂 z 20 min., a licz膮c czas sp臋dzony w szpitalu (przygotowanie do zabiegu, obserwacja po) wyjdzie w sumie tak ze 2 godziny. Jak na razie- jestem bardzo zadowolona z efekt贸w, dolegliwo艣ci po zabiegu nie by艂y zbyt dokuczliwe (uczucie parcia i przepe艂nienia w podbrzuszu po zabiegu i w dzie艅 nast臋pny). Z tego te偶 wzgl臋du nie polecam jednak wyj艣cia do pracy w dob臋 po zabiegu. Ale og贸lnie m贸wi膮c- jak najbardziej polecam jako wzgl臋dnie prost膮 i ma艂o dokuczliw膮 metod臋 - w por贸wnaniu z innymi, a zw艂aszcza operacyjnymi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 kafeterii
Ps. Dodam, 偶e wed艂ug moich informacji zabieg DGHAL wykona膰 mo偶na te偶 we Wroc艂awiu w przychodni MEDIX- ale tu niestety ju偶 prywatnie. Ale, tak czy tak, na pewno polecam bardziej, ni偶 klasyczne operacje!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰qqqq
Dzi臋ki, 偶e dzielicie si臋 informacjami. Ja dodam, 偶e w W-wie na NFZ podobno wykonuje go dr Ma艂gorzata Ko艂odziejczak w szpitalu chyba na Solcu. Mam pytanie -czy macie informacje o tym jakie jest ryzyko zwi膮zane z tym zabiegiem? Jakie艣 ewentualne trwa艂e skutki uboczne?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰matti
dzwoni艂em wczoraj na Solec i dr. Ko艂odziejczak nie wykonuje takiego zabiegu.... :( Pozostaje Wroc艂aw. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 kafeterii
Hmm, wystarczy poczyta膰 artyku艂 pod linkiem (wy偶ej). Badania statystyczne obj臋艂y 295 pacjent贸w leczonych DGHAL. To grupa przebadana pod k膮tem powik艂a艅; co do og贸艂u nieprzebadanego- u偶y艂am s艂owa "szacuje si臋"...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja w dniu dzisiejszym 10.02.2015 r. dodzwoni艂am si臋 do poradni endoskopowej szpitala we Wroc艂awiu i piel臋gniarka kaza艂a mi dzwoni膰 i umawia膰 si臋 do dr Nabzdyka osobi艣cie... Nie rozumiem w艂a艣nie czy prywatnie? Cz DGHAL nie jest ju偶 wykonywany na NFZ w tym szpitalu? hmm

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰smutny
dr Nabzdyk przyjmuje prywatnie. Koszt DGHL to 1500 pln. By艂em ale si臋 nie zakwalifikowa艂em niestety :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sp贸藕niony
W szpitalu we Wroc艂awiu Nabzdyk ju偶 niestety nie robi DGHAL na nfz. Jak poprzednik napisa艂, prywatnie na ul Brossa 1500z艂. Kr贸tkie terminy oczekiwania, dzi艣 dzwoni艂em 18 lutego 艣roda, a najbli偶szy termin by艂 na 24 lutego Wtorek. Tak wi臋c chyba ju偶 niema szans 偶eby leczy膰 si臋 "bezbole艣nie" na NFZ w tej ********* nej Polsce. Nieka偶dego sta膰 偶eby w*****a膰 p贸艂tora kafla na zabieg. P艂a膰 k****om sk艂adki i cierp z b贸lu. A偶 si臋 p艂aka膰 chce 偶e musz臋 narzeka膰 na sw贸j kraj.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Du偶o ludzi przychodzi艂o do niego na zabieg to sie wycwani艂 i pomyslal... "przecie偶 z tego moge mie膰 du偶y hajs" poczym zacz膮艂 dzia艂a膰. Z jednej strony go rozumiem, bo uczy艂 si臋 tego wszystkiego nie dla przyjemno艣ci raczej. Ale mog艂oby tak zosta膰 z tym szpitalem na nfz, a dodatkowo zarabiac sobie prywatnie. Prywatnie dla osob ktore maj膮 pieniadze i niechc膮 czeka膰, a na nfz w szpitalu dla osob ktorych niebardzo sta膰, tylko tyle ze trzeba by by艂o poczeka膰 troche, ale wko艅cu z tym sie upora膰. Chocia偶 kto wie, jak d艂ugie kolejki by by艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Do DGHAL podobny jest te偶 zabieg EVRF. Prosz臋 Was podzielcie si臋 swoimi wra偶eniami z obu zabieg贸w i napiszcie gdzie robili艣cie... Czy kto艣 s艂ysza艂 o tym, 偶e po zabiegu mo偶liwym skutkiem ubocznym jest sk艂onno艣膰 do pojawiania si臋 szczelin, nietrzymanie gaz贸w lub zw臋偶enie o***tu? Gdzie艣 mi si臋 to obi艂o o uszy (mo偶e nawet chodzi艂o o inn膮 metod臋), ale przez to od lat waham si臋...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰M
Dzi臋ki za to ze dzielicie sie opiniami!!! To u艂atwia takim osobom jak ja podj膮膰 decyzj臋. Trzeci rok zmaga艅 z hemoroidami i nic ... A nawet coraz gorzej. Hemoron mi nie pom贸g艂! Moze ta metoda o kt贸rej piszecie pomo偶e !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 M2015Hem
Czy na bardzo krwawiace hemoroidy ( g艂ownie samoistne krwotoki bez wyprozniania) ta metoda moze pomoc ???? Dzieki Waszym postom zastanawiam sie nad tym zabiegiem,, operacji sie boje strasznie .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 kafeterii
Hmm, w艂a艣nie ta metoda jest idealna w przypadku krwawie艅, poniewa偶 polega na zamkni臋ciu t臋tniczek doprowadzaj膮cych krew do hemoroid贸w. Najlepiej uda膰 si臋 do lekarza wykonuj膮cego zabiegi na konsultacj臋 i badanie. Ale, swoj膮 drog膮, takie krwawienia musz膮 mie膰 jak膮艣 przyczyn臋- schorzenie og贸lnoustrojowe, nadci艣nienie, niedobory witamin, itp. Mo偶e spr贸bowa膰 to wyja艣ni膰 z lekarzem?...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰kristoon
Witam, Czy okolice Poznania,albo w Wielkopolsce mo偶e te偶 gdzie艣 si臋 takie zabiegi wykonuje?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰kristoon
I jeszcze jedno, kto艣 napisa艂, 偶e si臋 nie zakwalifikowa艂, co dyskwalifikuje kandydata do usuni臋cia ta metod膮?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
odpowiadam: pojecha艂em do Wroc艂awia i dr Nabzdyk uzna艂, 偶e mam za du偶e 偶ylaki, 偶e zabieg b臋dzie zbyt bolesny, 偶e anoskop nie przejdzie. To wszystko. Mam za du偶e zmiany patologiczne.....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MLL
Mnie ten zabieg bardzo pom贸g艂. Mia艂am go robionego w Krakowie ( ko艂o Wieliczki ) przez Pana doktora Piotr Wa艂臋ga, koszt 2800 z艂 prywatnie ( rachunki ). Polecam. Zabieg nie jest przyjemny i bezbolesny ale op艂aca si臋. Na mnie ani gumki a ni hemoron nie zadzia艂a艂y. A to przynios艂o wielk膮 popraw臋. Natomiast polecam jeszcze jedn膮 rzecz. Codziennie rano jako pierwszy posi艂ek ( nap贸j ) sok wyci艣ni臋ty z po艂owy selera plus 2 marchewki. Nie wiem co w tym jest i jakim cudem ale pomaga. Nie tylko na hemoroidy ale i na szczeliny o***tu. Kuracja co najmniej 2 tygodnie, chocia偶 ja pije na wszelki wypadek ca艂y czas.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Czyli 偶e dr Nabzdyk nie robi juz tego zabiegu na nfz w szpitalu na Kami艅skiego we Wroc艂awiu ?

Udost臋pnij ten post