Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda_piękna_chora

niedoczynność tarczycy

Polecane posty

Gość młoda_piękna_chora

Wykryłam u siebie takie objawy, jakie są przy niedoczynności tarczycy. są to m.in: - zmęcznie - wypadające włosy, łamliwe paznokcie -nadwaga (168 cm wzrostu, 73 kg.) - problemy z przemianą materii (gazy, burczenie w brzuchu, ociężałość) - ospanie

Gość młoda_piękna_chora
i mam w związku z tym pytanie- czy zauważacie u siebie jakąś różnicę biorąc leki na niedoczynność tarczycy? dodam, że moja mama ma bardzo dużą niedoczynność tarczycy...

Gość młoda_piękna_chora
i mam w związku z tym pytanie- czy zauważacie u siebie jakąś różnicę biorąc leki na niedoczynność tarczycy? dodam, że moja mama ma bardzo dużą niedoczynność tarczycy...

Ja mam to samo, ale nie mogę zmobilizować się do pójścia do lekarza, za dużo czekania.

Gość młoda_piękna_chora

Gość kl212
zamiast na kafeterie to migiem do endokrynologa . on ci powie co i jak.

Gość młoda_piękna_chora
*lilian ja myślałam że to normalne, ale jak trochę o tym poczytałam to doszłam do wniosku, że trzeba pójść. Mama to zignorowała i teraz już nawet nie da się uratować jej tarczycy, więc nie chcę tego samego i pójdę do rodzinnego najpierw po skierowanie, potem zrobię te badania i potem będę dumać co z tym dalej...

Gość młoda_piękna_chora
*lilian ja myślałam że to normalne, ale jak trochę o tym poczytałam to doszłam do wniosku, że trzeba pójść. Mama to zignorowała i teraz już nawet nie da się uratować jej tarczycy, więc nie chcę tego samego i pójdę do rodzinnego najpierw po skierowanie, potem zrobię te badania i potem będę dumać co z tym dalej...

Moje wyniki TSH przed leczeniem wynosiły 5,3. teraz przyjmuje lekarstwa i już nie jestem taka ospała jak wcześniej. Zanim brałam lekarstwa to codziennie spałam popołudniu z 3 godziny a wieczorem też normalnie chodziłam spać. Sucha skóra, zimne dłonie itp. Leczę się prywatnie, mam założoną książeczkę jak się źle poczuje to w każdej chwili mogę zadzwonić do mojej endokrynolog i się skonsultowac :)

Moje wyniki TSH przed leczeniem wynosiły 5,3. teraz przyjmuje lekarstwa i już nie jestem taka ospała jak wcześniej. Zanim brałam lekarstwa to codziennie spałam popołudniu z 3 godziny a wieczorem też normalnie chodziłam spać. Sucha skóra, zimne dłonie itp. Leczę się prywatnie, mam założoną książeczkę jak się źle poczuje to w każdej chwili mogę zadzwonić do mojej endokrynolog i się skonsultowac :)

Gość mami-016
Skoro Twoja mama ma niedoczynność a do tego Twoje samopoczucie jest kiepskie, to zrób sobie badania: TSH, FT3 i FT4. Na początek wystarczy, gdyby cos było nie tak, to usg tarczycy i przeciwaciała ale te 3 powyższe wystarczą. Nie ma na co czekać (to też do liliann), z nieleczoną tarczycą tylko gorzej i samo nie przejdzie. Odpowiadając na pytanie czy jest różnica biorąc leki - jest i to ogromna, zwłaszcza kiedy się już dobierze odpowiednią dawkę i opanuje chorobę. Tu w ogóle nie ma o czym mówić, chora tarczyca rozwala cały organizm, wiem coś o tym. Pozdrawiam, mami-016@gazeta.pl

Gość młoda_piękna_chora
tylko czy można mieć niedoczynność tarczycy w wieku 17 lat? aha, mam jeszcze nieregularne miesiączki )tak co 2 miesiące, czasami 1,5. raz nie miałam przez pół roku ale ginekolog zdiagnozowała że jestem jeszcze młoda i nie widzi problemu)...

Gość medus_A
niedoczynność tarczycy można mieć w każdym wieku

Gość daria 123
Najlepiej idź do specjalisty, który potwierdzi, bądź wykluczy to schorzenie. A na tarczycę są leki, które pomagają normalnie funkcjonować. Ja stosuję dokładnie takie tabletki http://dermalab.pl/tarczyca,61.html i niemal wszystkie objawy powoli ustępują.

Gość kafe x.
ja się leczę na niedoczynność od 6 roku życia też mam te objawy ale są łagodniejsze skóra nie lest taka sucha itp. ale mam kiepski metabolizm. niedawno mój endokrynolog przepisał mi nowe leki Novothyral, a oprócz tego biorę jeszcze Euthyrox i Microgynon oraz Hydrokortyzon. Jesli się stale bierze leki to można żyć bez większych dolegliwości:)

Gość kafe x.
ja wogóle nie miesiączkowałam do 18 roku życia kiedy to zaczęłam brać tabletki hormonalne . dzis mam lat 30. i tylko dzięki lekom mam regularny okres. dodam że mam niedoczynność przysadki mózgowej co jest normalne przy niedoczynności tarczycy.