Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do mam ktore robily syrop z pedow sosny- pytanie

Polecane posty

Gość gość

zrobilam jak bylo w przepisie niestety po paru dniach do dwoch z trzech sloikow wdala sie plesn na wierzchu... nie wiem czy jest sens zlewac ten syrop ktory uzbieral sie na dnie? czy zostawic sobie tylko ten z dobrego sloika Kurde tak sie napalilam na ten syropek a tu d**a. Za malo cukru czy co?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Niestety każdy produkt spożywczy, w który wdaje się pleśń jest w całości do wyrzucenia. Tak jak nie wolno odkrajać kawałka spleśniałego pomidora czy zbierać z wierzchu spleśniałego drzemu, żeby cały zjeść.. Dziwne, mi się jeszcze nigdy syrop z sosny nie zepsuł, jedyne co mi przychodzi do głowy,że może niezbyt dokładnie umyłaś słoik/pokrywkę, gdzie tam były jakieś zalążki pleśni (czasem gołym okiem nie widać...)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
hej moj tata tez ten syrok robi, juz stroi 2gi tydzien w wielkim sloju pod przykryciem foli i nic sie z nim nie dzieje niepokojacego nie wiem czemu u Ciebie wyszla plesn, moze slabo oczyszczony byl jakis ped?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no wlasnie wyparzylam dobrze ... tez zglupialam bo i moja mama zawsze ten syrop robila i niegdy jej takie jaja nie wyszly Ale jestem wkurzona, no!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość princessaofpersia
niestety, ale juz po syropie, musisz wylac cały

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
może jeden pęd był lekko spleśniały i to spowodowało pleść na reszcie po dodaniu cukru, wiadomo grzyby lubią cukier :) Też robię z roku na rok syrop i nigdy nic takiego nie miałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mowi sie trudno, syrop to juz historia :( a napiszcie mi jesli Wam sie chce jak robicie? zebym wiedziala na przyszly rok :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gura
Ja robiłam syrop w tym roku pierwszy raz i w małym słoiczku jest dobry a w większym po tygodniu pojawiła się pleśń

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tez mam taka sytuacje z plesnia .Sloiki umyte ,wyparzone pelna sterylnosc i od gory po tygodniu pojawilo sie futerko.Szkoda .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zapewne mnie zaraz zlinczujecie ale mój tato od wielu lat robi różne soki, syropy itd i czasem zdarzy się że na wierzchu pojawi się pleśń. tata zawsze ściąga to z góry i normalnie pijemy, nigdy nic nam się nie stało. To nie jest taka zielona pleśń tylko taki korzuszek się robi. Nigdy nic nam się nie stało od takiego soku, co więcej spotkałam się nawet z opiniami że taki korzuszek to normalna rzecz. Warto codziennie obserwować słoiki i jak tylko zauważymy że coś się robi to od razu to zdejmowac i najlepiej od razu zużywać, konieczne po zdjęciu korzuszka jest także spróbowanie trochę soku czy nie zmienił się smak jeśli jest ok to my pijemy. Natomiast rozumiem także osoby ktore by takiego soku nie wypiły, niektórzy wolą nie ryzykować, nam jednak nigdy nic nie zaszkodziło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
baby sol ma chyba pedy sosny w skladzie, nie wygodniej wam sie przejsc do apteki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tomek k
Domowe syropy z kwiatu i owocu bzu, rabarbaru, pędów sosny, dzikiej róży, żurawiny itd. są bez porównania lepsze od najlepszych nawet sklepowych czy aptecznych. Dotyczy to zarówno właściwości smakowo-zapachowych jak i leczniczych. Domowe są o tyle lepsze, że w ogóle nie warto kupować gotowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czy jesli odkręcilam sloik z syropem I syknął a pòźniej pojawiła się piana -to się zepsuł?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ferment
Dnia 19.06.2017 o 23:37, Gość gość napisał:

Czy jesli odkręcilam sloik z syropem I syknął a pòźniej pojawiła się piana -to się zepsuł?

zafermentował poprosrtu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×