Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anna z mielca

Portal opublikował moje zdjęcie z procesji Bożego Ciała

Polecane posty

Gość Anna z mielca

Normalnie krew mnie zaleje zaraz, czy nastały takie czasy, że każdy może mi zrobić zdjęcie i wrzucić do sieci? Ledwo wróciliśmy z kościoła, a zdjęcie z procesji już zostały wrzucone do sieci. Przeglądam, a tam "piękne" zbliżenie na mnie i teściową, moje dziecko też się niestety załapało na zdjęcie. Czy ja mogę coś z tym zrobić? Mogę sobie tego nie życzyć? Jest w tym Państwie jakaś ochrona wizerunku?

Gość flaki z z gówniakiem :*
hahhaahhhaahahahahaahhahahah ale sie usmialaam hahahahaahhahahahaha

Gość Anna z mielca
Naprawdę bardzo śmieszne :(

Gość gość
jaki to portal

Gość gość
Ustawa o prawie autorski i prawach pokrewnych Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie. 2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku: 1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych, 2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Gość gość
jaka hrabianka, nie wolno jej robić zdjęc. ludziom w tych czsach sie w doopach poprzewracalo. za rok zabarykaduj sie w domu lampucero j****a

Gość brzózzzka
wstaw link

Gość gość
dawaaaać na naszemiasto.mielec hahahaha

Gość gość
zeskanuj idź do adwokata i się spytaj czy da się wyciągnąć odszkodowanie

Gość gość
hahahahahahahahaa

Gość Anna z mielca
Tak, to portal hej.mielec robi takie rzeczy od dawna... widzieliście zdjęcia po wypadku motocyklisty na Smoczce? Dopiero po interwencji rodziny usunęli komentarze i niektóre zdjęcia. I nie jestem żadną "hrabianką". Po prostu nie życzę sobie, aby moje zdjęcia i moich dzieci publikowane były w sieci bez mojej zgody. To, aż takie dziwne? Tylko co zrobić w tej sytuacji, czy ten mężczyzna jest np. szczegółem całości jako zgromadzenia? Nie sądzę! http://www.hej.mielec.pl/galeria/go:30/art3518.html

hahahahahahhahhahahaahahah brzuch mnie boli hhaahahahahahahahahhahhah

Gość brzózzzka
ale na którym zdjęciu ty jesteś???

hahahahahahahah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Twoja apelacja nikogo nie bedzie obchodziła:p Pracowałam w gazecie Katowicach, która współpracowała z potralem internetowym, oficjalną stroną tego miasta, robiłam zdjęcia podczas takich uroczystości i GAZETA/PORTAL mają wykupioną licencję i zgodę od państwa na robienie takich zdjęć i publikowaniu ich :) Nawet na przepustce dziennikarskiej miałam zgodę na fotografowanie wszystkiego co się dało i ruszało i nie tylko ;) Najwyżej mogą zdjęcie usunąć, ale to raczej nie przejdzie :)

@ Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie. @ Prawo dziennikarskie: Rozpowszechnianie zdjęcia to nie to samo co jego publikacja!! :)

Gość JA tez obstawiam ze zdjecie
52 jest Twoje. :D Coś taka zła?

Gość żarty żartami, ale
"Oto mój wpis, który usunęli 5 minut po publikacji. Długo się wahałem czy poruszyć tę kwestię na forum, ale miarka się przebrała w momencie, w którym opublikowaliście zdjęcie mojej koleżanki relaksującej się na plaży w Rzochowie. Sami proszą się Państwo o kłopoty i to już od dłuższego czasu. Właściwie każda Wasza fotorelacja łamie prawo do ochrony wizerunku osób publicznych, co więcej godzi w ich wizerunek! Dodajecie zdjęcia kompromitujące ludzi, na dodatek bez ich zgody. Nie macie do tego najmniejszego prawa, gdyż zgodnie z art. 81 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych rozpowszechnianie wizerunku wymaga zgody osoby na nim przedstawionej. Radzę również zapoznać się z przepisami Kodeksu Cywilnego (art. 23 i 24). Macie prawo publikować zdjęcia tłumu, a nie kadrować z niego portrety! Moja koleżanka nie życzy sobie być pokazywana publicznie w bikini, Pan ze zdjęć w otoczeniu pustych puszek po piwie pewnie również. Przykłady można by mnożyć... Printscreeny zrobiłem, strony z Waszą fotogalerią zapisałem i zamierzam pomóc koleżance walczyć w sądzie o odszkodowanie i radzę to każdej osobie, która znalazła się bez swojej zgody na fotografiach portalu HEJ MIELEC."

Gość gość
pójdzie gościu do sądu, straci nerwy, pieniądze i jeszcze na koniec i tak przegra. takie portale mają środki na adwokatów. przegra sprawę i jeszcze będzie musiał na koniec pokryć koszta sądowe. niech idzie :D

No nie, zasady pewne były, w bikini nie można fotografować, chyba że to osoba publiczna :) (polityk, aktor, piosenkarz itp.). Zdjęcia z procesji mogą umieścić. Każde publiczne i oficjalne wydarznie społeczne, kościelne, rozrywkowe MOŻNA fotografować i bez zgody uczestników publikować. Prawo portali społecznościowych i gazet, które mają społecznościowy wymiar:) Jedyne wyjście: nie brać udziału w takich obchodach:p

Gość gość
slub mialam w 2005 roku, byl na nim jako gosc jakis tam pseudo operator kamery itp, krecil cos n iby dla siebie, bo ja nie mialam zyczenia miec kamerzysty, no ale on cos tam sobie krecil i nam potem dal te plyty ale ich nawet nie ogladalam rok temu wchodze na stronke na yt (bo gosc niby ma dzialalnosci itp itd) a tam fragmenty z mojego wesela jako reklama i to filmiki po 10 min, moja rodzina, ludzie powazni, itp jak sie wyglupiaja np po alkoholu w tancu, no i mnie rew zalala, dzwonilam do niego niby usunal, ale powiedzial,ze jesli filmi jest zbiorowy itp to nie musi miec zgody, nie wiem jak to sie ma do prawa, ale to byla moja prywatna impreza , i zabilabym go jakby nie usunal,

Gość Szalkowski
fajna laska jesteś

Mój fotograf / kamerzysta ślubny (jedna firma) pytali o zgodę na to i pokazał PISEMNE OŚWIADCZENIE, że się zgadzamy... Ale nie udzieliliśmy zgody i też było ok, nie ma tego w sieci :)... Nie wiem jak się ma prawo do takich uroczystości, bo ja z przepustką dziennikarką latałam, ale pewnie to uroczystość prywatna i nie może. Zwłaszcza, że nas pytali czy mogą i mieli dokumenty na to.

Gość gość
Pokaż cycki szmato

Gość Anna z mielca
Dziękuje, r*****abym Cię :)